'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

H κοινή μοίρα δύο σωματείων


H κοινή μοίρα δύο σωματείων


Πανελλήνιος και Εθνικός «γεννήθηκαν» και «πεθαίνουν» μαζί Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου

Η έμπνευση ήταν του δικηγόρου και πτυχιούχου γυμναστή Νικόλαου Κοτσελόπουλου. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν 27. Στις 3 Απριλίου 1891 υπέβαλαν στο υπουργείο Εσωτερικών αίτηση έγκρισης του καταστατικού του νέου αθλητικού σωματείου. Το όνομα αυτού: Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος. Στις 28 Ιουνίου δημοσιεύθηκε στο φύλλο 183 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως η αποδοχή του αιτήματος. Και εγεννήθη σύλλογος. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Φωκιανός, μεγάλη μορφή του αθλητισμού. Περίπου μετά δύο έτη, εγεννήθη και άλλος σύλλογος. Ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, σπλάχνο από τα σπλάχνα τού ΠΓΣ, δεδομένου ότι ιδρύθηκε από ομάδα φιλάθλων - μελών αυτού. Πρώτος πρόεδρός του ήταν ο Στέφανος Φραγκιάδης. Τώρα, περί τα 120 χρόνια αργότερα, οι δύο ιστορικοί σύλλογοι, αμφότεροι με ολυμπιονίκες στις τάξεις τους, κινδυνεύουν σοβαρά να θέσουν τέλος στη μεγάλη ιστορία τους. Αιτία, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που φαίνονται ανυπέρβλητα, μολονότι στην πραγματικότητα δεν είναι.
Αφορμή για το σημερινό θέμα μας αποτέλεσε η πρόσφατη είδηση του αυτοβούλου υποβιβασμού τής κάποτε μεγάλης ομάδας μπάσκετ του ΠΓΣ στην Α΄ τοπική κατηγορία -μολονότι εδικαιούτο να μετάσχει στην Α2 εθνική- και η συνέχειά της: Ο ΠΓΣ αγωνίζεται μ' εφήβους και παίδες, έχει ήδη διασυρθεί δύο φορές και ο υποβιβασμός στη Β΄ ΕΣΚΑ είναι θέμα χρόνου.
Η κρίση που διέρχεται ο σύλλογος είναι μεγάλη. Αγωνιστική και οικονομική. Από τη δεύτερη εκπηγάζει η πρώτη. Αυτή τη στιγμή ο Πανελλήνιος συντηρείται ουσιαστικά μόνο από τα έσοδα που έχει από τις σχολές (αυτές, που, αδοκίμως, αποκαλούμε «ακαδημίες»). Αλλά αυτά, όπως μας λέει ο πρόεδρος, Βασίλης Ζερβουδάκης, φυσικά δεν επαρκούν. Οι επιχορηγήσεις από τη ΓΓΑ προς τους συλλόγους έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια. Οι ομοσπονδίες χρωστούν χρήματα για τις μετακινήσεις των ομάδων. Επιπλέον, το Λιμενικό Σώμα οφείλει στον ΠΓΣ 12.000 για τη χρήση του κολυμβητηρίου του από την αρχή του έτους.
Τα περισσότερα αγωνιστικά τμήματα φθίνουν. Για την ομάδα του μπάσκετ τα είπαμε. Η ανδρική ομάδα χάντμπολ αγωνίζεται στην Α1 και οι άνθρωποι του συλλόγου ελπίζουν να την κρατήσουν σε αυτήν. Το ίδιο πιστεύουν για το ανδρικό βόλεϊ, που βρίσκεται στην Α2. Το γυναικείο, όμως, το οποίο έως πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσε στην Α1, διαλύθηκε. Δεν υφίστανται, πλέον, και δύο άλλα ιστορικά τμήματα, αυτά της πάλης και της πυγμαχίας.
Εξαίρεση αποτελούν η άρση βαρών των ανδρών και η ξιφασκία (ειδικά αυτή, αφού επί 17 έτη βρίσκεται στην κορυφή της Ελλάδος), που σώζουν την αγωνιστική τιμή του συλλόγου. Το τμήμα στίβου, κάποτε κυρίαρχο, έχει πάντα μερικούς καλούς αθλητές, δεν είναι όμως αυτό που ήταν. Αλλά τι να πούμε για την πάλαι ποτέ κραταιά κολύμβηση, η οποία δεν διαθέτει αθλητές ικανούς έστω να μετάσχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα; Και αυτή και άλλα τμήματα (τζούντο, πιγκ πογκ, γυμναστική -ενόργανη και ρυθμική- καράτε) έχουν μόνο σχολές. Αντίθετα, σχετικά καλά πηγαίνει το σκακιστικό τμήμα.
Η λύση στα προβλήματα θα ήταν η εξεύρεση χορηγών. Αλλά, με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, είναι δύσκολο να βρεθούν. Αν πέρυσι δεν είχε δοθεί μια μικρή επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ, ίσως ο ΠΓΣ να μην υπήρχε τώρα.
Κάποιος μας είπε ότι το μπάσκετ με 50.000 ευρώ θα μπορούσε ν' αγωνιστεί στην Α2.
«Ναι. Αλλά πού να βρεθούν 50.000;», λέει ο κ. Ζερβουδάκης, ο οποίος προσθέτει ότι τα χρέη από την εποχή του Μίνωα Κυριακού είναι πολλά.
Σχεδόν μηδενικά τα έσοδα ΠΓΣ, ΕΓΣΤα οικονομικά προβλήματα του ΠΓΣ εν πολλοίς αποτελούν κληρονομιά της περιόδου κατά την οποία το «τιμόνι» του συλλόγου κρατούσε ο Μίνως Κυριακού. Εγιναν πολλά και μεγάλα «ανοίγματα» και το χάσμα τώρα δεν καλύπτεται. Ενα από αυτά είναι η τεράστια αύξηση του προσωπικού.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες