Εξιτήριο πήρε το απόγευμα από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο Μ. Γλέζος και σε δήλωσή του ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν από την πρώτη στιγμή του τραυματισμού του και ιδιαίτερα τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.
Ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι σχετικά « με τη συγγνώμη που μου εξέφρασαν εκπρόσωποι των αστυνομικών, την αποδέχομαι μεν, αλλά τους ζητώ, τουλάχιστον από 'δώ και στο εξής, να καταγγέλλουν κάθε διαταγή η οποία τους στρέφει με παράνομο τρόπο εναντίον των πολιτών.
Οι ενέργειές τους επιβάλλεται να έχουν αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα. Αποδέχομαι, λοιπόν, τη συγγνώμη τους, ως απευθυνόμενη σε οποιονδήποτε πολίτη διαδηλώνει ειρηνικά για τα δικαιώματά του και όχι ειδικά στον Γλέζο. Επιπλέον, καλώ σε συνάντηση και συζήτηση, δημόσια ή κατ' ιδίαν, τον αστυνομικό που με ψέκασε, για να έχω μια απάντηση στο ερώτημα: Γιατί το έκανε;»
Ο κ. Γλέζος είπε ακόμη ότι προσυπογράφει πλήρως « την έκκληση που διατύπωσε από τη στήλη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Θ. Τεγόπουλος για την άαμεση απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων εναντίον των πολιτών » και πρόσθεσε ότι «τα ασφυξιογόνα αυτά χημικά όπλα, που απαγορεύονται στις διεθνείς συρράξεις, στη χώρα μας επιτρέπονται εναντίον του... εχθρού λαού, συνιστώντας γενικευμένη άσκηση τυφλής βίας. Και αν η τυφλή βία είναι μια φορά καταδικαστέα, τότε είναι πολλαπλά καταδικαστέα όταν ασκείται από όργανα της πολιτείας».
ΠΗΓΗ//© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στ' Απεράθουτης Νάξου το 1922. Το 1940 πέτυχε στην ΑΣΟΕΕ. Μαθητής γυμνασίου ακόμη δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα (1939) για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την αποτίναξη της δικτατορίας του Μεταξά, ενώ την περίοδο της ναζιστικής κατοχής ανέπτυξε έντονη και πολυποίκιλη απελευθερωτική δράση, μέσα από τις απελευθερωτικές οργανώσεις των νέων (ΟΚΝΕ, ΕΑΜ ΝΕΩΝ καιΕΠΟΝ) με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές διώξεις και φυλακίσεις. Τη νύχτα της 30ής-31ης Μαΐου 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάνταθα κατεβάσουν από την Ακρόπολη τη σβάστικα και θα καταδικαστούν ερήμην σε θάνατο.
Ο Μανώλης Γλέζος έχει καταδικαστεί είκοσι οκτώ φορές για την πολιτική δραστηριότητά του, από τις οποίες, τρεις φορές σε θάνατο και παρέμεινε στη φυλακή κρατούμενος δέκα έξι χρόνια συνολικά. Η εκτέλεση των θανατικών ποινών δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Σχόλιο/ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΨΥΧΗ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΤΟΧΗ. ΕΙΝΑΙ...
Ο ''ΕΛΛΗΝΑΣ''