'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

«Πύργος της Βαβέλ»...


«Πύργος της Βαβέλ» ο παγκόσμιος αθλητισμός

Tου N. A. Kωνσταντοπουλου

Η παγκοσμιοποίηση του αθλητισμού γίνεται πιο εμφανής όσο περνούν τα χρόνια και, δυστυχώς, εξαπλώνεται και σε ατομικά αθλήματα. Δεν είμαστε εθνικιστές, με την αρνητική έννοια που έχει πάρει ο όρος, αλλά δεν θα μας άρεσε να βλέπαμε την εθνική ομάδα του στίβου να μετέχει σε κάποιο διεθνές πρωτάθλημα έχοντας στις τάξεις της Κουβανούς, Μαροκινούς, Αιθίοπες, αθλητές από τον Ισημερινό, τη Ρωσία και άλλες χώρες, όπως συνέβη με την Ισπανία στο πρόσφατο πρωτάθλημα Ευρώπης.

Σε πληγή του στίβου έχουν εξελιχθεί οι «μεταγραφές» έτοιμων πρωταθλητών. Την αρχή έκαναν ουσιαστικά πριν από λίγα χρόνια το Κατάρ και το Μπαχρέιν, που πήραν Κενυάτες, Αιθίοπες και άλλους Αφρικανούς. Ακολούθησαν πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, που, μάλιστα, «εκτούρκιζε» τα ονόματα των αθλητών, τακτική που τώρα ακολουθεί το, ομόαιμο των Τούρκων, έθνος του Αζερμπαϊτζάν. Η Γαλλία, φυσικά, είχε προηγηθεί όλων, αλλά αυτή χρησιμοποιούσε τη δικαιολογία ότι ήταν αθλητές από πρώην αποικίες της. Αρνητικό παράδειγμα αποτελεί και η Γερμανία, που σε Ολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάστηκε με αθλητές προερχόμενους από... 17 χώρες! Αλλά ας μην πάτε μακριά. Στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, η ομάδα της δεν ήταν γεμάτη «μετανάστες»; Ασφαλώς όχι οικονομικούς. Ούτε πολιτικούς.

Η «μεταγραφή» αθλητή, που για πολιτικούς λόγους εγκατέλειψε την πατρίδα του, ήταν κάτι συνηθισμένο παλαιότερα. Και δικαιολογημένο. Οπως, επίσης, για λόγους οικονομικούς και συνθηκών. Οταν ο ήδη «χρυσός» ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Κάχι Καχιασβίλι ήλθε στην Ελλάδα, το 1994, ήλθε διότι, με βάση την κατάσταση στη Γεωργία, ήταν αμφίβολη η δυνατότητα επιτυχούς συνέχισης της σταδιοδρομίας του. Κι εμείς εδώ στην «Κ» ουδέποτε τον γράψαμε Ακάκιο Κακισβίλη, όπως έγινε προσπάθεια να «περάσει».

Πύργος της Βαβέλ έχει καταντήσει το διεθνές ποδόσφαιρο. Ισως έχετε δει τη σύνθεση της Ιντερ, της Λίβερπουλ, της Αρσεναλ. Αλλά πλέον και οι ελληνικές ομάδες διεθνοποιούνται σε υπερθετικό βαθμό. Πριν από λίγα χρόνια, όταν ο Παναθηναϊκός ενίοτε εμφάνιζε αρχική ενδεκάδα με 2 - 3 Ελληνες, πολλοί μιλούσαν για αφελληνισμό της ομάδας. Στην πραγματικότητα δεν είχαν δίκιο. Διότι σε άλλους αγώνες, οι Ελληνες της ενδεκάδας ήταν 5, 6, ακόμη και 7.

Αν τότε μιλούσαν για αφελληνισμό, τι να πούμε για τον Αρη των τελευταίων ετών και για τον φετινό Ολυμπιακό, που, ως φαίνεται, στη βασική ενδεκάδα του θα παίζουν το πολύ τρεις Ελληνες; Και ταυτόχρονα δεν φαίνεται να στηρίζει τα Ελληνόπουλα. Εδωσε τον 18χρονο Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Συζητούν για δανεισμό του ηλικίας 21 ετών Γιάννη Παπαδόπουλου. Οι νεαροί Ελληνες τερματοφύλακές του, για τους οποίους λέγονταν καλά λόγια, είναι... αόρατοι. Προτιμάται ο άγνωστος Ούγγρος Μέγερι (αναπληρωματικός στην εθνική νέων της πατρίδας του), αντί γι’ αυτούς...

Θα αφήσουμε ασχολίαστο το θέαμα του ΠΑΟΚ, την Τετάρτη, στον αγώνα με τον Αγιαξ. Επαιξαν ένας Ελληνας και συνολικά 13 παίκτες από... 13 διαφορετικές χώρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες