'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

...πληροφορίες από Economist...

  29-09-10            
Οι…αρμόδιοι για το ενδεχόμενο επαφής με εξωγήινους
 Ποιοι θα αναλάβουν καθήκοντα πρέσβεων στο ενδεχόμενο επαφής με εξωγήινη φυλή;

Την περασμένη Κυριακή, άρθρο των Sunday Times έκανε λόγο για το διορισμό της Μαλαισιανής αστροφυσικού Μαζλάν Οθμάν ως πρέσβεως των Ηνωμένων Εθνών σε ενδεχόμενη επαφή με εξωγήινη φυλή.


Όπως αναφερόταν στο άρθρο, η δρ. Οθμάν είναι η επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Εξώτερου Διαστήματος (UNOOSA). Ωστόσο, σύντομα ακολούθησαν διαψεύσεις, τόσο από το UNOOSA, όσο και από την ίδια την Οθμάν, η οποία δήλωσε σε συνέντευξή της στον Guardian πως «ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά δυστυχώς πρέπει να το διαψεύσω».


Η Δρ. Οθμάν θα παρευρεθεί σε συνάντηση της Royal Society την επόμενη Δευτέρα σχετικά με τον τρόπο που η επιστήμη και η κοινωνία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο επαφής με εξωγήινους, όπου ένας από τους συνομιλητές της, ο Φρανς φον ντερ Ντανκ, θα εξετάσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τον τρόπο που θα εκπροσωπηθεί η ανθρωπότητα σε περίπτωση «κοσμικής αλληλεπίδρασης».


Σε προηγούμενη ανάλυση της επί του θέματος, η Οθμάν είχε γράψει ότι εάν κάποια στιγμή φτάσουν στη Γη εξωγήινοι, «θα έπρεπε να έχουμε ετοιμάσει μία συντονισμένη αντίδραση/ απάντηση η οποία θα λαμβάνει υπόψιν της κάθε παράμετρο του θέματος. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη ένα μηχανισμό κατάλληλο για να συντονίσει κάτι τέτοιο», υποδεικνύοντας το UNOOSA.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο διορισμού ενός «πρέσβη για εξωγήινη επαφή», πρέπει να επισημανθεί ότι, λόγω των αποστάσεων στο διάστημα, οι πιθανότητες να φτάσει στη Γη κάτι παραπάνω από ένα σήμα είναι μάλλον μικρές. Το πιθανότερο είναι ότι αν κάποια στιγμή εντοπιστεί εξωγήινη ζωή θα είναι υπό τη μορφή κάποιου μικροβίου που θα εντοπιστεί σε κάποιο βράχο στον Άρη, ή κάποιου ιδιαίτερου χημικού συνδυασμού σε κάποιον μακρινό πλανήτη.


Παρόλα αυτά, το UNOOSA έχει ανταγωνιστή για την εν λόγω αρμοδιότητα: το SETI Post- Detection Taskgroup, με επικεφαλής των αστροβιολόγο Πωλ Ντέηβις του Arizona State University, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες