'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

JUDO Αντίδραση Ιουλιέττας, απάντηση Κάκιας για τη διαιτησία!


Αντίδραση Ιουλιέττας, απάντηση Κάκιας για τη διαιτησία!

13 Δεκέμβριος 2012
Από τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο κατά το πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο Ανδρών-Γυναικών (1-2/12, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας), ήταν η... καθιστική διαμαρτυρία της Ιουλιέττας Μπουκουβάλα (και δέκα ακόμα αθλητών του ΟΤΝΦ) για... απόφαση διαιτητή σε αγώνα αθλητή του συλλόγου τους.

Τι ισχυρίζεται η πρωταθλήτρια και ο προπονητής της Γιώργος Μπουντάκης; Τι απαντά η διεθνής διαιτητής Κάκια Λυμπέρη;

ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
«Το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα που έχω με την ομοσπονδία και αφορούν τον προπονητή μου, Γιώργο Μπουντάκη. Δεν μου ήρθε έτσι ξαφνικά να ανέβω στο τατάμι και να διαμαρτυρηθώ», εξήγησε η 29χρονη πρωταθλήτρια και πρόσθεσε: «Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση απέναντι σε μία άδικη διαιτησία, σε αγώνα συναθλητή μου. Βρέθηκα πρώτη στο τατάμι και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ήρθαν δίπλα μου 10-15 άτομα του συλλόγου. Αν τώρα η ομοσπονδία θέλει να με τιμωρήσει γι αυτή την κίνηση, τι να πω...».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΝΤΑΚΗΣ
«Επί δύο ημέρες αντιμετωπίσαμε μια λαίλαπα αποφάσεων εναντίον μας. Η Ιουλιέττα όταν είδε να αδικείται κατάφωρα ο προσωπικός της παρτενέρ, ο αθλητής που τη βοήθησε στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου δεν άντεξε. Κλαίγοντας ανέβηκε στο τατάμι. Αυτό το όπλο είχε να αντιδράσει, έτσι αντέδρασε. Με καθιστική διαμαρτυρία. Καταλαβαίνετε τι έγινε για να έρθει σε αυτή την κατάσταση μια αθλήτρια της κλάσης της», τόνισε ο προπονητής του Ομίλου Τζούντο Νέας Φιλαδέλφειας και της Μπουκουβάλα, Γιώργος Μπουντάκης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί ο ομοσπονδιακός προπονητής κ.Νίκος Ηλιάδης να βρίσκεται δίπλα στον αγωνιστικό χώρο και να υποδεικνύει στους διαιτητές τις ποινές που θα δώσουν».
Αν και τόσο η Μπουκουβάλα όσο και ο Γ. Μπουντάκης δεν ανέφεραν το όνομα του αθλητή που κατά τη γνώμη τους αδικήθηκε, ούτε το όνομα του διαιτητή, αυτό είναι κοινό μυστικό στην κοινότητα του σπορ. Γι αυτό και η διαιτητής του επίμαχου αγώνα, Κάκια Λυμπέρη, πήρε την πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα από επιστολή που δημοσιοποίησε. 

ΚΑΚΙΑ ΛΥΜΠΕΡΗ
«Επειδή τυχαίνει να είμαι η διαιτητής στον συγκεκριμένο αγώνα (σ.σ. πρόκειται για τον αγώνα του συναθλητή της Μπουκουβάλα, Γιάννη Παπαχρηστίδη), θα ήθελα να απαντήσω με συγκεκριμένα στοιχεία μιας και με προσβάλει η όλη περιγραφή αυτού του γεγονότος (άσχετα το ότι δεν αναφέρονται ονομαστικά). Δεν είμαι σύμφωνη με τα λεγόμενα του προπονητή κ. Μπουντάκη διότι:

Αρχικά ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής βρίσκεται δίπλα στον αγωνιστικό χώρο όπως όλοι οι παράγοντες του ΔΣ της ομοσπονδίας με την όποια διοίκηση. Δεν σημαίνει όμως ότι μας υποδεικνύει ο καθείς τη δουλειά μας, αλλά δεν είναι και δουλειά της διαιτησίας να υποδεικνύει στο ΔΣ της ΕΟ Τζούντο ποια θα είναι η θέση των παραγόντων.


Λοιπόν στο προκείμενο. Με την διαιτησία ασχολούμαι από το 1990 ως εθνικός διαιτητής και από το 2002 σε διεθνές επίπεδο (IJF refreree) International Judo Federation ως και σήμερα. Γνωρίζω τον κανονισμό καλύτερα και από τους ίδιους τους αθλητές και προπονητές. Οι κανονισμοί λοιπόν του τζούντο είναι σαφείς για όσους έχουν την εμπειρία και την γνώση αυτού.

Η πτώση από τεχνική με την πλάτη ή γέφυρα όταν υπάρχει έλεγχος και ταχύτητα είναι ippon (knock out). Ετσι έχασε ο συγκεκριμένος αθλητής και όχι με ποινές όπως ανέφερε ο προπονητής. Αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι (προπονητής-αθλητής). Κλήθηκαν να παρακολουθήσουν την φάση στο care system (οθόνη που παρακολουθεί τους αγώνες με χρονοκαθυστέρηση) για την διαπίστωση του αποτελέσματος μιας και δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Η πολυετής εμπειρία μου λοιπόν μου λέει ότι για την οποιαδήποτε αποτυχία του όποιου αθλητή πρέπει να είναι μονίμως υπεύθυνη η διαιτησία! Ο αγώνας είναι αγώνας και ο πιο έξυπνος τεχνίτης στη συγκεκριμένη στιγμή κερδίζει, γιατί το τζούντο δεν θέλει μόνο τεχνική αλλά και μυαλό, πόσο μάλλον όταν ο αγώνας παίζεται από 2 αθλητές με ταλέντο και καλό επίπεδο. Αυτά τα γνωρίζει απόλυτα η αθλήτρια Μπουκουβάλα και δεν θα έπρεπε να αναφέρεται σε κακή διαιτησία».

Με εκτίμηση,
Κάκια Λυμπέρη 
Διεθνής διαιτητής-Γραμματέας ΚΕΔ ( Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας)
πηγη:http://www.samurai24.gr/portal/judo/651-antidrasi-iouliettas-apantisi-kakias-gia-ti-diaitisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες