'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Tο Παναθηναϊκό Στάδιο...

Φωτογραφία του Σταδίου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -AΘΛHTIΣMOΣHμερομηνία δημοσίευσης: 16-04-10

Παρεδόθη στο κοινό ο ναός του αθλητισμού

Ν. Α. Κωνσταντοπουλος

Ο ναός του παγκόσμιου αθλητισμού, το Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου άρχισαν όλα το 1896, με τη διεξαγωγή των Α΄ σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, παρεδόθη χθες στο κοινό, αφού παρέμεινε κλειστό γι’ αυτό περίπου μία δεκαετία. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) το παρέδωσε στους Ελληνες πολίτες και στους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να το θαυμάσουν και να μάθουν την ιστορία του, πληρώνοντας μόνο τρία ευρώ. Οι φοιτητές θα πληρώνουν 1,5, ενώ τα σχολεία θα μπορούν να το επισκέπτονται δωρεάν. Στην τιμή περιλαμβάνεται το τρίπτυχο, που θα παραλαμβάνει ο επισκέπτης και στο οποίο αναφέρεται η ιστορία του σταδίου από τον 4ο π.Χ. αιώνα και η ακουστική ξενάγηση, σε εννέα γλώσσες, διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Ο επισκέπτης θα παραλαμβάνει ακουστικά και φορητή συσκευή.


«Εδώ και χρόνια, όταν περνούσα έξω από το Στάδιο, έβλεπα συνεχώς την ίδια εικόνα, που δεν τιμούσε τη χώρα μας. Ελληνες και ξένους, να κρέμονται στα κάγκελα και να στριμώχνονται, επιδιώκοντας αγωνιωδώς να βγάλουν μια φωτογραφία ή προσπαθώντας να νιώσουν, όσο το δυνατόν εντονότερα, την αύρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που πλημμυρίζει αυτό το στολίδι της Αθήνας. Πάντοτε είχα την ίδια απορία: Τι εμποδίζει τους επισκέπτες να θαυμάσουν αυτό το υπέροχο στάδιο από κοντά; Οταν έμαθα την απάντηση (σ.σ.: δεν την αποκάλυψε, παρότι ρωτήθηκε), έβαλα στόχο ζωής την αλλαγή αυτής της κατάστασης. Οταν πέρυσι τον Φεβρουάριο ανέλαβα τη διοίκηση της ΕΟΕ, το άνοιγμα του Σταδίου ήταν για μένα βασική προτεραιότητα. Ενα χρόνο αργότερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδίδουμε το Καλλιμάρμαρο στο κοινό, ευελπιστώντας ότι σύντομα θ’ αποτελέσει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς για τους Ελληνες και για τους ξένους φίλους μας», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος.

Το Στάδιο, από τον Μάρτιο ώς τον Οκτώβριο, θα είναι ανοικτό από τις 8 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα και τους υπόλοιπους μήνες από τις 8 ώς τις 5.

Οι επισκέπτες θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να θαυμάσουν τις αμφιπρόσωπες ερμαϊκές στήλες του 2ου μ.Χ. αιώνα. Το ένα πρόσωπο είναι ηλικιωμένου ανδρός, το γεννητικό μόριο του οποίου βρίσκεται σε στύση, ενώ το άλλο είναι νέου, με το όργανο χαλαρό. Τι συμβολίζει το έργο; Ο νέος είναι εν ενεργεία αθλητής και πρέπει να δείξει εγκράτεια. Ο ηλικιωμένος υπήρξε αθλητής και, λόγω αυτού, εξακολουθεί να έχει δυνάμεις. Στη διάρκεια των αγώνων, τα κεφάλια στεφανώνονταν.

Η ΕΟΕ ενημέρωσε όλους τους ξενοδοχειακούς φορείς της χώρας, όσους φέρνουν τουρίστες με κρουαζιερόπλοια και τους φορείς του τουρισμού ότι άνοιξε το Στάδιο.

Επιθυμία της ΕΟΕ είναι να δημιουργήσει πωλητήριο αναμνηστικών για να έχει έσοδα, διότι, όπως είπε ο κ. Καπράλος, με τα τρία ευρώ του εισιτηρίου, δεν καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας του Σταδίου. Ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε να φτιάξει σ’ αίθουσα του περιβάλλοντος χώρου μουσείο των Ολυμπιακών του 1896.

Οι πρώτοι επισκέπτες, που πλήρωσαν εισιτήριο, ήταν ένα ζευγάρι από την Ατλάντα .

Το Στάδιο κατάμεστο, για την υποδοχή των Ολυμπιονικών της Ατλάντα (1996)

Ο κ. Καπράλος είναι ικανοποιημένος για το άνοιγμα του Καλλιμάρμαρου και ελπίζει σε ολυμπιακό μουσείο.HOC

Αναγνώστες