'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Σαν σήμερα στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες ο Δημήτρης Θανόπουλος κατακτά το Ασημένιο μετάλλιο


Σαν σήμερα στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες ο Δημήτρης Θανόπουλος κατακτά το Ασημένιο μετάλλιο

04 Αυγούστου 2012.
Θανόπουλος ΔημήτρηςΣαν σήμερα στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες ο Δημήτρης Θανόπουλος κατακτά το Ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 82 κιλών 
Από την Υψούντα της Αρκαδίας, το χωριό των χρυσοχόων κατάγεται ο Δημήτρης Θανόπουλος. Ηρθε στην Αθήνα με την οικογένειά του το 1972 σε ηλικία 13 χρόνων. Ο πατέρας του υπήρξε προπολεμικά παλαιστής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, αλλά δεν ήταν αυτός που τον οδήγησε στις παλαίστρες. Ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν εκείνος που παρότρυνε τον αργυρό Ολυμπιονίκη του Λος Αντζελες να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. "Πήγα κατευθείαν στον Εθνικό Αθηνών.
Ο αδελφός μου ήθελε να ασχοληθώ με τον στίβο. Εγώ όμως προτίμησα την πάλη. Μια εποχή, πάντως, έκανα και τα δύο αθλήματα μαζί, αλλά γρήγορα σταμάτησα, αφού η κούραση στις προπονήσεις ήταν μεγάλη", θυμάται ο ίδιος.
Για ένα μεγάλο διάστημα ο Θανόπουλος έκανε βάδην και πάλη μαζί. Το απόγευμα βάδιζε και το βράδυ πάλευε. Από το 1976 και έπειτα ειδικεύτηκε αποκλειστικά στην πάλη για να φτάσει οκτώ χρόνια αργότερα στην μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του. Το 1984 στην πόλη των "αγγέλων" έδωσε τη δική του παράσταση κατακτώντας μια θέση στο πάνθεον των Ολυμπιονικών. Με τον αέρα και την ψυχολογική δύναμη που συνεπάγονταν η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου ένα χρόνο νωρίτερα στο παγκόσμιο κύπελλο της Θεσσαλονίκης, στο Λος Αντζελες πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις. Ξεκίνησε με τρεις συνεχόμενες νίκες στην κατηγορία των 82κ., επί του Ιάπωνα Μοριγιάμα με τρεις παρατηρήσεις, του Ιταλού Ρασίνο στα σημεία με 6-4 και του Γερμανού Ζάιμπολντ με 7-6. Εχοντας εξασφαλίσει συμμετοχή στην ημιτελική φάση, ηττήθηκε από τον Φινλανδό Οβερμάκ με 6-1. Στον κρίσιμο αγώνα όπου παίζονταν η συμμετοχή στον τελικό και ως μίνιμουμ η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, ο Θανόπουλος σωστός ταύρος, νίκησε κατά κράτος τον Γιουγκοσλάβο Πέτκοβιτς με 5-1 σημεία. Με εξασφαλισμένο πλέον το μετάλλιο ηττήθηκε στον τελικό από τον Ρουμάνο Ντράικα με 4-3 σημεία. Ηταν η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα του η οποία τιμήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου με τη διάκριση του κορυφαίου Ελληνα αθλητή για το 1984.
Ο παλαιστής του Εθνικού το 1978, 1979, 1981, 1982, 1984, 1987, 1988, 1989 και 1990 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Το 1979 και 1987 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες και το 1983 το ασημένιο. Το 1982 κατέκτησε την πρώτη θέση στους αγώνες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στο Βέλγιο. Δύο χρόνια αργότερα στην ίδια διοργάνωση η οποία φιλοξενήθηκε στην Αθήνα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Ο Θανόπουλος υπηρετεί στο πυροσβεστικό σώμα, ενώ διετέλεσε προπονητής της εθνικής ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης ανδρών από το 1998 έως το 2000.
Πηγή :http://www.eofp.gr/
http://athlisis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες