'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΗΠΑΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

Πάλη

Θεωρείται ένα από τα πιο παλιά αγωνίσματα και είναι γνωστή στους Αιγύπτιους, τους Μινωίτες και τους Αχαιούς. Η πρώτη περιγραφή της γίνεται στα "άθλα επί Πατρόκλω", στον Όμηρο. Αποτελούσε αγώνισμα του πένταθλου αλλά και αγώνισμα ανεξάρτητο στους πανελλήνιους αγώνες.

Το στάδιο, η παλαίστρα και το γυμνάσιο είναι οι κύριοι αγωνιστικοί χώροι και, επειδή συνδέονται με την αγωγή των νέων και την ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος, αποτελούν τα βασικά και απαραίτητα ιδρύματα της ελληνικής πόλης. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή τους στη σωματική διάπλαση των νέων, με σκοπό αφενός την προετοιμασία και τη δημιουργία γενναίων υπερασπιστών της ελευθερίας .

Η παλαίστρα άλλοτε αποτελούσε τμήμα του γυμνασίου και άλλοτε ξεχωριστό ίδρυμα. Εξελίχτηκε σε έναν κεντρικό τετράγωνο χώρο για τις ανάγκες της άθλησης, ο οποίος περιβαλλόταν από διάφορους χώρους για τους αθλητές. Στην αρχή η παλαίστρα δεν ήταν οικοδόμημα, αλλά ένα σκάμμα μαλακό που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του αθλήματος. Από ιστορικές και επιγραφικές πηγές είναι γνωστό ότι οι παλαίστρες διέθεταν αποδυτήριο, ελαιοθέσιο, αλειπτήριο, κονιστήριο, λουτρό, σφαιριστήριο και κωρύκειο (χώρος για την άσκηση των αθλητών σε σάκους με άμμο). Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του τύπου της κλασικής παλαίστρας αποτελεί αυτή της Ολυμπίας με διαστάσεις 66,7x66,35τ.μ. που χρονολογείται στο τέλος του 3ου αιώνα π.Χ.


efivα.blogspot.com

Συζητάμε όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο των βαρέων αθλημάτων και όχι μόνο ,χωρίς φόβο,αλλά με πάθος.
Με σεβασμό πάντα στην άντίθετη άποψη,σχολίασε όσα γράφουμε και στείλε τις δικές σου απόψεις να τις δημοσιεύσουμε.

πόψεις*θέσεις/αντιθέσεις*σχόλια*προτάσεις*ιδέες.

...ίσως να διαφωνούμε με όσα λες ,αλλά θα αγωνισθούμε για το δικαίωμα σου να τα λες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες