'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αποβολή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες


Αποβολή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γράφτηκε από τον  Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Milan Erzegkan & Rafael MartinetiMilan Erzegkan & Rafael Martineti
Ο Αριστείδης Γρηγοράκης εκφράζει την άποψή του για το πως μειώθηκε η θεαματικότητα της πάλης, για να την οδηγήσουν εσκεμμένα στην αποβολή της από το Ολυμπιακό Πρόγραμμα.
«Μετά από πολύ καιρό συνειδητής σιωπής αποφάσισα να εκφράσω τις απόψεις μου για το άθλημα που όλους μας βοήθησε και που όλοι μας αγαπάμε.
Η πάλη, το άθλημα των Ολυμπιονικών, τα τελευταία χρόνια περνά μία μεγάλη παγκόσμια κρίση. Μετά την απομάκρυνση από την προεδρία της παγκόσμιας ομοσπονδίας πάλης (FILA) της μεγαλύτερης μορφής που πέρασε από το άθλημα, του θρυλικού Milan Erzegkan, την προεδρία κατέκτησε σχεδόν πραξικοπηματικά ο Ελβετός Ιταλικής καταγωγής Rafael Martineti. Η διαφορά στη σκέψη των δύο αυτών ανδρών έφερε και τρομακτικές αλλαγές ως προς το χειρότερο για το άθλημά μας μετά την ανάληψη των ηνίων από τον μέχρι προχθές πρόεδρο Martineti.
Ο Milan Erzegkan, παλιός ερασιτέχνης αθλητής, πρόεδρος επί πολλά έτη της Ολυμπιακής επιτροπής της Γιουγκοσλαβίας, ήταν άνθρωπος με ανοικτό μυαλό. Μέλος του Γιουγκοσλαβικού Κομουνιστικού Κόμματος, δεξί χέρι του Τito.
Διετέλεσε πολλά χρόνια γραμματέας της διεθνούς ομοσπονδίας πάλης (FILA) και κατόπιν πρόεδρος. Ως πρόεδρος κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του ό,τι καλύτερο διέθετε η παγκόσμια πάλη. Στελέχωσε το διοικητικό συμβούλιο της FILA με ανθρώπους υψηλού κύρους. Καθηγητές Πανεπιστημίων, όπως ο Raiko Petrob από τη Βουλγαρία, ο Sozo Sazaxara από την Ιαπωνία, ο Dimobski από την Πολωνία, ο Igoumenob από τη Σοβιετική Ένωση, ο Ion Korneanoy από τη Ρουμανία, ο Birro από την Ουγγαρία, ο Τoyneman από την Ανατολική Γερμανία και πολλούς άλλους που δυστυχώς μου διαφεύγουν.
Η παγκόσμια ομοσπονδία επί των ημερών του εξέδωσε πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων και βιβλίων σχετικών με το άθλημα της πάλης. Προπονητικά σεμινάρια, προπονητικά συνέδρια, σχολές επιμόρφωσης προπονητών. Προώθησε την ιδέα διακρατικών συμφωνιών μεταξύ των εθνικών ομοσπονδιών και κατ' επέκταση των χωρών στο άθλημα της πάλης. Χρηματοδότησε μέσω της FILA προπονητική βοήθεια σε χώρες που το άθλημα ήταν υποβαθμισμένο. Λαμπρό παράδειγμα η Κούβα. Δημιούργησετεχνική ερευνητική επιτροπή στη FILA με σκοπό τη βοήθεια του αθλήματος σε επιστημονικό επίπεδο. Επί των ημερών Erzegkan η πάλη μεγαλούργησε. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες επικρατούσε το αδιαχώρητο, η θεαματικότητα της πάλης ήταν αξιοζήλευτη από άλλα αθλήματα.
Μετά την αποχώρηση του Milan Erzegkan, τη θέση του προέδρου της FILA, όπως προανέφερα, καταλαμβάνει ο Martineti, ο οποίος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Στελεχώνει το διοικητικό συμβούλιο από ανθρώπους που οι περισσότεροι δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους του παρελθόντος. Αρχίζει να πειραματίζεται με τον χειρότερο ερασιτεχνικό τρόπο για τη βελτίωση της θεαματικότητας της πάλης. Η πάλη από δύο τρίλεπτα γίνεται ένα πεντάλεπτο χωρίς προπονητές στις γωνίες, μετά με προπονητές σε ρόλο κομπάρσων, στη συνέχεια γίνεται πάλι δύο τρίλεπτα με τριάντα δευτερόλεπτα ανάπαυση (οι αθλητές δεν προλάβαιναν να πάνε από το κέντρο της παλαίστρας στις γωνίες), μετά γίνεται τρία δίλεπτα με τριάντα δευτερόλεπτα ανάπαυση ενδιάμεσα, στη συνέχεια τρία ανεξάρτητα δίλεπτα με ένα λεπτό όρθια πάλη και τριάντα δευτερόλεπτα εναλλάξ κάτω πάλη, μετά δέσιμο του κορμού από την όρθια πάλη και τέλος, αν ο αγώνας ήταν ισόπαλος, κλήρωση «δια της ρίψεως του πλαστικού νομίσματος». Ξέχασα να αναφέρω και τις περιβόητες ενστάσεις των προπονητών, στις οποίες πετούσαν έναν σπόγγο στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να διακοπεί ο αγώνας και να δουν στο βίντεο την επίμαχη φάση.
Ίσως να ανέφερα τα γεγονότα αλλαγής των κανονισμών κάπως μπερδεμένα, όπωςμπερδεμένο είναι και το άθλημά μας αυτή τη στιγμή. Η ουσία είναι ότι την πάλη την κατάντησαν σούμο, χειροσφαίριση, τζούντο και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μόνο πάλη δεν την άφησαν. Οι παλαιστές παρακολουθούσαν άφωνοι τις εξελίξεις. Κάθε τρεις και λίγο αλλαγή κανονισμών. Οι προπονητές δεν ήξεραν πως να προετοιμάσουν τους αθλητές τους. Πολλές φορές λίγο πριν από μεγάλους αγώνες, ακόμη και Ολυμπιακούς, υπήρξαν ξαφνικές αλλαγές κανονισμών. Το πιο τραγικό όμως είναι ότι όποιον και αν ρωτούσες, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, δεν συμφωνούσε με την κατάσταση αυτή.
Τότε ποιος τα επέβαλε όλα αυτά και γιατί φθάσαμε στο σημείο εμείς οι ίδιοι, οι οποίοιέχουμε τρέλα με την πάλη, να μην μπορούμε να παρακολουθήσουμε αγώνες πάνω από μία ώρα και αυτό με το ζόρι. Γιατί; Γιατί κατάντησαν τους παλαιστές σαν άχαρες μαριονέτες; Γιατί τους «ευνούχισαν» από τεχνικής άποψης; Γιατί ποιος τρελός θα ρισκάρει να εκτελέσει μία λαβή υψηλής ή χαμηλής θεαματικότητας τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο χρόνος που του απομένει σε περίπτωση που αποτύχει είναι ελάχιστος; Έτσι φθάσαμε στο σημείο «χαμηλής θεαματικότητας» κατά τα λεγόμενα των κυρίων της Δ.Ο.Ε.
Το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο με άπταιστο τρόπο, πολλές προειδοποιήσεις και συνεχείς αλλαγές προς το χειρότερο. Τέλειο αποτέλεσμα! Η πάλη εκτός Ολυμπιακών αγώνων μετά το 2020. Η μεγάλη μου απορία είναι γιατί τόσος ύπνος τόσα χρόνια; Στάχτη στα μάτια μας έριξαν; Τι περιμέναμε;
Εύχομαι ο νέος πρόεδρος της FILA, ο Σέρβος Lalovits μαζί με όλη τη διεθνή κοινότητα της πάλης να καταφέρει να ανατρέψει αυτή την αποτρόπαια απόφαση. Όσο για τον κύριοRafael Martineti ας πάει στο καλό, για να μην πω πουθενά αλλού και ας μη μας γράφει».
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Αριστείδης Γρηγοράκης
http://www.palema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες