ΒΑΡΕΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ:
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
γράφει
ο
Νίκος
Κωνσταντόπουλος
Παρά τα οικονομικά προβλήματα όλου του ελληνικού αθλητισμού -συνεπώς και των ομοσπονδιών των Ολυμπιακών βαρέων αθλημάτων- και τις διοικητικές διαμάχες και αλλαγές σε κάποιες από αυτές (πάλη και τζούντο), τα μετάλλια δεν έλειψαν. Και, μάλιστα, μερικά ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά. Στον απολογισμό του 2010, δεν θα σταθούμε στα διοικητικά, διότι επιθυμούμε νʼ αρχίσουμε αισιόδοξα τη νέα χρονιά. Θʼ αναφέρουμε μόνο τις σημαντικότερες επιτυχίες κάθε αθλήματος:
ΠΑΛΗ: Να μας συγχωρήσουν οι άνθρωποι του τζούντο, που αρχίζουμε από το αρχαίο ελληνικό άθλημα. Οι μεγάλες επιτυχίες ήλθαν από την ελεύθερη πάλη. Ο Γιάννης Αρζουμανίδης (120 κιλά), αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχή φορά 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών. Αυτό δείχνει πως καταξιώνεται διεθνώς. Ο Απόστολος Τασκούδης (74κ.) κατετάγη 7ος στο Παγκόσμιο των ανδρών. Τ΄ άλλα μετάλλια ήταν ευρωπαϊκά και τα έφεραν μικροί. Ο Αλέξανδρος Σαμανίδης (66κ.) πήρε χρυσό στους έφηβους και ο Αλέξης Καουσλίδης (100κ.) χάλκινο στους παίδες. Αν οι παράγοντες ενωθούν και εργασθούν ΜΟΝΟ για το καλό του αθλήματος, τότε μπορούμε να ευελπιστούμε και σε άλλες επιτυχίες.
ΤΖΟΥΝΤΟ: Ο Ηλίας Ηλιάδης (90κ.) είναι καταξιωμένος εδώ και χρόνια. Από το 2004, οπότε αναδείχθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης. Το 2010 εστέφθη και πρωταθλητής κόσμου, ενώ στο πρωτάθλήμα Ευρώπης πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (57κ.) έγινε η πρώτη Ελληνίδα, που κατέκτησε μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πήρε το χάλκινο. Πρωταθλητής Ευρώπης εφήβων αναδείχθηκε ο Γιώργος Αζωΐδης (66κ.). Ο Αλέξης Ντατατσίδης (76κ.) κατετάγη 4ος στους Αʼ Ολυμπιακούς αγώνες νέων (έως 18 ετών). Ευχή μας είναι, η διοικητική αστάθεια να μη επηρεάσει το αγωνιστικό μέρος.
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Μεγάλες περιπέτειες πέρασε το άθλημα από το 2008 κι έπειτα με περισσότερα από 20 αποκαλυφθέντα κρούσματα ντόπινγκ. Υπό την ηγεσία του τρις «χρυσού» Ολυμπιονίκη, Πύρρου Δήμα, κάνει αυτό που λέμε «νέα αρχή». Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν το 2010. Μη περιμένετε, όμως, να φθάσει στο επίπεδο της περιόδου 1992-2004. Θαύματα δεν γίνονται στις μέρες μας. Ο Δημήτρης Παπαγερίδης (+105κ.) αναδείχθηκε 9ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών. Στο πρωτάθλημα Ευρώπης των εφήβων, ο Αντώνης Μαρτασίδης (77κ.) αναδείχθηκε 2ος στο σύνολο (αρασέ και επωλέ ζετέ) και πρωταθλητής στο επωλέ ζετέ. Πολλές ήταν οι θέσεις στην οκτάδα και στους έφηβους και στις νεάνιδες και στους νέους (ως 23 ετών) και στις νέες.
ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Το άθλημα «αργοπεθαίνει» στην Ελλάδα, αφού λίγα παιδιά ασχολούνται με αυτό. Η Ευγενία Τασίδου (54κ.) αναδείχθηκε 5η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Την ίδια θέση κατέλαβε στους Αʼ Ολυμπιακούς αγώνες νέων ο Αλέξανδρος Ζαρντιασβίλι (+91κ.).
ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ: Πολλές ήταν ξανά οι διακρίσεις. Στο πρωτάθλημα Ευρώπης των ανδρών, ο Νίκος Τζέλλος (80κ.) πήρε ασημένιο μετάλλιο, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+87κ.) χάλκινο, όπως και ο Μάριος Τσουρδίνης (58κ.). Πέμπτες θέσεις κατέλαβαν οι Κώστας Γκόλτσιος (87κ.), Ανέστης Νικολαΐδης (74κ.) και Βλάσης Πετρόπουλος (55κ.), που ήταν 5ος και στο Παγκόσμιο εφήβων. Ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε στο Παγκόσμιο εφήβων ο Κλεάνθης Τζέλλος (59κ.). Η Μαργαρίτα Μιχαηλίδου (62κ.) αναδείχθηκε 2η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών και η Ιωάννα Κουτσού (46κ.), 5η. Η Γραμματική Χρηστίδου (+68κ.) πήρε χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων, στο οποίο 5ηκατετάγη η Σταυρούλα Κοντού (44κ.)
Το ΚΑΡΑΤΕ δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα. Επιτυχίες, όμως, είχαν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες. Ξεχώρισαν τα χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια των Δημήτρη Τριανταφύλλη (67κ.), Ευδοξίας Κοσμίδου (50κ.) και Βασιλικής Πανετσίδου (68κ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου