'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

...οι τίγρεις...

Απειλούνται με εξαφάνιση οι τίγρεις
 Οι άγριες τίγρεις μπορεί να έχουν εξαφανισθεί μέσα στα ερχόμενα 12 χρόνια, εφόσον οι χώρες όπου ζουν τα επιβλητικά αιλουροειδή δεν λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των βιοτόπων και την πάταξη της λαθροθηρίας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν σε «σύνοδο κορυφής για την τίγρη» την Κυριακή. H WWF και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν ότι μόλις 3.200 άγριες τίγρεις απομένουν στον κόσμο, δραματικά μειωμένες από τις 100.000 που ζούσαν στον πλανήτη μας πριν έναν αιώνα. Ο Τζέιμς Λιπ, γενικός διευθυντής της WWF, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνόδου στην Αγία Πετρούπολη ότι οι τίγρεις θα εξαφανισθούν μέχρι το 2022, εφόσον δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την προστασία τους.
Οι βιότοποι των τίγρεων καταστρέφονται με γοργούς ρυθμούς λόγω της ανεξέλεγκτης υλοτομίας και της άναρχης δόμησης, ενώ οι τίγρεις αποτελούν και αγαπημένο θήραμα λαθροθήρων, που αναζητούν τη γούνα τους και τα άκρα τους, για πώληση σε αγορές της Ασίας.
Η σύνοδος, που θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη, ετέθη υπό την αιγίδα του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ μεταξύ των στόχων της περιλαμβάνεται η εκπόνηση προγράμματος που θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του πληθυσμού άγριων τίγρεων στον κόσμο μέχρι το 2022 και την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Μπαγκλαντές, Μπουτάν, Καμπότζης, Κίνας, Ινδίας, Νεπάλ, Ινδονησίας, Λάος, Μιανμάρ, Ταϊλάνδης, Βιετνάμ και Ρωσίας.
Η σύνοδος θα επιδιώξει να εξασφαλίσει δεσμεύσεις χρηματοδότησης από μεγάλους δωρητές, καθώς τα Διεθνές Ταμείο Ανάκαμψης της Τίγρης εκτιμά ότι απαιτούνται 350 εκατ. δολάρια ετήσιας χρηματοδότησης για τα πρώτα πέντε χρόνια του 12ετούς σχεδίου. Σχεδόν 30% των κεφαλαίων αυτών θα διοχετευθούν σε προγράμματα καταπολέμησης της λαθροθηρίας.
Ο υπουργός Φυσικών Πόρων της Ρωσίας Γιούρι Τρούτνεφ ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν τη δημιουργία περιοχής, στην οποία οι τίγρεις θα χαίρουν πλήρους προστασίας. «Οι άγριες τίγρεις δεν είναι μόνο σύμβολο του μεγαλείου της φύσης, καθώς αποτελούν και βαρόμετρο της βιοποικιλότητας, που συνδέει μεταξύ τους τα δάση, όπου κατοικούν, με τα οικοσυστήματα που προσφέρουν αγαθά στον άνθρωπο. Η εξαφάνιση των τίγρεων και η καταστροφή των οικοσυστημάτων τους θα οδηγήσει σε ιστορική, πολιτιστική, πνευματική και οικολογική καταστροφή για τις εμπλεκόμενες χώρες», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τις Τίγρεις.
Τρία υποείδη τίγρεων -από τα εννέα υπάρχοντα- έχουν ήδη εξαφανισθεί τα τελευταία 70 χρόνια. Πρόκειται για τις τίγρεις του Μπαλί, της Ιάβας και της Κασπίας.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες