'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Tο «ναυάγιο» ...


Tο «ναυάγιο» των Μεσογειακών Αγώνων

 Πώς η Διεθνής Επιτροπή ανακάλεσε τη διοργάνωση από την Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία


Του Θανου Mπλουνα

Η απόφασητης Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων να ανακαλέσει τη διοργάνωσή τους το 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα ξάφνιασε μόνο τους ανυποψίαστους.
Για όσους γνώριζαν, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου».
Για έναν ουδέτερο παρατηρητή πρόκειται για «συναινετικό» διαζύγιο χωρίς υπαιτιότητα κανενός από τα δύο μέρη. Ούτε για τη ΔΕΜΑ που ήθελε να τηρηθούν όσα προβλέπονταν στον φάκελο διεκδίκησης που το 2007 κέρδισε τους αγώνες, ούτε για την ελληνική κυβέρνηση που κατέστησε σαφές ότι οι αγώνες θα γίνουν με τα νέα δεδομένα που επικρατούν στη δημοσιονομική ζωή της χώρας.
Πράγματι, η Ελλάδα του Οκτωβρίου 2007 που ανέλαβε τη διοργάνωση των αγώνων δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του Ιανουαρίου 2011 που ανάγκασε τη ΔΕΜΑ να κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία χρήση του δικαιώματος που της παρέχει η σύμβαση και να προβεί σε ανάκληση της απόφασης ανάθεσης.
Η κρίση στη σχέση των δύο πλευρών άρχισε τον περασμένο Μάρτιο. Μέχρι τότε λίγα πράγματα είχαν γίνει. Τον Ιούλιο 2009 ανακοινώθηκε η πρώτη οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ερ. Νεόφυτο και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου στην πρώτη συνάντηση με τη ΔΕΜΑ ανακοινώθηκε η κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού.
Τον Οκτώβριο 2009 η κυβέρνηση αλλάζει, αποκαλύπτεται ότι το Δημόσιο βρίσκεται αντιμέτωπο μ' ένα δυσθεώρητο χρέος και οι Μεσογειακοί Αγώνες αντιμετωπίζονται ως μια «πολυτέλεια» που θα πρέπει να γίνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Τον Ιανουάριο 2010 αντιπροσωπεία της ΔΕΜΑ συναντάται με την τότε υφυπουργό αρμόδια για θέματα Αθλητισμού Α. Γκερέκου και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή.
Στις 19 Μαρτίου ανακοινώνεται η νέα Οργανωτική Επιτροπή με επικεφαλής τον Γ. Κολέτσο.
Λίγες ημέρες μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Στις 24 Μαρτίου ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ, Α. Αντάντι με επιστολή στον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπ. Καπράλο και τον τότε δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακληθεί η απόφαση ανάθεσης των αγώνων κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για μια σειρά καθυστερήσεων που παραβιάζουν τη σύμβαση που έχει υπογραφεί.
Από την μη κατάθεση της τέταρτης δόσης ύψους 300.000 δολαρίων και τη μη στελέχωση λειτουργικών τομέων της διοργάνωσης, μέχρι τη μη κατάθεση σχεδίου διοργάνωσης αγώνων.
Ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, απάντησε σε έντονο ύφος. Σε επιστολή που έστειλε στους δύο παραλήπτες της επιστολής Αντάντι αναφέρει: «παρακαλούμε να ενημερώσετε τη ΔΕΜΑ ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα. Εάν η ΔΕΜΑ κατά τη σύσκεψη στην οποία θα παραστείτε στις 14 Απριλίου 2010 στο Παρίσι δεν ανακαλέσει αμέσως και απροφάσιστα την επίκληση διατάξεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ασκούν πιέσεις ή θέτουν τελεσιγραφικούς όρους στην Ελληνική Πολιτεία, η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη σκοπιμότητα διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στην Ελλάδα χωρίς δική της υπαιτιότητα». Ηταν η πρώτη μετωπική σύγκρουση που όμως δεν οδήγησε σε διαζύγιο. Η ΔΕΜΑ δέχτηκε να γίνουν οι αγώνες με μειωμένο μπάτζετ σε σχέση με το αρχικό, αλλά με την προϋπόθεση «να τηρηθούν όσα υπήρχαν στον φάκελο διεκδίκησης χωρίς καθυστερήσεις». Στις 2 Ιουνίου το μέλος της οργανωτικής επιτροπής και της ΔΟΕ, Λ. Νικολάου, υπέβαλε την παραίτησή του τονίζοντας ότι είναι αντίθετος με τη διοργάνωσή των αγώνων υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία για τη χώρα.
Στις αρχές του Ιανουαρίου 2011 στάλθηκε στη ΔΕΜΑ ο τελικός προϋπολογισμός μειωμένος κατά 64,8% μαζί με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην κατασκευαστεί Μεσογειακό Χωριό.
Η εναλλακτική πρόταση όπως αποκαλύπτει η «Κ» προέβλεπε α) τη φιλοξενία 4.000 αθλητών και συνοδών σε κρουαζιερόπλοια για 15 ημέρες, β) επισκευή, ανακατασκευή και αναβάθμιση των ΤΕΙ Λάρισας για 600 αθλητές και συνοδούς, γ) κατασκευή Μεσογειακού Χωριού από τον Δήμο Λαρισαίων, χωρητικότητας 1.200 κλινών.
Η πρόταση απορρίφθηκε και η ΔΕΜΑ αποφάσισε την ανάκληση της ανάθεσης των αγώνων. Μέχρι σήμερα η ΔΕΜΑ από 2 εκατομμύρια δολάρια για την παραχώρησή τους εισέπραξε από το ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 800.000 δολαρίων.
πηγη:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες