'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

του Βασίλη Γαλούπη...


Συνέντευξη – βόμβα από Αυστριακό αντιντοπατζή

  • ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΠΙΓΚΕΛ


(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΝΤΟΠΕΡΜΑΝ ΣΤΟΝ ΦΙΛΑΘΛΟ, ΣΤΙΣ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011)

Κρατάω μια συνέντευξη εδώ και μια, δυο εβδομάδες για να βρω το σωστό τάιμινγκ να την βάλω. Ετσι, λοιπόν, χθες που ήταν μια νεκρή μέρα ουσιαστικά από πλευράς ειδησεογραφίας ήταν η κατάλληλη στιγμή κατά τη γνώμη μου. Την φοβερή και τρομερή συνέντευξη την έδωσε ο Αντρέας Χόλτζερ. Ποιος είναι αυτός;

… Είναι Αυστριακός αστυνομικός. Επικεφαλής στην δίωξη κατά των
αναβολικών. Η Αυστρία, άλλωστε, είναι οργανωμένο κράτος, δεν είναι μπάχαλο. Με το που έσκασε το 2006 το σοβαρό πρόβλημα με τις ντόπες στην αυστριακή αποστολή στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στο Τορίνο, άρχισε μια κινητοποίηση.

Και φτάσανε να βγάζουνε το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο στον αέρα. Συλλήψεις, κρούσματα, επιτυχίες στην εξάρθρωση κυκλωμάτων, καταδίκες στα δικαστήρια. Κάνουνε δουλειά οι άνθρωποι, δεν παίζουν άντε να μην πω τι.

Ο Χόλτζερ μίλησε στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ. Κι επειδή έχει φτάσει να θεωρείται από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, έβγαλε τρομερές αποκαλύψεις. Γι’ αυτό και το τμήμα στο οποίο ανήκει έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.

Μόλις 37 χρονών είναι ο Χόλτζερ, όχι κάποιος 50άρης γαλονάς που βαριέται που ζει. Και στο πλαίσιο τις έρευνας που κάνει έχει ανακρίνει περισσότερους από 1.000 μάρτυρες, ενώ σε 120 εξ’ αυτών έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες κι έχουν πάει σε δίκη. Επί Χόλτζερ στην Αυστρία έχουν γίνει 70 έφοδοι σε σπίτια.

Οπως

η μαφία

Στην Αυστρία, σε αντίθεση με την Γερμανία, το ντόπινγκ έχει γίνει κακούργημα και οι απατεώνες κινδυνεύουν με φυλάκιση ως και δέκα ετών. Εχουν σκληρύνει οι νόμοι, δηλαδή, μετά από τα σκάνδαλα που σόκαραν την άμαθη σε τέτοιου είδους προβλήματα αυστριακή αθλητική κοινωνία.  

"Οπως η μαφία" είναι ο τίτλος της συνέντευξης στο Σπίγκελ. Και όλοι καταλαβαίνουμε το νόημα.



Η σχέση με τα μετάλλια

Η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου είναι καρφί δυνατό: {Κύριε Χόλτζερ, από τότε που ξεκινήσατε τις έρευνες για το ντόπινγκ, οι επιτυχίες του αυστριακού αθλητισμού έχουν μειωθεί δραματικά και στους χειμερινούς αγώνες και γενικά. Στην τελευταία διοργάνωση στο Βανκούβερ η Αυστρία κατέκτησε εφτά ολυμπιακά μετάλλια λιγότερα απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια πριν. Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;}. Εξίσου δυνατή και η απάντηση Χόλτζερ: {Δεν καταλαβαίνω. Εσείς τι σχέση βλέπετε να υπάρχει ανάμεσα στις έρευνές μας και τα μετάλλια}. 


Με δομές

βαθιές…

Νέα ερώτηση δημοσιογράφου: {Εσείς δεν βλέπετε κάτι;}. Απάντηση: {Ενα μικρό τμήμα σαν το δικό μου δεν μπορεί μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να εξουδετερώσει τις βαθιές δομές που έχουν δημιουργηθεί από το ντόπινγκ επί τόσες δεκαετίες. Το ντόπινγκ σε διεθνές επίπεδο είναι μια μπίζνα. Και οι δομές του μπορούν να συγκριθούν μόνο μ’ αυτές του εμπορίου ναρκωτικών ουσιών. Σκέτη μαφία}.

Ακόμα και μέσα σε απλές επιστολές!

Ο δημοσιογράφος εξακολουθεί να δίνει ρεσιτάλ με τον τρόπο που {προκαλεί} τον αστυνομικό: {Η δική σας ομάδα, κύριε Χόλτζερ, συμμετείχε σε μια τεράστια επιχείρηση με ταυτόχρονη έφοδο σε 45 διαφορετικά μέρη. Συνελήφθησαν πολλοί ύποπτοι και κατασχέθηκαν απαγορευμένες ουσίες αξίας 2.6 εκ. δολαρίων. Από πού έρχεται όλο αυτό το υλικό;}. 

Λέει ο Χόλτζερ: {Πολλά από αυτά τα σκευάσματα κατασκευάζονται στην Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν. Η κατασκευή τους είναι φτηνή και οι δραστικές ουσίες διοχετεύονται μέσω ίντερνετ. Η αποστολή των απαγορευμένων πακέτων γίνεται από τα ταχυδρομεία}.

Ερώτηση: {Υπάρχουν έλεγχοι στα αεροδρόμια και στα ταχυδρομεία;}.

Απάντηση: {Ναι, αλλά είναι τεράστιος ο όγκος, τόσος που είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί το κάθε δέμα χωριστά. Μπορεί να υπάρχουν ουσίες ακόμα και μέσα σε απλές επιστολές. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο για να εντοπιστεί. Δεν είναι κάτι που φαίνεται εξ’ αρχής ύποπτο. Αν, λοιπόν, δεν έχεις κάποια πληροφόρηση, τότε ίσως κάτι να ξεφύγει}.

Το παιχνίδι

Ο δημοσιογράφος ρωτάει πού απευθύνονται κυρίως αυτές οι ουσίες και πώς διακινούνται. Και δηλώνει ο Χόλτζερ: {Συχνά οι ντίλερ έχουν έδρα την Ευρώπη. Εκεί αρχίζει η πραγματική μπίζνα. Οχι από τους κατασκευαστές των πρώτων υλών στην π.χ. Ασία. Υπάρχουν κι αυτοί που κάνουν τα κοκτέιλ στα εργαστήριά τους. Και στη συνέχεια συσκευάζουν το παράνομο προϊόν σε αμπούλες ή, κάψουλες. Βάζουν και μια ετικέτα και το διανέμουν. Αυτό το παιχνίδι γίνεται πολύ συχνά από την Ευρώπη}.

Με τα νέα

ντοπαρίσματα

Η συνέντευξη του Χόλτζερ είναι από τις πιο διαφωτιστικές που έχω διαβάσει. Και γι’ αυτό δεν θα την {πνίξω} σε μια και μόνο στήλη προσπαθώντας να τα χωρέσω όλα. Θα έχουμε και συνέχειες, είτε αύριο, είτε με την πρώτη ευκαιρία. Δεν είναι για να χάνονται τέτοια χρυσάφια.

Κι αυτό που κάνει εντύπωση είναι η κατάρτιση του ατόμου. Το γνωρίζει το αντικείμενο απ’ έξω κι ανακατωτά. Γι’ αυτό κι έχει τέτοιες επιτυχίες στην δίωξη του λαθρεμπορίου.
Πού να δείτε, μάλιστα, τι έχει να πει και στην συνέχεια ο Χόλτζερ. Αποκαλύπτει ακόμα και τις νέες μεθόδους, που δεν είναι καθόλου γνωστές ακόμα και στις αρχές αντιντόπινγκ. Ετσι, όμως, γίνεται η εξαπάτηση. Οπως την λέει ο Αυστριακός αστυνομικός.

Τέλος πάντων. Θα έχουμε και συνέχεια. Το Σπίγκελ, άλλωστε, όταν κάνει συνεντεύξεις δίνει ρέστα. 
πηγη:vgaloupis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες