'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η ΔΟΕ αφήνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων το αρχαιότερο άθλημα, την πάλη Ν. Α. Κωνσταντοπουλος

AΘΛHTIΣMOΣHμερομηνία δημοσίευσης13-02-13
Η ΔΟΕ αφήνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων
 το αρχαιότερο άθλημα, την πάλη

Ν. Α. Κωνσταντοπουλος

Σοκ προκάλεσε στον κόσμο του αθλητισμού διεθνώς η απίστευτη απόφαση των μελών της εκτελεστικής επιτροπής (Ε.Ε.) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να προτείνουν να τεθεί εκτός προγράμματος των Ολυμπιακών του 2020 η πάλη. Το αρχαιότατο άθλημα, το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών από το 1896! Ουδείς λόγος υπήρχε για τη λήψη της απόφασης αυτής, η οποία, πάντως, δεν είναι οριστική. Η Ε.Ε. θα συνεδριάσει τον Μάιο για να αποφασίσει ποιο άθλημα θα προτείνει για την ένταξη στο πρόγραμμα του 2020. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο. Η πάλη θα διεκδικήσει μια θέση μαζί με το μπέιζμπολ/σόφτμπολ, το καράτε, τ’ αθλήματα με... πατίνια, την αναρρίχηση σε τοίχο, το σκουός, το γουσού (κινεζική πολεμική τέχνη) και το... «γουέικμπορντ» (φιγούρες με σανίδα στο νερό). Θεωρείται δύσκολο, πάντως, να προταθεί η πάλη μετά τη χθεσινή απόφαση.
Αμεση ήταν η αντίδραση του μέλους της ΔΟΕ, Λάμπη Νικολάου, που απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Τον ρωτάει, δε, αν η Ε.Ε. δεν προτείνει την πάλη και το άθλημα, το οποίο προτείνει, δεν ψηφισθεί στην ολομέλεια, τι θα γίνει;
«Περίμενα να βγει το τάε κβον ντο, όπως είχαμε πει παλαιότερα, διότι είναι διχασμένοι και έχουν δύο ομοσπονδίες, και να μπει το καράτε. Η πάλη είναι το αρχαιότερο άθλημα», μας είπε.
Αναυδος έμεινε ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας (ΕΟΦΠ) και 4ος στους Ολυμπιακούς του 2000, Κώστας Θάνος: «Η πάλη και ο δρόμος είναι συνυφασμένοι με τους Ολυμπιακούς. Η απόφαση είναι απαράδεκτη, σκανδαλώδης, αδικαιολόγητη. Στο Λονδίνο, το στάδιο ήταν γεμάτο με 6-7.000 φιλάθλους καθημερινά. Και οι Αγγλοι δεν έχουν παράδοση στο άθλημα. Η πάλη δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα με ντόπινγκ. Δεν νοούνται Ολυμπιακοί χωρίς πάλη. Είναι σαν να τους καταργούν. Ας τους ονομάσουν “Μπίζνες γκέιμ”. Να μην τους δώσουμε τη Φλόγα το 2020 και να μην επιτρέπουμε να χρησιμοποιούν το όνομα Ολυμπιακοί. Οταν θα έλθουν να πάρουν τη Φλόγα, θα πατήσουν την αρχαία παλαίστρα. Γιατί να τους αφήσουμε; Κάποια πράγματα είναι συμβολικά. Είναι ιερά και όσια. Δεν μπορούμε να τ’ ακυρώσουμε. Από τους Ολυμπιακούς προέρχεται η αρχαία και η σύγχρονη ιστορία μας», μας είπε. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι, τελικά, η πάλη θα παραμείνει. «Ισως να βγει το ένα στυλ, ίσως να μειωθούν οι κατηγορίες», προσθέτει.
Η ΕΟΦΠ, αφού πληροφορηθεί το σκεπτικό της απόφασης και τις θέσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας, θα κάνει ενέργειες με τους Ελληνες ολυμπιονίκες της πάλης, τον Σύλλογο Ολυμπιονικών και την Ολυμπιακή Επιτροπή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες