'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

*ΠΑΛΗ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ*ΜΟΣΧΙΔΗΣ ΟΘΩΝ




ΜΟΣΧΙΔΗΣ ΟΘΩΝ
   4ος
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ
1968
ΜΕΞΙΚO
*****

''Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ''



E-mailΕκτύπωσηPDF
Ο Όθων Μοσχίδης γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από γονείς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Ξεκίνησε να αθλείται στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη  το 1958, ως αθλητής του Βυζαντινού Αθλητικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, αρχικά στην κατηγορία των 52 και κατόπιν των 57 κιλών, με προπονητές τους Στέφανο Βαγιάνο και Στέφανο Φιλιππίδη.
Η αθλητική του σταδιοδρομία υπήρξε πλουσιότατη και γεμάτη διακρίσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Στέφθηκε Βαλκανιονίκης το 1964 και 1965. έλαβε την 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1965, την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1966 και την 6η θέση αντίστοιχα, το 1967. Έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας το 1967. Το 1968, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό έλαβε την 4η θέση. Στη Σμύρνη, το 1971, έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Τα έτη 1971 και 1972 έλαβε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
            
Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έγινε ομοσπονδιακός προπονητής των κλιμακίων της Βορείου Ελλάδος.
Μαθητές του υπήρξαν οι ολυμπιονίκες Γ. Ποζίδης, Γ. και Π. Ποικιλίδης. Περισσότεροι από 50 μαθητές του που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο εισήχθησαν στα ΤΕΦΑΑ.
Η Πολιτεία και η Κοινωνία αναγνώρισαν την τεράστια προσφορά του Όθωνα Μοσχίδη στον αθλητισμό και τον ολυμπισμό.
Το 1969 τιμήθηκε με τον Αργυρούν Σταυρόν του Τάγματος του Φοίνικα Γεωργίου του Ά. Έγινε Επίτιμος Δημότης των πόλεων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Πατρών και της Αρχαίας Ολυμπίας. Ανακηρύχθηκε Αγγελιοφόρος του Εθελοντισμού από την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Ο Όθων Μοσχίδης, συνεχίζοντας ακούραστα την κοινωνική του προσφορά, διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος και ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά της πόλης μας.


Σήμερα, ο Όθων Μοσχίδης είναι Πρόεδρος του Βυζαντινού Αθλητικού Ομίλου ΒΑΟ. Η Προεδρία του χαρακτηρίστηκε από την αναγέννηση του ιστορικού ομίλου, με την ανάληψη ευρύτατου έργου υποδομών και την αναμόρφωση του προγράμματός του για να υποδεχθεί μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας στους κόλπους του.
Σήμερα από τη θέση του Α΄αντιπροέδρου της Ε.Ο.Φ.Π. συνεχίζει να προσφέρη στο άθλημα των Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Αναγνώστες