Βρήκαν την πόρτα, όχι τις απαντήσεις… Χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά με «δρακόντεια» αστυνομική φρούρηση, ο πολυσυζητημένος «βασιλικός» τάφος της Αμφίπολης Σερρών παραμένει ένα γοητευτικό μυστήριο δημιουργώντας προσδοκίες: για διεθνή αναγνώριση στους αρχαιολόγους, συρροή τουριστών στην τοπική κοινωνία κι ένα ακόμη «εργαλείο» άσκησης πολιτικής στην κυβέρνηση και ειδικά στα υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών…
Η μόνη αλήθεια προς το παρόν γύρω από την ανασκαφή του εντυπωσιακού περιβόλου του τύμβου Καστά είναι ότι αναβίωσε πολλές ελπίδες και εξέθρεψε μύθους ακόμη και για τον εντοπισμό του πολυθρύλητου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το νέο, σε σχέση με τα όσα είχαν αναφερθεί και σχολιαστεί ποικιλοτρόπως τον περασμένο Μάρτιο στην 27η Συνάντηση Αρχαιολόγων στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι την περασμένη Παρασκευή εντοπίστηκε η είσοδος του τύμβου, που έχει μήκος 4 μέτρα και ύψος 6. Οδηγεί σ' ένα διάδρομο περίπου 40 μέτρων με τοιχογραφίες και σε μια μεγαλοπρεπή πύλη. Δεξιά κι αριστερά υπάρχουν δύο μεγάλα αγάλματα, ενώ για να πλησιάσει κανείς πρέπει να κατεβεί οκτώ σκαλοπάτια. Ωστόσο, όλα αυτά ελάχιστοι μπορούν να αντικρίσουν, αφού η είσοδος είναι σκεπασμένη με μαύρο υφασμάτινο πέπλο και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ζώσει την περιοχή της ανασκαφής. Πρόσβαση στον χώρο έχουν μόνο οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι, στους οποίους απαγορεύεται αυστηρά η λήψη φωτογραφιών.
Η επικεφαλής αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με δημοσιογράφους. Πληροφορίες για τη σημαντική ανακάλυψη δίνει συνήθως ο δήμαρχος Αμφιπόλεως, Γιάννης Βογιατζής, που δεν κρύβει τις προσδοκίες για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ωστόσο ουδείς απαντά σε ποιον ανήκει ο «μεγαλοπρεπής βασιλικός μακεδονικός τάφος» προκαλώντας τεράστια παραφιλολογία…
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού ρέει αφειδώς προκειμένου να έρθει το συντομότερο στο φως η «μεγάλη ανακάλυψη». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδος ή το πολύ την επόμενη, θα ανοίξει η πόρτα και τότε θα υπάρξουν συμπεράσματα για το αν ο τάφος έχει συληθεί στο παρελθόν και ποιος βρίσκεται θαμμένος εκεί.
Πάντως, στην 27η επιστημονική συνάντηση αρχαιολόγων, στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Μάρτιο, η Κατερίνα Περιστέρη μεταξύ άλλων είχε δηλώσει:
*«Είναι παρακινδυνευμένο να ειπωθεί ότι πρόκειται για τον τάφο του Αλέξανδρου», χωρίς ωστόσο να το απορρίψει κατηγορηματικά.
*«Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο τον Δ΄», αφήνοντας υπόνοιες ότι μπορεί να ανήκει σε αυτούς ο τάφος.
*«Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή», όπως ο Νέαρχος.
Τόνισε τότε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό περίβολο στον κόσμο, λόγω του μεγέθους του, που αγγίζει τα πεντακόσια μέτρα περίπου, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων. Σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, ο ταφικός περίβολος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., μεταξύ 325 – 300 π.Χ. και αποδίδεται στον φημισμένο αρχιτέκτονα Δεινοκράτη. Οικοδομήθηκε με θασίτικο μάρμαρο που φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοία. Οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλυκή της Θάσου τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους, από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.
«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνά μας το ταφικό μνημείο του Λέοντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος», ανέφερε η αρχαιολόγος. Κατά τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαζάνη, τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης. Φαίνεται πως ο εμβληματικός Λέοντας βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, σε μαρμάρινο βάθρο.
http://www.efsyn.gr/?p=224571
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου