'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013


AΘΛHTIΣMOΣHμερομηνία δημοσίευσης02-02-13

Επανεκκίνηση βασισμένη 
σε τρεις άξονες για την πάλη
Ν. Α. Κωνσταντοπουλος
Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας οι... Ολυμπιονίκες. Παραφράζοντας το ποίημα του Αλέκου Παναγούλη, που έγινε ευρέως γνωστό όταν το μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, θα σας παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα, «Πάλης ξεκίνημα», που εκπόνησαν οι καθηγητές φυσικής αγωγής και προπονητές, Νίκος Τσιακάρας και Σπύρος Ντάνης. Η πάλη, που από το 1968 έως και το 2004 έφερε στην Ελλάδα ένα χρυσό, δύο ασημένια και έξι χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια και πολλά παγκόσμια και ευρωπαϊκά, τα τελευταία χρόνια περνάει μεγάλη κρίση. Και αγωνιστική και κύρους, καθότι συνδέθηκε -όχι απολύτως άδικα, αλλά σίγουρα υπερβολικά- με «ανθρώπους της νύχτας».
«Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την ανάγκη εκσυγχρονισμού, κοινωνικής διείσδυσης και αποδοχής της πάλης, που ανέκαθεν, ως μέρος του αθλητισμού, αποτελούσε και μέρος του πολιτισμού. Η υπάρχουσα κοινωνικό – οικονομική κατάσταση κάνει τον επαναπροσδιορισμό της ως άθλημα, άσκηση και μέσο προαγωγής πολιτισμού, επιβεβλημένο», λένε οι συντάκτες του.
«Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη της πάλης σε τρεις βασικούς άξονες: εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμός. Το πρόγραμμα θα προσπαθήσει να γνωρίσει την πάλη στο ευρύ κοινό και να ωθήσει τα στελέχη της προς νέους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αντικείμενο αποτελεί ο εντοπισμός κατάλληλων πολιτικών και ο σχεδιασμός δράσεων, ώστε να ενισχυθούν αθλητές, προπονητές και οι σύλλογοι, με απώτερο στόχο την προώθηση της πάλης, από το αρχαιότερο Ολυμπιακό αγώνισμα και άθλημα Ολυμπιονικών, σε άθλημα μ’ έντονη κοινωνική διείσδυση. Οι ενέργειες θ’ αφορούν θέματα σχετικά με την ενίσχυση της εισροής παιδιών, με την αντιμετώπιση της πρόωρης αποχώρησης των παλαιστών και με την αναβάθμιση της λειτουργίας του αθλήματος», τονίζουν.
Θεωρούν σημαντική την ένταξη της πάλης στη σχολική φυσική αγωγή, διότι, όπως υποστηρίζουν, «είναι θετικός παράγων προαγωγής της υγείας».
«Πρέπει ν’ αποτελέσει προτεραιότητα για την ομοσπονδία και τα σωματεία. Να γνωστοποιήσουν τα οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση των παιδιών με την πάλη και να γνωρίσουν τις δυνατότητες που θα τους δοθούν, αν συνδέσουν όλα τα παραπάνω με ειδικά θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία».
Υπάρχουν και τα επιμέρους προγράμματα: Το «Παλεύω», με σκοπό την ενημέρωση, τη συμμετοχή και την υιοθέτηση ενεργειών σχετιζομένων μ’ ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα (περιβάλλον, υγεία, πολιτισμός). Το «Μίλων». Είναι πρόγραμμα εθελοντισμού, που δίνει τη δυνατότητα να «συμμετέχεις» και βοηθάει στην απόκτηση κοινωνικής συνείδησης και στην υιοθέτηση του ρόλου του ενεργού πολίτη. Το «Τριακτήρ»: Είναι η δημιουργία επιπέδων κατάρτισης και εκπαίδευσης στην πάλη, ώστε να υπάρξει ενιαίος εθνικός σχεδιασμός στη μέση παιδική ηλικία. Επιπλέον, απαιτούνται ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος αγώνων (θεωρείται αναγκαίος για τις ηλικίες άνω των 14 ετών και για των 6-13 ετών με την εφαρμογή ειδικών κανόνων), πρόγραμμα εντοπισμού, παρακολούθησης και καθοδήγησης νέων αθλητών με ιδιαίτερη κινητική ευφυΐα (ταλέντα) και πρόγραμμα επιμόρφωσης όλων των στελεχών της πάλης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες