'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Oλυμπιακοί Αγώνες 2012 - Τζούντο: «Για σένα μαμά…» (photos)


Oλυμπιακοί Αγώνες 2012 - Τζούντο: «Για σένα μαμά…» (photos)

Oλυμπιακοί Αγώνες 2012 - Τζούντο: «Για σένα μαμά…» (photos)
Η 25χρονη τζουντόκα Τζέμα Γκίμπονς κοίταξε ψηλά και αφιέρωσε το ασημένιο της μετάλλιο στην μητέρα της, την οποία έχασε πριν οκτώ χρόνια από καρκίνο.
«Αυτό ήταν για σένα μαμά», είπε η Τζέμα μόλις ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στα ημιτελικά που της εξασφάλισε τη συμμετοχή στον τελικό και επομένως την κατάκτηση ενός μεταλλίου στην κατηγορία των 78κ.
Επεσε στα γόνατά της και άφησε τα δάκρυα να κυλήσουν στο πάτωμα. Επειτα κοίταξε προς τον ουρανό και ψιθύρισε: «Σ’ αγαπώ μαμά»…
Αυτή ήταν η στιγμή που η 25χρονη τζουντόκα είχε ονειρευτεί από τότε ακόμα που ήταν μικρό κοριτσάκι.
Αλλά στην αρένα που ήταν γεμάτη με εκστασιασμένο κοινό που την επευφημούσε, ένα πρόσωπο έλειπε: Η Τζάνετ Γκίμπονς, ο άνθρωπος που μύησε τη Τζέμα στα σπορ, που την ανέθρεψε με τα ιδεώδη του Ολυμπισμού, έχασε τη μάχη με τη λευχαιμία όταν η κόρη της ήταν 17 ετών.
Ετσι, χθες, στην πιο μεγάλη στιγμή της Τζέμα, που εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο την παρακολουθούσαν, η κυρία Γκίμπονς δεν μπορούσε να τη δει.
Και «η μικρή μας Τζεμ» όπως συνήθιζε να την αποκαλεί, κέρδισε τις καρδιές ενός ολόκληρου έθνους και λίγο αργότερα μίλησε για τη χαρά της που έφτασε τόσο κοντά στο χρυσό μετάλλιο και την απογοήτευσή της που δεν ήταν σε θέση να μοιραστεί αυτή τη στιγμή με τη μητέρα της.
«Θέλω να της πω ευχαριστώ», είπε η Τζέμα, «αλλά προφανώς δεν γίνεται».
Η γιαγιά της, η συμπαθέστατη Μπέριλ Γκίμπονς, μίλησε για την Τζάνετ Γκίμπονς και για το πόσο υπερήφανη θα ένοιωθε, αν ζούσε, για το επίτευγμα της κόρης της.
Η 81χρονη μητέρα της Τζάνετ παρακολούθησε τον αγώνα από την τηλεόραση στο σπίτι της στο Κεντ και είχε τρελαθεί από την αγωνία μέχρι να τελειώσει.
«Η Τζάνετ θα ήταν τόσο υπερήφανη», είπε. «Αλλά ξέρω ότι κοιτάζει από εκεί ψηλά. Ο θάνατός της όπλισε τη Τζέμα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να πετύχει το στόχο της», τόνισε.
Η Τζέμα έφερε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για τη Βρετανία στο τζούντο μετά από 12 χρόνια, έπειτα από μια εκπληκτική νίκη επί της Γαλλίδας παγκόσμας πρωταθλήτριας Οντρεϊ Τσουμεό.
Η νίκη αυτή την έφερε στον τελικό γεγονός που την ώθησε να στείλει αυτό το «μήνυμα» στην πεθαμένη μητέρα της. Την κίνησή της αντιλήφθηκε αμέσως η παρουσιάστρια Γκάμπι Λόγκαν που αργότερα περιγράφοντας πώς αισθάνθηκε που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της συγκλονιστικής στιγμής, τόνισε: «Αυτό ήταν το πρώτο κλάμα μου μέσα στη μέρα».
Μπροστά σε ένα εκστασιασμένο πλήθος η Τζέμα δεν κατάφερε να κερδίσει την Αμερικανίδα Κάιλα Χάρισον, παρόλο που πάλεψε γενναία και έτσι έμεινε με το αργυρό μετάλλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ, κάτοχος μπλε ζώνης, θεώρησε σωστό να ενημερώσει τον Ντέιβιντ Κάμερον για τη Τζέμα, όταν ο ίδιος μαζί με τον Πρωθυπουργό και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι κάτοχος μαύρης ζώνης και ενθουσιώδης φαν του αθλήματος, βρέθηκαν στο ExCel για να παρακολουθήσουν τους αγώνες τζούντο.
Η Τζέμα έπεσε στην αγκαλιά του φίλου της και μέλους της βρετανικής ολυμπιακής ομάδας, Γιούαν Μπάρτον, στις κερκίδες και χειροκροτήθηκε από τον Ντέιβιντ Κάμερον και τους άλλους VIP’s. O Πρωθυπουργός της είπε: «Μπράβο, ήσουν φανταστική» και η Τζέμα προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της χαράς της.
gib2
Η Τζέμα ξεκίνησε το τζούντο σε ηλικία 6 ετών, όταν η Τζάνετ την πήγε σε μια σχολή τζούντο στο Blackheath, στο Νοτιοανατολικό Λονδίνο. Ηταν παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς ο πατέρας της εγκατέλειψε τη μητέρα της πριν καν η Τζέμα γεννηθεί. Η Τζάνετ μεγάλωσε τη Τζέμα σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Τσάρλτον και πήρε πάνω της όλες τις ευθύνες της ανατροφής της. Δούλευε ως νοσοκόμα και ό,τι χρήματα έβγαζε πήγαιναν στην προσπάθεια να βοηθήσει τη Τζέμα να γίνει πρωταθλήτρια.
Μετά από 10 χρόνια η Τζέμα κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Εθνικό Πρωτάθλημα Νεανίδων.
Αλλά η τραγωδία χτύπησε την πόρτα της το 2004, καθώς η Τζάνετ πέθανε στα 49 της χρόνια, έξι μόλις μήνες αφότου είχε διαγνωσθεί με λευχαιμία.
Ενας αφοσιωμένος φίλαθλος του τζούντο που παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια τη Τζέμα θυμάται: «Οι γονείς των άλλων παιδιών, συνήθιζαν να λένε πως όταν τραβούσαν βίντεο τα παιδιά τους να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς, μπορούσαν να ακούσουν στο βάθος τη φωνή της μητέρας της Τζέμα να φωνάζει: «Ελα Τζεμ!».
Καθώς η καριέρα της Τζέμα προχωρούσε, κέρδισε μια θέση σε ένα πρόγραμμα της Βρετανικής Ομοσπονδίας Τζούντο, γεγονός που την υποχρέωσε να μετακομίσει από το σπίτι της και να εισαχθεί σε φουλ πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Βath.
Χθες, εκπλήρωσε επιτέλους τις φιλοδοξίες της, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μια κτιριακή εγκατάσταση που απέχει μόλις 20 λεπτά από το διαμέρισμα που μοιραζόταν κάποτε με τη μητέρα της.
«Δεν είχαμε πολλά χρήματα και ό,τι χρήματα κέρδιζε η μητέρα μου, τα διέθετε για την καριέρα μου στο τζούντο», τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Προφανώς και δεν μπορώ να της πω ευχαριστώ, αλλά αυτή η επιτυχία είναι ένα είδος ευχαριστώ προς εκείνη. Αισθάνομαι ότι είναι πια υπερήφανη σήμερα. Ηταν τα πάντα για μένα…».

  • JW_SIGP_LABELS_08 gib1.JPG
  • JW_SIGP_LABELS_08 gib3.JPG
  • JW_SIGP_LABELS_08 gib4.JPG
  • JW_SIGP_LABELS_08 gib5.JPG
  • JW_SIGP_LABELS_08 gib6.JPG
  • JW_SIGP_LABELS_08 gib7.JPG
  • JW_SIGP_LABELS_08 gib8.JPG
  • JW_SIGP_LABELS_08 gib9.JPG
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες