'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

*ΠΑΛΗ. ΜΟΡΦΕΣ//*ΜΠΙΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ...


ΜΠΙΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

mpiris
Εθνικός Γ.Σ.
8ος Ολυμπιονίκης στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη, Λονδίνο 1948

Ο Νικόλαος Μπίρης ήρθε στην Αθήνα το 1924.

Ο αδελφός του ήταν ιδιοκτήτης καφενείου όπου σύχναζαν αθλητές, όπως ο μαραθωνοδρόμος Σαράς και οι αδελφοί Κρανή που ήταν γραμμένοι στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Έτσι αποφάσισε να γραφτεί κι εκείνος στον ΕΓΣ.

Ο Μπίρης έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε πανελλήνιους αγώνες το 1931, όπου κατετάγη τρίτος, πίσω από τους Ζερβίνη και Λάζο, ενώ την επόμενη χρονιά συμπεριελήφθηκε στην αποστολή της Εθνικής ομάδας για τους Βαλκανικούς Αγώνες της Κωνσταντινούπολης.

Αναδείχθηκε Βαλκανιονίκης το 1933 και το 1937 (νίκησε στον τελικό έναν αθλητή που είχε κερδίσει το Παγκόσμιο πριν ένα μήνα), ενώ το 1935 βγήκε δεύτερος. Στις σημαντικές διακρίσεις του -πέραν της έβδομης θέσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948- συγκαταλέγεται και η τέταρτη θέση του Πανευρωπαϊκού της ίδιας χρονιάς.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια προπονητής και πρόεδρος τεχνικής επιτροπής, ενώ ήταν βασικός παράγοντας στην δημιουργία της Ομοσπονδίας πάλης και της Ομοσπονδίας άρσης βαρών.

Ο Νικόλαος Μπίρης παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του στο άθλημα από την FILA, την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και τον Εθνικό Γ.Σ



Αναγνώστες