'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις ομοσπονδίες η ένταξή τους στους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει τακτικός προϋπολογισμός παρά μόνο κάποιες επιχορηγήσεις.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Τo μνημόνιο, ο θάνατος του αθλητισμού και η λύση

Ημερομηνία: 03/12/2011 - 13:33
Τo μνημόνιο, ο θάνατος του αθλητισμού και η λύση
Του Θάνου Μπλούνα*
Πρέπει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να συνεχίσει να εντάσσεται μέσα στην έννοια του κοινωνικού κράτους και να αποτελεί δημόσιο αγαθό που θα προστατεύεται και θα καλλιεργείται από την Πολιτεία, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα; Στην εποχή του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχουν ως σκοπό τον περιορισμό του κράτους, το παραπάνω ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι καίριο.
Η μείωση κατά 51% στον φετινό προϋπολογισμό της ΓΓΑ που έγινε στις 4 Αυγούστου, σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό του 2012 που προβλέπεται να είναι συρρικνωμένος σε σχέση με τον περυσινό, οδηγεί τον αθλητισμό σταδιακά σε μαρασμό και τελικά σε εξαφάνιση. Το θέμα δεν είναι μόνο αν μπορεί να γίνει διαχείριση του μη επαγγελματικού αθλητισμού με λιγότερα χρήματα. Σε αυτόν τον προβληματισμό προστίθεται και η όποια ξαφνική περικοπή ενδέχεται να ξαναγίνει -όπως έγινε στις 4 Αυγούστου- και να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό της ΓΓΑ και κατ’ επέκταση των επιχορηγούμενων από αυτήν ομοσπονδιών, δημιουργώντας προβλήματα στον αθλητικό σχεδιασμό, οφειλές σε πιστωτές και «μαύρες τρύπες» στα ταμεία.
Η κραυγή αγωνίας του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Νοεμβρίου είπε ότι «οι Ελληνες αθλητές στενάζουν αυτή την ώρα από την υποχρηματοδότηση» και ότι «το μέλλον των αθλητικών εγκαταστάσεων, εάν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, δεν είναι απλώς αβέβαιο, θα οδηγηθούν σε μαρασμό, ενδεχομένως και στο κλείσιμο» μοιάζει με απέλπιδα προσπάθεια εκπομπής σήματος κινδύνου.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει υπό την εποπτεία της, συντηρεί και χρηματοδοτεί τους ακόλουθους άξονες:
α) Τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα ερασιτεχνικά σωματεία.
β) Τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Αγιος Κοσμάς), τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και γενικώς τις αθλητικές υποδομές.
γ) Ανεξάρτητους φορείς όπως η ΕΟΕ, το ΕΣΚΑΝ κ.ά.
Ο εγκριθείς προϋπολογισμός της ΓΓΑ για το 2011 ήταν 129.000.000 ευρώ. Με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που λήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο, από το προϋπολογισμό κόπηκαν 52.196.300 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορούσε τις μεταβιβαστικές δαπάνες. Δηλαδή τη χρηματοδότηση των τριών αξόνων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η ξαφνική περικοπή της επιχορήγησης μειώνει κατά 51% τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κλάδων αυτών και ταυτόχρονα διαταράσσει την υλοποίηση του προϋπολογισμού τους. Ειδικότερα:
- Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις το ποσό που απομένει μέχρι το τέλος του έτους έπειτα από την απόφαση μείωσης του προϋπολογισμού είναι 548 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν από τον αρχικό προϋπολογισμό ανέρχονται σε 5.320.000 ευρώ. Για το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ το ποσό που απέμεινε μετά την περικοπή είναι 1.995.000 ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις βάσει του αρχικού προϋπολογισμού ανέρχονται στο ποσό των 14.835.000 ευρώ.
Εκτιμάται πως με τις περικοπές που έγιναν, οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ομάδες που τις χρησιμοποιούν και τους ανθρώπους που εργάζονται.
- Για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα ερασιτεχνικά σωματεία το ποσό που απομένει μετά την περικοπή είναι 1.085.000 ευρώ ενώ οι αρχικά προϋπολογισμένες υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους ανέρχονται σε 16.645.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι η μείωση του προϋπολογισμού θα οδηγήσει τις ομοσπονδίες σε συσσώρευση χρεών, απολύσεις προσωπικού και αδυναμία συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις.
Πρέπει να επισημανθεί ότι στο τρέχον έτος κανένα σωματείο από τα περίπου 7.000 (4.000 ποδοσφαιρικά και τα υπόλοιπα άλλων αθλημάτων) δεν πήρε επιχορήγηση.
- Για τους ανεξάρτητους φορείς όπως η ΕΟΕ και το ΕΣΚΑΝ η μείωση του προϋπολογισμού συνεπάγεται την περικοπή της χρηματοδότησής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για παράδειγμα, στον αριθμό των ελέγχων που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση του φαινομένου της φαρμακοδιέγερσης.
Από την έρευνα στους προϋπολογισμούς για τις μεταβιβαστικές δαπάνες της ΓΓΑ τα τελευταία χρόνια, συμπεραίνεται ότι το «κούρεμα» στον αθλητισμό γίνεται κάθε χρόνο και με υψηλά ποσοστά.
Το 2009 ο προϋπολογισμός ήταν 139.304.890. Αν σε αυτό το ποσό προστεθούν τα χρήματα από τον περίφημο «ειδικό λογαριασμό» και από τον ΟΠΑΠ, τότε μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί.
Το 2010 ο προϋπολογισμός ήταν 114.449.541 (χωρίς πια «ειδικό λογαριασμό» και ΟΠΑΠ), το 2011 ήταν 85.270.110, ενώ για το 2012 η πρόβλεψη είναι 53.943.850. Αυτά τα ποσά είναι στην πραγματικότητα μικρότερα, αφού η δυνατότητα της ΓΓΑ να εισπράξει είναι σε ποσοστό 84% επί του συνολικού ποσού.
Φορείς γενικής κυβέρνησης
Η τάση συρρίκνωσης έχει ήδη αρχίσει να πλήττει και θα πλήξει περισσότερο στο μέλλον τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση προς τη ΓΓΑ θα μειώνεται διαρκώς και μέχρι το 2014 πολλές ομοσπονδίες δεν θα μπορούν να επιχορηγηθούν. Επίσης θεωρείται πολύ πιθανό η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να πάψει να έχει δικό της προϋπολογισμό και επί της ουσίας να ενταχθεί και να εξαρτάται πλήρως από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η λύση που προτείνεται ώστε να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα και υποχρεωτικά οι ομοσπονδίες, είναι η ένταξή τους στους φορείς γενικής κυβέρνησης. Η ένταξη στους φορείς της γενικής κυβέρνησης σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση χρηματοδότησης. Οποιος δεν περιληφθεί σε αυτούς, σημαίνει ότι απέναντί του το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση.
Στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης για το 2010 δεν περιλαμβάνεται καμία ομοσπονδία. Ομως για το νέο μητρώο που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των ημερών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ΓΓΑ έχει ζητήσει να περιληφθούν οι ομοσπονδίες που καλλιεργούν αθλήματα τα οποία βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης αθλημάτων βάσει του εθνικού αθλητικού σχεδιασμού του 2011.
Τα αθλήματα αυτά είναι: βόλεϊ, γυμναστική, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, μπάσκετ, στίβος, υγρός στίβος, χάντμπολ (πρώτη κατηγορία), άρση βαρών, κανόε – καγιάκ, πάλη, πινγκ – πονγκ, ποδηλασία, Tae-Kwon-Do (EΛΟΤ), τένις, τζούντο (δεύτερη κατηγορία). Από την πρόταση εξαιρείται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο διότι η ΕΠΟ δεν εξαρτάται από το κράτος και η επιχορήγηση που παίρνει δεν ξεπερνά το 50% του προϋπολογισμού της.
Οι ομοσπονδίες που θα ενταχθούν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Οι υπόλοιπες θα περιμένουν στην ουρά του -πιθανόν άδειου- ταμείου της ΓΓΑ.

*Πηγή/αναδημοσίευση: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες