'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΟΛΙΔΗΣ '''Ο ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ''




ΣΕΟΥΛ 1988

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΟΛΙΔΗΣ
Ο ΜΙΚΡΟΣΩΜΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ




Ο Μπάμπης Χολίδης κατάκτησε στο Λος Άντζελες το ένα από τα 2 Μετάλλια της Αποστολής μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και φυσικά ήταν ο Σημαιοφόρος το 1988 στη Σεούλ. Συνήθως οι Σημαιοφόροι έχουν ένα κάποιο ανάστημα. Αλλά ο Χολίδης με τα 57 κιλά του ήταν ακόμη μικρότερος το δέμας και από τον Στέλιο Μυγιάκη (62 κιλά), Σημαιοφόρο στο Λος Άντζελες και Χρυσό Ολυμπιονίκη το 1980 στη Μόσχα. Αμφότεροι εκλεκτά παιδιά της Ελληνορωμαϊκής. Η κατηγορία των 57 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που γυρίζει από το 1924 μέχρι σήμερα, ανάμεσα στα 55 έως 58 κιλά, έχει ίσως την καλύτερη ελληνική ολυμπιακή παλαιστική παράδοση με τους Γιώργο Ζερβίνη (1932), Νικόλαο Μπίρη (1948), Όθωνα Μοσχίδη (1968), Μπάμπη Χολίδη (1984 και 1988) Σαρκίς Ελγκιάν (1996) και Αρτιόμ Κιουρενγκιάν (2004).


Ο Χαράλαμπος Χολίδης γενν. το 1956 στο Καζακστάν από Έλληνες (φυσικά) γονείς που η μοίρα τους είχε οδηγήσει εκεί. Το 1965 ήρθε στην Αθήνα και σχεδόν αμέσως γράφτηκε στον Άτλαντα Καλλιθέας, ενώ διέμενε  στο Μενίδι. Πολύ γρήγορα διακρίθηκε στον ελληνικό, βαλκανικό και διεθνή χώρο. Η Αστυνομία Πόλεων τον κάλυψε επαγγελματικά και του πρόσφερε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη. Σεμνός, λιγομίλητος, εργατικός, αφοσιωμένος σ’ αυτό  που πίστευε και αγαπούσε σύντομα ανέβηκε την κλίμακα των διακρίσεων, στην οποία έφθασε 2 φορές στο Ολυμπιακό Βάθρο. Τη δεύτερη φορά, το 1988 ήταν ικανός να κατακτήσει το Χρυσό, αλλά στην πραγματικότητα αγωνιζόταν με ένα πόδι, διότι το άλλο μάζευε νερό  στο γόνατο (μετά από εγχείρηση) και το 1988 ήταν στην μεγαλύτερή του έξαρση. Έτσι κατετάγη και πάλι τρίτος. Όμως οι αθλητικοί συντάκτες στην ετήσια βράβευσή τους τον ανέδειξαν ως τον καλύτερο αθλητή (όλων των σπορ) της χρονιάς. Αυτό για τρίτη φορά. Οι δυο προηγούμενες ήταν το 1978 και το 1983. Το 1984 έχασε αυτή την τιμητική διάκριση καθώς ο Δημήτρης Θανόπουλος είχε κατακτήσει το Αργυρό Μετάλλιο στο Λος Άντζελες. Ο τελευταίος όμως δεν μπόρεσε να προκριθεί για τη Σεούλ.
Το 1984 στο Λος Άντζελες, μετείχαν 16 στην κατηγορία του, ο Μπάμπης με 3 νίκες και μια ισοπαλία έφθασε στο Χάλκινο. Το 1988 μετείχαν 21 στην κατηγορία του. Ο τραυματίας Μπάμπης έδωσε 5 αγώνες για να φθάσει στο ίδιο σημείο. Όλα αυτά με σεμνότητα και αθόρυβα. Για να γίνει καλύτερα αισθητή η διαφορά μεταξύ ενός σεμνού νέου και ενός μη σεμνού, πρέπει να αναφερθεί το εξής γεγονός. Το 1984 στο Λος Άντζελες στην κατηγορία του Χολίδη Χρυσός Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Πασκουάλε Πασαρέλι που αγωνίσθηκε με τα χρώματα της Δυτικής Γερμανίας. Τον επόμενο χρόνο συνελήφθη από την Ιντερπόλ και καταδικάστηκε για διακεκριμένες κλοπές σε Γαλλία και Παραγουάη.
http://www.hoa.gr/memory/%




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες