Αθλητισμός και... άλλα
ΠΈΜΠΤΗ, 2 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2014
Εχω ένα όνειρο, τα όνειρα είναι δωρεάν
H τύχη το έφερε έτσι, ώστε Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός ν’ αναμετρώνται σ’ ένα Σαββατοκύριακο σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ ανδρών και γυναικών, πόλο ως και πιγκ πογκ ανδρών και γυναικών. Η αστυνομία έλαβε τα συνήθη μέτρα ασφαλείας, αυτά, που λαμβάνει για αγώνες του τύπου, Αστέρας Τρίπολης - Πανθρακικός στο ποδόσφαιρο, Ηλυσιακός – ΚΑΟ Δράμας στο μπάσκετ, Φοίνικας Σύρου - ΑΟ Κηφισιάς στο βόλεϊ ανδρών, Ηρακλής Κηφισιάς - Ρέθυμνο στο βόλεϊ γυναικών και ΑΟ Π. Φαλήρου - Αργοστόλι στο πόλο. Δηλαδή ελάχιστα. Οι οπαδοί δε, θα κάθονται μαζί, ενώ οικογένειες με παιδιά θα παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Οι εξέδρες των ποδοσφαιρικών γηπέδων κατακλύζονται από φιλάθλους σχεδόν σε όλους τους αγώνες της Α΄ Εθνικής. Πολλοί είναι και οι θεατές στη Β΄ και στη Γ΄ Εθνική. Και τα γήπεδα... εκκλησίες. Μάλιστα, ο αντίπαλος χειροκροτείται ιπποτικά αν είναι καλύτερος. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλα τα ομαδικά αθλήματα.
Οι διαιτησίες, σχεδόν άψογες. Τα λάθη ανθρώπινα. Ακόμη κι αν κρίνουν το αποτέλεσμα δε, δεν προξενούν βίαιες αντιδράσεις. Διότι και οι παράγοντες είναι άψογοι. Κάθε δήλωσή τους αποπνέει αθλητικό πνεύμα. Παραδειγματίζουν έτσι το φίλαθλο κοινό, για να γίνει πραγματικά φίλαθλο.
Χιλιάδες έλεγχοι ντόπινγκ (αιφνίδιοι και προγραμματισμένοι) έγιναν μέσα στο έτος σε όλα τ’ αθλήματα, Ολυμπιακά και μη, και μόνο ένα θετικό δείγμα υπήρξε. Κι αυτό γιατί κάποιος νεαρός αθλητής πήρε φάρμακο κατά της φαλάκρας χωρίς να γνωρίζει πως είναι απαγορευμένο. Ακριβώς δε, επειδή αποδείχθηκε πως δεν το ήξερε, αθωώθηκε.
Εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία στηρίζει τον αθλητισμό. Εμπράκτως, όχι στα λόγια. Πολλές χιλιάδες παιδιών κατακλύζουν γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, με κύριο σκοπό να γυμνασθούν και, δευτερευόντως, αν είναι ικανά, να γίνουν αθλητές. Τα σχολεία μας απέκτησαν μικρά στάδια και κλειστά γυμναστήρια. Οι ανώτατες σχολές μας ακολουθούν, πλέον, το αμερικανικό πρότυπο του πανεπιστημιακού αθλητισμού, ο οποίος, ώς τώρα, ήταν «γράμμα κενό». Εργοστάσια, εταιρείες, υπηρεσίες, γραφεία καθιέρωσαν ένα ελεύθερο δίωρο τρεις φορές την εβδομάδα για τον εργασιακό αθλητισμό. Τ’ απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, στα εθνικά αθλητικά κέντρα, γυμναστήρια και κολυμβητήρια λειτουργούν ΔΩΡΕΑΝ προγράμματα λαϊκού - μαζικού αθλητισμού. Στις ένοπλες δυνάμεις, όσοι υπηρετούν τη θητεία τους, αντί να χάνουν τις ώρες τους με ανούσιες «δραστηριότητες», γυμνάζονται. Ο λαϊκός αθλητισμός δεν αποτελεί, πια, έννοια ουτοπική.
Οι μαθητές του Λυκείου, απαλλαγμένοι από το άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων και χωρίς φροντιστήρια, πλέον -αφού η ενισχυτική διδασκαλία και η εκμάθηση ξένων γλωσσών (μιας υποχρεωτικά και μιας προαιρετικά) γίνονται πραγματικά, και όχι κατ’ επίφασιν, στα σχολεία- έχουν ελεύθερο χρόνο για να αθληθούν.
Ο αθλητικός Τύπος είναι όντως «τύπος και υπογραμμός». Ακόμη και οι «χρωματισμένοι» δημοσιογράφοι, συναισθανόμενοι τις ευθύνες, που τους γεμίζει το λειτούργημά τους, είναι συγκρατημένοι στα σχόλιά τους, ώστε να μην προκαλούν φανατισμό.
«Νίκο ξύπνα, πρέπει να φύγουμε», ακούστηκε η φωνή της Αννας...
«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος - υγεία, αγάπη και χαρά να φέρει ο νέος χρόνος» (Κάλαντα Ζακύνθου). Και όσο για τα υπόλοιπα, ας κάνουμε όνειρα. Δωρεάν είναι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου