«Εφυγε» πρόωρα ο Μπάμπης Χολίδης
Ν. Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
O Μπάμπης Χολίδης ήταν ο πλέον πολυβραβευμένος Ελληνας παλαιστής της ελληνορωμαϊκής, με δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια και ακόμη πέντε σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε μια καριέρα εξαιρετικά μεγάλη σε διάρκεια. ΑΠΕ
Ο κόσμος του ελληνικού αθλητισμού θρηνεί για την απώλεια ενός από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του. Ο μεγάλος παλαιστής της ελληνορωμαϊκής, ο δις 3ος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 και το 1988, Μπάμπης Χολίδης, άφησε χθες αιφνιδίως, μέσα στο σπίτι του, την τελευταία του πνοή πριν να συμπληρώσει τα 63 του χρόνια. Ηταν γεννημένος την 1η Οκτωβρίου 1956 στο Καζαχστάν, από όπου ήλθε μικρός. Ο Μπάμπης είναι («είναι», έστω κι αν «έφυγε») ο παλαιστής με την πλέον μακρόχρονη σταδιοδρομία από τους Ελληνες και, ταυτόχρονα, ο πλέον πολυβραβευμένος. Από τους ειδικούς θεωρείται ο κορυφαίος Ελληνας παλαιστής όλων των εποχών. Εμφανίστηκε στα διεθνή ταπί το 1973, όταν αναδείχθηκε 6ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών. Τον επόμενο χρόνο πήρε την 4η θέση στην Ευρώπη και στα 20 του ήλθε το πρώτο μετάλλιο. Το χάλκινο ευρωπαϊκό. Ακολούθησαν το χάλκινο παγκόσμιο του 1978, τ’ ασημένια ευρωπαϊκά το 1983 και το 1986 –το δεύτερο στο «Ειρήνης και Φιλίας»– αφού ενδιάμεσα πήρε το πρώτο του χάλκινο ολυμπιακό και το χάλκινο παγκόσμιο το 1986. Η αποχώρησή του από τα διεθνή ταπί έγινε μ’ ένδοξο τρόπο:
Με την κατάκτηση της 3ης θέσης στους Ολυμπιακούς της Σεούλ (Ν. Κορέα) το 1988. Επτά μεγάλα μετάλλια. Ουδείς άλλος Ελληνας παλαιστής έχει κατορθώσει κάτι ανάλογο. Ο Χολίδης δεν ήταν ο πολύ δυνατός αθλητής. Οχι πως του έλειπε η δύναμη. Αλλά πάλευε πολύ με το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή.
«Ξέρεις, φίλε Νίκο, πόσους πόνους πέρασα, πόσα βράδια δεν μπορούσα να κοιμηθώ, πόσο αίμα και ιδρώτα έχυσα γι’ αυτό το μετάλλιο;», μου είχε πει στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία) το 1983.
Το 1975, στους Μεσογειακούς αγώνες του Αλγερίου (Αλγερία) πέτυχε κάτι σπανιότατο για παλαιστή της ελληνορωμαϊκής, τουλάχιστον στη μεταπολεμική ιστορία του αθλήματος. Πάλεψε και στην ελεύθερη και αναδείχθηκε 2ος, ενώ θριάμβευσε στην ελληνορωμαϊκή. Είχε διατελέσει και ομοσπονδιακός προπονητής. Υπήρξε αθλητής του Ατλαντα Καλλιθέας. Πρώτος προπονητής του ήταν ο θρυλικός Παράσχος Μπόρας. Αρχισε να παλεύει στην κατηγορία των 48 κ., το 1975 ανέβηκε στα 52 κ. και από το 1981 έως το τέλος πάλευε στα 57 κ.
Ο Μπάμπης αφήνει πίσω δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Ελένη και τη σύζυγό του, Βιολέτα. Ο δρόμος του Μενιδίου, όπου κατοικούσε, έχει ονομαστεί οδός Μπάμπη Χολίδη, όπως και το δημοτικό γήπεδο Αχαρνών. Ο αδελφός του Χρήστος υπήρξε επίσης πρωταθλητής Ελλάδος στην ελληνορωμαϊκή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου