'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ...



«Τα αναβολικά κατέστρεψαν τον Ρονάλντο»
Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γαλλία το βιβλίο ιατρού που ειδικεύεται στις υποθέσεις ντοπαρίσματος στον αθλητισμό και κυκλοφόρησε χθες, διότι δίνει μια εμπεριστατωμένη εξήγηση της κατεστραμμένης υγείας και καριέρας του Βραζιλιάνου άσου Ρονάλντο.
Χρησιμοποιώντας δηλώσεις από άλλους ιατρούς, πληροφορίες από παράγοντες κ. λπ., καθώς και τις δικές του γνώσεις, ο δρ Ζαν-Πιερ ντε Μοντενάρ τεκμαίρει στο βιβλίο του, «Ντοπάρισμα στο ποδόσφαιρο: Ο νόμος της σιωπής», ότι ο Ρονάλντο έγινε το «φαινόμενο» που γνωρίσαμε στη δεκαετία του ’90 λόγω απαγορευμένων ουσιών κατά την καριέρα του στην Ολλανδία, κάτι που του κατέστρεψε την υγεία και οδήγησε και στο φιάσκο του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 στη Γαλλία.
Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Ρονάλντο έφτασε στην Ολλανδία σε ηλικία 17 ετών ως ένας όχι και τόσο σπάνιος ποδοσφαιριστής, που ζύγιζε μόνο 75 κιλά έχοντας ύψος 1,83 μ. «Στην Αϊντχόφεν ο Ρονάλντο μπήκε σε ιδιαίτερο πρόγραμμα διατροφής με θεραπεία κρεατίνης», είχε δηλώσει ο Βραζιλιάνος γιατρός Ομάρ ντε Ολιβέιρα προ ετών.
Περιείχε μόνο κρεατίνη όμως; «Οχι», απαντά ο συμπατριώτης του γιατρός Μπερναρντίνο Σάντι. «Μιλώντας με Ολλανδούς συναδέλφους που γνώριζαν τους ανθρώπους στην Αϊντχόφεν, έμαθα ότι έπαιρνε αναβολικές ουσίες για να βοηθήσουν την ανάπτυξή του, επειδή ήταν λεπτός», αναφέρει σε βιβλίο του.
«Ενας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες της υγείας του ήταν η απόκτηση μιας γερής μυϊκής δομής από πολύ νωρίς και πολύ γρήγορα. Ο λογαριασμός που έπρεπε όμως να πληρώσει για τη χρήση αναβολικών ουσιών θα ερχόταν μακροπρόθεσμα: σε 10, 15, 20 χρόνια. Τα στεροειδή προκαλούν δομικές βλάβες στα όργανα του σώματος και στους μυς. Κατά βάση, υπάρχει πρόσκαιρη βελτίωση ποιότητας, δύναμης και ικανότητας, που μετά οδηγεί σε επιδείνωση», σημειώνει ο Βραζιλιάνος ειδικός.
Ετσι το «Φαινόμενο» υπέστη «μεταχείριση που δεν υφίστανται ούτε τα ζώα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Ντε Μοντενάρ στο βιβλίο του. Το αποτέλεσμα; Ο αρχικά πεντάγερος Ρονάλντο υφίσταται τον έναν τραυματισμό μετά τον άλλον. «Δεν πρόκειται για κάποια υπερφυσική αιτία», εξηγεί ο Γάλλος γιατρός: «Η εξήγηση βρίσκεται στο ντοπάρισμα αυτό».
Το 2008 ο Ρονάλντο τραυματίζεται τρία λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα κατά την προσγείωση από ένα απλό άλμα. Η διάγνωση έκανε λόγο για ρήξη τένοντα του γονάτου για τρίτη φορά στην καριέρα του.
«Τέτοιος τραυματισμός είναι σπάνιος», γράφει το βιβλίο. «Ενας ειδικός στα γόνατα συναντά μόνο έναν τέτοιον κάθε χρόνο, και στον αθλητισμό είναι πιο συχνός στους αρσιβαρίστες, που υφίστανται πίεση στο γόνατο κατά το ζετέ. Οχι όμως στους ποδοσφαιριστές».
Τα τελευταία χρόνια, γράφει ο δρ Ντε Μοντενάρ, έχει σημειωθεί στο ποδόσφαιρο μόνο άλλος ένας τέτοιος τραυματισμός, στον Ζόρζε Αντράντε της Γιουβέντους. Στην περίπτωση του Ρονάλντο έχει συμβεί δύο φορές στο ένα γόνατο και μία φορά στο άλλο! Ολα αυτά, λόγω της εύθραυστης υγείας του από τα αναβολικά.
Οι πόνοι στα γόνατα ήταν που τον ανάγκασαν να κάνει παυσίπονες ενέσεις κορτιζόνης το βράδυ πριν από τον τελικό του 1998. Οι ισχυρές ενέσεις, όμως, περιείχαν κορτιζόνη και του προκάλεσαν επιληπτική κρίση, εξηγεί το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες