'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Όταν ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ επισκεπτόταν την Αρχ. Ολυμπία

 

Όταν ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ επισκεπτόταν την Αρχ. Ολυμπία


Με το θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας της Ελλάδας, το οποίο έχει κριθεί και θα ξανακριθεί μετά από αυτό το γεγονός. Το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα με το δημοψήφισμα του 1974, όμως αρκετοί ήταν οι υποστηρικτές του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, οι οποίοι νοσταλγούσαν την επιστροφή του, μαζί με την επιστροφή της Βασιλείας.

Με πολλούς από τους υποστηρικτές της η οικογένεια Γλύξμπουργκ διατηρούσε έστω τυπικές σχέσεις με την αποστολή κάθε χρόνο στις γιορτές της οικογενειακής φωτογραφίας και δεν ήταν λίγοι και εδώ στην Ηλεία, που βρίσκονταν στην λίστα των παραληπτών.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, διατηρούσε όμως σχέση με την Ηλεία, λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας, των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού Κινήματος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και στην συλλυπητήρια ανακοίνωση της Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή “… η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη μεγάλη της θλίψη για το θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Ο τέως Βασιλιάς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, στην κλάση Ντράγκον, με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη, με το σκάφος «Νηρέας». Ηταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο, που κερδίζει η Ελλάδα, μετά από αυτό του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς το 1912 στη Στοκχόλμη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος ήταν και ο Σημαιοφόρος της Ελληνικής ομάδας. Παράλληλα είχε πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες, ενώ συνέχισε την ενασχόληση με το αγαπημένο του άθλημα για πάρα πολλά χρόνια.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1955 έως το 1964 και στη συνέχεια του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της ΕΟΕ για τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό Ολυμπιακό κίνημα. 

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1963 έως το 1974 και αμέσως μετά του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους της ΔΟΕ για την πολύπλευρη συνεισφορά του στην καλλιέργεια και τη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους. 

Παρακολουθούσε από κοντά όλες τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό και Ολυμπισμό και παρέστη στην εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τη βράβευση των Ολυμπιονικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

O Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης και τα μέλη της Ολομέλειας εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Ανασύραμε από το φωτογραφικό μας αρχείο στιγμές από τις τελετές αφής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 για το Λονδίνο και του 2016 για το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις και είχε επαφές με τοπικούς παράγοντες.

Konstantinos 2Εισερχόμενος στις 10 Απριλίου 2012 στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας για την τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων "Λονδίνο 2012"

Konstantinos 3Στο επίσημο δείπνο για την τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων "Ρίο ντε Τζανέιρο 2016", υπό το βλέμμα μεταξύ άλλων και του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Konstantinos 4Με τον δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας το 2016 Θύμιο Κοτζά και τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Αηδόνη.

Konstantinos 5Χαιρετώντας τον "Βασιλιά των κρίκων" Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια.

Konstantinos 6Με την σύζυγό του και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο.

Konstantinos 7Με γνωστούς Ηλείους, τον πρόεδρο του ΕΒΕ Κώστα Νικολούτσο και τον πρώην διαιτητή Ανδρέα Ντούφα.

Konstantinos 8Με την χορογράφο της τελετής αφής Άρτεμις Ιγνατίου.

Konstantinos 9Στην τελετή αφής του 2016, στην πρώτη γραμμή των επισήμων, πίσω και αριστερά (δεξιά στην φωτογραφία) του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες