'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τα 4 είδη πυγμάχων

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που υιοθετήθηκαν από πυγμάχους. Ακούω πολλούς προπονητές να φωνάζουν στους αθλητές τους ψηλά τα χέρια ή ψηλά το κεφάλι. Βλέπουμε πως πολλοί Έλληνες πυγμάχοι διατηρούν ένα σταθερό στυλ Out- Boxer. Όμως σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σπάσω αυτή την μονοτονία παρουσιάζοντας τις κατηγορίες των στυλ των πυγμάχων. Yπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορεί να υιοθετήσει ο αθλητής προκειμένου να παίξει το παιχνίδι που ταιριάζει στα δικά του πρότυπα. Επίσης θα προσπαθήσω να δώσω έναν Ελληνικό ορισμό σε κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες χωρίς φυσικά να σημαίνει πως μεταφράζω ακριβώς τις αντίστοιχες αγγλικές.
Κάθε πυγμάχος έχει αδιαμφισβήτητα το δικό του στήσιμο στιλ. Αυτά τα στιλ μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 4 βασικές κατηγορίες.

O Swarmer  (Οι επίμονοι πυγμάχοι)
Είναι οι πυγμάχοι που προσπαθούν να καταβάλουν τους αντιπάλους τους με σταθερή πίεση.
Συνήθως έχουν καλή ευελιξία ,δυνατό πιγούνι και τρομερή δύναμη. Η τακτική τους απαιτεί συνεχόμενη πίεση με γροθιές πάνω στους αντιπάλους τους, γεγονός που υποχρεώνει αυτούς τους πυγμάχους να διατηρούνται σε άρτια φυσική κατάσταση. Οι πυγμάχοι που υιοθετούν αυτό το στυλ τείνουν να έχουν μικρή διάρκεια πυγμαχικής καριέρας αλλά ίσως ποιο επιτυχημένη. Το στυλ αυτό απαιτεί σκληρή και συνεχόμενη προπόνηση αλλά και αντοχή σε χτυπήματα.
Η αγαπημένη επιθετική τακτική αυτού το στιλλ είναι μπαράζ από hook και upercut αφού πρώτα βρεθεί ο αντίπαλος στην κοντινή κορακόρ απόσταση. Επειδή τα χέρια βρίσκονται σε θέση εκτέλεσης upercut και hook , συνήθως το κεφάλι μένει ακάλυπτο με αποτέλεσμα ο αθλητής να είναι ευάλωτος σε χτυπήματα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις δικές του επιθέσεις. Γενικά θα λέγαμε πως τους Swarmer αντιπροσωπεύει το “Ο επιμένων νικά”

Γνωστοί Swarmer Rocky Marciano, Mike Tyson

The Out-Boxer (Οι τοξοβόλοι πυγμάχοι)
Οι πυγμάχοι αυτοί συνήθως κρατάνε ύψος και απόσταση από τον αντίπαλό τους. Πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους από μακρινές αποστάσεις. Διακρίνονται για την ταχύτητα των ίσιων χτυπημάτων αλλά και την δύναμη του κροσέ τους. Η τακτική του Out-Boxer είναι να κρατάει τον αντίπαλο σε απόσταση και να τον εκτελεί από εκεί σαν τοξοβόλος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει τον αντίπαλο του να τον πλησιάσει. Οι πυγμάχοι αυτοί συνήθως ευνοούνται από το ύψος τους ή το μήκος του χεριού τους. Τους Out- Boxer τους αντιπροσωπεύει το “χτύπα και φεύγε”

Γνωστοί Out- Boxers Muhammad Ali, Willie Pep


The Slugger (Οι δυνατοί πυγμάχοι)
Είναι μαχητές που συχνά προκαλούν την εντύπωση πως είναι  Swarmer. Με πηγούνι χαμηλό κοιτάνε τον αντίπαλο σαν ταύροι και λατρεύουν τα hook και τα upercut. Όχι πως δεν χρησιμοποιούν τα direct εξίσου καλά. Στο στυλ αυτό ο πυγμάχος δεν έχει αρκετή ευκινησία για να αποφύγει χτυπήματα αλλά έχει τόσο δυνατή επίθεση που μπορεί με ένα χτύπημα να βγάλει Nockout τον αντίπαλο του. Οι Sluggers θεωρούνται απρόβλεπτοι μαχητές που μπορούν να παίξουν καλά με αντεπιθέσεις. Οι sluggers συνήθως περιμένουν τον αντίπαλο και απαντάνε με αντεπιθέσεις ενώ είναι ποιο δυνατοί στις γροθιές τους είναι λιγότερο ευέλικτοι.
Τους πυγμάχους αυτούς αντιπροσωπεύει η ρήση “Ο δυνατότερος Νικά”

Γνωστοί Sluggers: Vitali Klitschko, George Foreman


The Boxer puncher
Ο κλασικός πυγμάχος που κατέχει γνώσεις σε όλα τα είδη χτυπημάτων. Είναι ικανοί για  Hooks, upercusts, direct, cross χτυπήματα και με συνδυασμούς. Είναι μαχητές που μπορούν να προσαρμόσουν την τακτική τους ανάλογα με τον αντίπαλό. Το μόνο αρνητικό σε αυτό το είδος στρατηγικής ή στυλ είναι ότι θα πρέπει κανείς να προπονηθεί τόσο καλά στις κοντινές μάχες αλλά και στις μακρινές με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να μην είναι τόσο καλός όσο με έναν που παίζει μόνο κοντινές μάχες ή μόνο μακρινές. Επειδή οι μαχητές αυτοί είναι υβριδικοί σε σχέση με τις άλλες τρεις κατηγορίες μπορούν να μπερδέψουν τον αντίπαλο τους πολύ εύκολα.
Τους πυγμάχους αυτούς τους αντιπροσωπεύει η ρήση “Ο Τολμών Νικά”
Γνωστοί puncher: Roberto Duran, Lennox Lewis




Κάθε κατηγορία μπορεί να εκτελεστεί είτε με το δεξί χέρι μπροστά είτε με το αριστερό. Αν παρατηρήσετε καλά τους αγώνες θα διαπιστώσετε πως κάποιοι πυγμάχοι παίζουν με το δεξί χέρι μπροστά αντί του αριστερού ορθόδοξου τρόπου. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν πέφτουν σε μια από τις ποιο πάνω κατηγορίες. Πάντως αν θέλαμε να βάζαμε τον "δεξιογκράρντη" ως ξεχωριστή κατηγορία, θα το κάναμε επειδή έχει μια τακτική παραπάνω σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Είναι ο πυγμάχος που μπορεί να μπερδέψει τον αντίπαλο του εκτελώντας εντελώς αντίστροφες γροθιές με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση. Βέβαια δεν θα παραβλέψουμε να πούμε πως η αδυναμία του δεξιογκράρντη "Παρακαλώ να κατατεθεί στα σύγχρονα λεξικά" είναι στο ίδιο του το παιχνίδι καθότι σε ένα από τα πράγματα στα οποία ποντάρει είναι να μπερδέψει τον αντίπαλο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες