'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΣΚΑΣ...ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ...ΚΑΛΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΝΙΚΟ!!!


Καλό ταξίδι Δάσκαλε...

Παρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2011 04:11Ονταμπάσογλου Παντελής


Νικόλαος ΠαλάσκαςΣτη φωτογραφία: Νικόλαος Παλάσκας
Ο ιδιαίτερα αγαπητός μας δάσκαλος, προπονητής, πρωτοπαλαιστής, πρωταθλητής, ΒΑΟτζής, Νικόλαος Παλάσκας απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών, στις 03 Αυγούστου 2011.

  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  •  
Ο Νικόλαος Παλάσκας γεννήθηκε το 1944 στο Χρυσό Σερρών γόνος αγροτικής οικογένειας. Από μικρός είχε μεράκι για τη γυμναστική και αργότερα για την παραδοσιακή πάλη έχοντας ως πρότυπο τον φίλο του θείου του και Μπας Πεχλιβάνο Παν. Παπαπαναγιώτου, με την ελπίδα κάποια μέρα να βγει στο μεϊντάνι, στην παλαίστρα – στα πανηγύρια.
Στην ηλικία των 18 ετών μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για μια καλύτερη ζωή εργαζόμενος κυρίως στις οικοδομές. Κοντά στο σπίτι του βρίσκονταν το γυμναστήριο του Β.Α.Ο., η αγάπη του για την πάλη τον έφερε το 1966 στο τμήμα της πάλης όπου πολύ σύντομα έδειξε τις αρετές του τόσο στην ελληνορωμαϊκή όσο και στην ελευθέρα πάλη με προπονητή τον αείμνηστο δάσκαλο, Στέφανο Βαγιάνο.
Το 1968 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδος και πρωταγωνιστούσε και στα δύο στυλ μέχρι και το 1976. Το 1971 ανέλαβε προπονητής στο τμήμα πάλης του Β.Α.Ο. ο Ολυμπιονίκης, Όθων Μοσχίδης και ένα χρόνο αργότερα οΝικόλαος Παλάσκας κατέκτησε πέρα από το πρωτάθλημα Ελλάδος και την 6η θέση στην κατηγορία των 68 κιλών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης, στις 25/04/1972 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, την ίδια χρονιά ανακηρύχτηκε από τον Βυζαντινό Α.Ο. και αθλητής της χρονιάς.
Πρωταγωνιστούσε στην Ελλάδα μέχρι και το 1976, ενώ ενδιάμεσα, στις 30/08/1975 κατέκτησε την 6η θέση στην κατηγορία των 74 κιλών στους Μεσογειακούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Αλγέρι της Αλγερίας.
Εντυπωσιακή ήταν και η πορεία του στην παραδοσιακή πάλη όπου από το 1969 μέχρι και το 1983 πρωταγωνιστούσε. Αποχώρησε από την παραδοσιακή πάλη σε ηλικία 39 ετών, αγωνιζόμενος σε περισσότερα από 800 πανηγύρια και εξουδετερώνοντας πάνω από 200 παλαιστές.
Παντρεύτηκε την κ. Γεωργία και απέκτησε τη Μαρία και τον Αλέξανδρο.
Από το 1984 μέχρι και το 1990 αναλαμβάνει, δίπλα στον άλλο μεγάλο δάσκαλο της πάλης, Δημήτρη Μωραΐτη, προπονητής στο Β.Α.Ο. δημιουργώντας μια πανίσχυρη ομάδα που από το 1989 και για 11 συνεχή έτη κατακτούσε ανελλιπώς τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ελληνορωμαϊκής Πάλης και τα 4 κύπελλα Ελλάδος, αναδεικνύοντας αμέτρητους πρωταθλητές Ελλάδος ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι Ολυμπιονίκες Γεώργιος και Παναγιώτης Ποικιλίδης.
Το 2000 επανέρχεται στον προπονητικό θώκο και για μία πενταετία και μαζί με τον υπογράφων αναλαμβάνουμετην ανασυγκρότηση του παλαιστικού τμήματος.
Όσοι από μας είχαμε τη διπλή τύχη να διδαχθούμε και στη συνέχεια να συνεργαστούμε με το δάσκαλο, θα τον θυμόμαστε πάντοτε ως ένα δάσκαλο ακριβοδίκαιο με ήθος και ως ένα άνθρωπο με ευρυμάθεια, έντονες κοινωνικές ανησυχίες, με ευθύτητα λόγου και χαρακτήρα.
Τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας πρόσφερε και ας μείνει η μνήμη του αιώνια.
ΠΗΓΗ:PALEMA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες