ΟΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ
ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΒΕΡΗ
Ελάχιστοι είναι οι παλαιστές που ειδικεύονται σε αμφότερα τα στυλ της Πάλης και ακόμη λιγότεροι αυτοί οι οποίοι έχουν διακριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Γιώργος Ζερβίνης.
Ο Έλληνας πρωταθλητής των 56 ή 58 κιλών γεννήθηκε το 1905 και αγωνίσθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 19 ετών, το 1924 στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι στα 58 κ. της Ελληνορωμαϊκής. Το 1928 μετείχε των Αγώνων του Άμστερνταμ στην ίδια κατηγορία και στυλ, αλλά το 1932 αγωνίσθηκε τόσο στην Ελληνορωμαϊκή, όσο και στην Ελευθέρα. Τη χρονιά του 1932 τα βάρη των κατηγοριών είχαν αλλάξει και οι παλαιστές αντί για τα 58 αγωνίζοντο στα 56κ.
Την περίοδο εκείνη ο Ζερβίνης ήταν στην καλύτερη φόρμα του και κατετάγη 5ος τόσο στα 56 της Ελληνορωμαϊκής, όσο και της Ελευθέρας.
Ιδού η κατάταξη:
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ (7 Παλαιστές)
1. Γιάκωβ Μπρέντελ (Γερμανία)
2. Μαρτσέλο Νιτσόλα (Ιταλία)
3. Λουί Φρανσουά (Γαλλία)
4. Χέρμαν Τύβεσσον (Σουηδία)
5. Γιώργος Ζερβίνης (ΕΛΛΑΣ)
ΕΛΕΥΘΕΡΑ (8 Παλαιστές)
- Ρόμπερτ Πηρς (ΗΠΑ)
- Όντον Ζόμπορι (Ουγγαρία)
- Άατος Γιόσκαρι (Φινλανδία)
- Γιόζεφ Ριντ (Μ. Βρετανία)
- Γιώργος Ζερβίνης (ΕΛΛΑΣ)
- Ζουλιέν Ντεπουίσαφρέ (Γαλλία)
Τελευταία παρουσία του Γιώργου Ζερβίνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1960 στη Ρώμη. Όχι βέβαια ως αθλητής, αλλά ως τεχνικός – προπονητής. Ήταν ήδη 55 ετών και δεν θα ήταν δυνατόν να είναι αθλητής. Θα μπορούσα να πω ότι δεν ήταν επαγγελματίας προπονητής. Εργαζόταν και μάλιστα σκληρά ως βιβλιοδέτης. Αλλά αγαπούσε τόσο πολύ την Πάλη και την γνώριζε τόσο καλά που ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο γνωστός για την αφοσίωσή του σ’ αυτήν αείμνηστος Μακριδάκης, του είχε εμπιστευθεί την ευθύνη των 3 παλαιστών της Ολυμπιακής Αποστολής, που ήσαν οι εξής: Μιχάλης Θεοδωρόπουλος του ΕΓΣ στα 57 κιλά της Ελληνορωμαϊκής, Στέφανος Ιωαννίδης της ΧΑΝΘ στα 62 κιλά της Ελευθέρας και Τάσος Μωϋσίδης του Πανελληνίου στα 67 κιλά της Ελευθέρας. Από τους παραπάνω μόνο Ιωαννίδης συνέχισε να μετέχει στους Ολυμπιακούς το 1964, το 1968, ακόμη και το 1972 σε ηλικία 39 ετών!
Ιδιαίτερα γνωστοί για τις ικανότητές τους και στα δυο στυλ είναι δυο ακόμη Ευρωπαίοι.
Ο Δυτικο – Γερμανός Βίλφριντ Ντίτριχ στα Υπερβαρέα της Ελληνορωμαϊκής το 1956 στη Μελβούρνη κατέκτησε το Αργυρό Μετάλλιο. Το ίδιο μετάλλιο κατέκτησε και το 1960 στη Ρώμη, ενώ στην Ελευθέρα νικώντας τον περίφημο Τούρκο Καπλάν κέρδισε το Χρυσό.
Επίσης ο ευφυέστατος Γάλλος Ντανιέλ Ρομπέν το 1968 στο Μέξικο στα 78 κιλά κατετάγη δεύτερος τόσο στην Ελληνορωμαϊκή όσο και στην Ελευθέρα.
Ένα ωραίο στιγμιότυπο μου θυμίζει ο Ντανιέλ Ρομπέν από το 1971 στους Μεσογειακούς της Σμύρνης. Όταν ο Γάλλος παλαιστής, βλέποντας στις μικρότερες κατηγορίες να αδικούνται φανερά από τους Τούρκους κριτές οι συμπατριώτες του, άρχισε να κάνει χειρονομίες, σαν να γύριζε ταινία κινηματογράφου, ενώ φώναζε «σινεμά – σινεμά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου