'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟΥΚΟΓΕΩΡΓΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΕΛΙΑΣ ...ΕΡΓΟ ΚΑΡΔΙΑΣ... ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ....!!!

 

Tα δημοτικά τραγούδια της Αγρελιάς

Νέο βιβλίο του Γεώργιου Στουκογεώργου



«Τα δημοτικά τραγούδια της Αγρελιάς Τρικάλων» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο, 6ο κατά σειρά, του Γιώργου Στουκογεώργου για το αγαπημένο του χωριό, την Αγρελιά. Στις 164 σελίδες του βιβλίου δημοσιεύονται τραγούδια και σκοποί, της αγάπης, της ξενιτιάς,  του γάμου, μοιρολόγια, χορευτικά τραγούδια της Αγρελιάς κ.ά.  Ειδικές αναφορές γίνονται στους μουσικούς του τόπου του, τον Θανάση Γρηγορίου και τον Αχιλλέα Έξαρχο (Λαλάτσιο), ενώ το βιβλίο διανθίζεται από πλούσιο λαογραφικό φωτογραφικό υλικό.

«Ο συγγραφέας, αν και δεν είναι δημοσιογράφος, πήρε συνέντευξη από τους συμπατριώτες του, τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ώστε τα δημοτικά τραγούδια της Αγρελιάς, κυρίως τα κάλαντα και τα μοιρολόγια να γίνουν διαγενεακά. Εδώ, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει σημαντικές οικογένειες, όπως των Γκίκα, Γκουζιώτη, Έξαρχου (Βασίλης και Αχιλλέας), αλλά και ο Θανάσης Γρηγορίου, που γεννήθηκε στην Αγρελιά. Από τους σύγχρονους, ο 23χρονος καταγόμενος από την Αγρελιά,  Θανάσης Μητσάτσικας, βάζει στόχους και ανοίγει τα φτερά κατακτώντας την κορυφή της παραδοσιακής μουσικής μέσω του μουσικού του οργάνου, του κλαρίνου. Έτσι ο Γιώργος Στουκογεώργος, εκτός από την αθλητική κληρονομιά στα βαρέα αθλήματα, αφήνει κληρονομιά και στη γη που γεννήθηκε… την αγαπημένη του Αγρελιά» σημειώνει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Κέλλας, που προλογίζει το βιβλίο.

«Για να μην λησμονηθούν…»

«Στην Αγρελιά, στους γάμους και στα πανηγύρια και παλιότερα στα νυχτέρια, λέγαμε πολλά τραγούδια. Ένα μέρος από αυτά, λόγω της εξέλιξης έχουν λησμονηθεί. Για να μην λησμονηθούν ολοκληρωτικά, σκέφτηκα να καταγράψω όσα θυμόμουν, όσα μου θύμισαν γνωστοί και φίλοι και όσα επανέφερα στη μνήμη μου διαβάζοντας σχετικά τοπικά δημοσιεύματα και βιβλία. Τα τραγούδια αυτά προσφέρω στους χωριανούς μου ως ένα ελάχιστο δείγμα της αγάπης προς το γενέθλιο τόπο» υπογραμμίζει στον πρόλογο ο συγγραφέας.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες