'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ταε Κβον Ντο (Τae Κwon Do)


Ταε Κβον Ντο (Τae Κwon Do)

Ταε Κβον Ντο (Τae Κwon Do)Το Ταε Κβον Ντο γεννήθηκε στην Κορέα και αποτελεί το εθνικό σπορ των κορεατών. Η ιστορία του είναι μεγάλη, καθώς ξεκίνησε ως μια πολεμική στρατιωτική τεχνική στην Κορέα, πριν από περίπου 2000 χρόνια και εξελίχθηκε σ' ένα από τα πιο διάσημα και περιζήτητα αθλήματα. Από το 2000 και μετά εισήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και από τότε θεωρείται ένα ολυμπιακό άθλημα.
Το Ταε Κβον Ντο είναι μια πολεμική τέχνη που βασίζεται στην πειθαρχία, τον αυτοέλεγχο και την αυτοσυγκέντρωση. Μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει σε αυτό στοιχεία του ιαπωνικού αθλήματος Καράτε και αυτό γιατί, όταν το 1910 η Ιαπωνία κατέκτησε την Κορέα, προσπάθησε να της επιβάλλει στοιχεία του δικού της πολιτισμού.
Το άθλημα αυτό χωρίζεται σε δύο είδη, καθώς το εκπροσωπούν δύο Ομοσπονδίες: η Διεθνής Ομοσπονδία (International Taekwondo Federation - Ι.Τ.F.) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία (World Taekwondo Federation - W.T.F.). Η πρώτη αντιπροσωπεύει το άθλημα στην παραδοσιακή μαχητική του μορφή, ενώ η δεύτερη στη σύγχρονη και προοδευτική μορφή του, που έχει ως απώτερο στόχο της τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η εμπειρία και το επίπεδο της τεχνικής των αθλητών του Ταε Κβον Ντο διαφαίνεται μέσω των ζωνών που φορούν. Οι ζώνες αυτές, ανάλογα με το χρώμα τους, δείχνουν εάν ο αθλητής βρίσκεται σε αρχάριο ή σε προχωρημένο στάδιο γνώσης του αθλήματος. Η κατώτερη ζώνη που συμβολίζει το αρχάριο επίπεδο του αθλητή, ο οποίος δεν έχει προηγούμενες γνώσεις πάνω στο άθλημα, έχει χρώμα λευκό, ενώ η ανώτερη ζώνη, που συμβολίζει τις ολοκληρωμένες γνώσεις, καθώς και την ωριμότητα, μαύρο.
Όσον αφορά τους κανονισμούς του αθλήματος, στο Ταε Κβον Ντο επιτρέπονται χτυπήματα τόσο με τα πόδια, όσο και με τα χέρια, κάτι το οποίο δηλώνεται και από το όνομά του (Ταε Κβον Ντο = Η Τέχνη της γροθιάς και της κλωτσιάς). Περισσότερη, όμως, έμφαση δίνεται στα χτυπήματα με τα πόδια, τα οποία απαιτούν τόσο δύναμη όσο και ευλυγισία.
Οι διαγωνιζόμενοι στο Ταε Κβον Ντο είναι δύο και είναι υποχρεωμένοι να φορούν κάσκα, σπασουάρ, θώρακα, επιβραχιονίδες, καθώς και επικαλαμίδες. Στον έναν αθλητή τα παραπάνω βρίσκονται σε χρώμα κόκκινο, ενώ στον άλλον σε χρώμα μπλε. Οι διαγωνιζόμενοι προσπαθούν να κερδίσουν πόντους χτυπώντας τον αντίπαλο με κλωτσιές (στο κεφάλι και το σώμα) και γροθιές ( μόνο στο σώμα). Όποιος συλλέξει τους περισσότερους πόντους είναι και ο νικητής. Οι κανονισμοί απαγορεύουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη, τις λαβές και τις γροθιές στο πρόσωπο. Τέλος, κάθε παράβαση των κανονισμών τιμωρείται με αφαίρεση πόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες