'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το τέλος του Χάρι Πότερ..


  • Διαβάστηκε 6185 φορές





Και να φανταστεί κανείς πως η Τζόαν Ρόουλινγκ, η περιουσία της οποίας ξεπερνάει, πλέον, αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ(!), χτύπησε, σχεδόν 15 χρόνια πριν, ως άνεργη δασκάλα, οκτώ πόρτες εκδοτών, για να… φάει ισάριθμες «χυλόπιτες»! Το τέλος του Χάρι Πότερ

Μέχρι το 1997… 

Όταν στο δρόμο της βρέθηκε (ή την βρήκε) η Bloomsbury και τοφαινόμενο «Χάρι Πότερ» πήρε το δρόμο του, από τα ράφια των βιβλιοπωλείων, στη μεγάλη οθόνη κι από τη μεγάλη οθόνη -για πάντα- στις καρδιές των μικρών, που μεγάλωσαν… μαζί του.

Με αφορμή την τελευταία ταινία, «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου, Μέρος β'» (πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 13 Ιουλίου), το sport-fm.gr γυρίζει πίσω στο χρόνο και θυμάται…

Επιμέλεια: Nίκος Ράλλης, Φλώρα Μιχαλοπούλου

Μαζική υστερία! Μόνο έτσι μπορείς να χαρακτηρίσεις ό,τι ακολούθησε την πρώτη έκδοση του μικρού -τότε- μάγου, πριν 14 χρόνια. Και… ποπ φαινόμενο να το πεις, όμως, δεν είναι λάθος.

Πολύ γρήγορα, ο Χάρι Πότερ άρχισε να σαρώνει τα πάντα, προκαλώντας… φρενίτιδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και επανάσταση στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Και ήταν φυσικό επακόλουθο, το ίδιο σύντομα, η σειρά βιβλίων της Ρόουλινγκ να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, προκαλώντας μια μανία, που όμοιά της είχε χρόνια να «δει» το σινεμά. Η οποία μανία, μάλιστα, παρά τις προβλέψεις για το ακριβώς αντίθετο, εδραίωσε και γιγάντωσε τον Χάρι Πότερ στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας!

Οι αριθμοί, άλλωστε, λένε (πάντα) την αλήθεια.

400 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο -στην Ελλάδα, 800.000- ενώ τα βιβλία έχουν κυκλοφορήσει σε 200 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 64 γλώσσες!

Όσο για τη σειρά ταινιών, οι εισπράξεις της ξεπερνούν τα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια -δηλαδή και τον Τζέιμς Μποντ, το Star Wars και τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών- χωρίς, φυσικά, να υπολογίζονται αυτές του τελευταίου φιλμ, ενώ, συνολικά, η αξία του franchise φτάνει τα 15 δισ.

Το μέγεθος της… Ποτερομανίας είναι ασύλληπτο.

Κι αν δεν το πιστεύετε, υπάρχουν κι άλλα αδιάσειστα στοιχεία.

• Το όγδοο βιβλίο, «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», έκανε τις πιο γρήγορες πωλήσεις στην ιστορία! Οι προπαραγγελίες μέσω των διαδικτυακών καταστημάτων… χτύπησαν κόκκινο.

• Ο Χάρι Πότερ, κατά κόσμον, Ντάνιελ Ράντκλιφ, ετών 21(!), ήταν 6ος στη λίστα του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ για το 2010, με έσοδα 16,6 εκατ. δολάρια.

Γιατί, όμως;

Γιατί τέτοια… τρέλα;

Γιατί στο Πανεπιστήμιο του Ντέρχαμ υπάρχει σχετικό μάθημα(!), όχι για… ξόρκια και δράκους, αλλά για το κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκτυπο του φαινομένου Χάρι Πότερ;

Αν απομονώσεις τα μαγικά, η… μαγική δουλειά της Ρόουλινγκ περιγράφει μια πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες παιδιά, του σήμερα και του χθες.

Ο Χάρι, ένα υιοθετημένο παιδί, βιώνει σε καθημερινή βάση ψυχολογική βία στο σπίτι, μέχρι που βρίσκει τη δύναμη (μαθαίνει πως είναι μάγος) να κάνει την επανάστασή του.

Ο Ρον, ένα παιδί ντροπαλό και ατσούμπαλο, βρίσκεται στο περιθώριο και προσπαθεί να αποδείξει ότι αξίζει κάτι, ενώ η Ερμιόνη, είναι το «φυτό» που κοροϊδεύουν οι συμμαθητές της, η διαφορετική (λασποαίματη) -στο μυαλό και στην καταγωγή- που χλευάζουν οι άλλοι…

Ίσως, γι' αυτό, λοιπόν, να είχε τόσο… τεράστια απήχηση!

Στο… δρόμο για τη μεγάλη οθόνη

Το 1998, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποφασίζει να πουλήσει τα δικαιώματα των πρώτων, τεσσάρων βιβλίων της σειράς στη Warner Bros, προκειμένου να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη (το πρώτο βιβλίο είχε εκδοθεί στις 30/06/1997). Η Αγγλίδα συγγραφέας εισπράττει κοντά στα δύο εκατομμύρια δολάρια, ενώ θέτει ως προϋπόθεση για την ταινία, οι ηθοποιού να είναι Βρετανοί.

Στις 14 Νοεμβρίου του 2001, ο «Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» κάνει πρεμιέρα και προκαλεί… μανία, παγκοσμίως.



Οι λάτρεις θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα έναν χρόνο για να δουν τις περιπέτειες του. «Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά» βγαίνει στις αίθουσες στις 15 Νοεμβρίου του 2002.



Τα επόμενα Χριστούγεννα θα περάσουν χωρίς τη συντροφιά του μικρού μάγου με την βρετανική προφορά. Η τρίτη ταινία, «Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν», θα προβληθεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2004.



Το 2005, ο «Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της φωτιάς» είναι και πάλι… χειμωνιάτικος



Περίπου, ενάμιση χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2007, έρχεται «Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του Φοίνικα», ενώ, δύο χρόνια αργότερα (Ιούλιος του 2009), μεταφέρεται και προβάλλεται στον κινηματογράφο το προτελευταίο βιβλίο της σειράς, «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ».





Για να φτάσουμε, το χειμώνα που μας πέρασε, στην αρχή του τέλους…

Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου, Μέρος α’



Δέκα χρόνια μετά, ο ενήλικας, πλέον, Χάρι Πότερ, ήρθε η ώρα να κλείσει μια και καλή τις ανοικτές υποθέσεις του με τον Βόλντεμορτ

Χωρίς τον φύλακα-άγγελό του, διευθυντή του Χόγκουαρντς, Άλμπους Ντάμπλντορ, αλλά έχοντας μαζί του τους επιστήθιους φίλους του, Ρον και Ερμιόνη, ο Χάρι θα προσπαθήσει να απαλλαγεί, επιτέλους, από το κακό που τον κυνηγά.

Δράκοντες, γίγαντες και καλικάντζαροι πολεμούν στην ταινία, που βγαίνει στις -ελληνικές- αίθουσες την Τετάρτη (13/7) και ολοκληρώνει τις περιπέτειες του μικρού μάγου.



Καθώς τα ωραία πράγματα δεν κρατούν για πάντα, ο Ράντκλιφ αποχαιρετά τον Χάρι Πότερ με ένα μελαγχολικό αντίο.

Κι εμείς το ίδιο…

Οι ταινίες σε αριθμούς

• Οι σκηνές με τον μεγαλύτερο αριθμό ηθοποιών και κομπάρσων ήταν αυτές των μαχών στο «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», με 400 Θανατοφάγους και Aρπαγες, καθώς κι εκείνες στη Μεγάλη Αίθουσα, με 400 παιδιά και καθηγητές παρόντες.

• Συνολικά, 25.000 είδη ρουχισμού δημιουργήθηκαν για τη σειρά. Τα 600 από αυτά ήταν σχολικές στολές.

• Χρειάστηκαν 18 εβδομάδες, με τη συνδρομή 30 εργατών, για την κατασκευή της Μεγάλης Αίθουσας, χωρητικότητας 22 διώροφων λονδρέζικων λεωφορείων.

• 210.000 νομίσματα κατασκευάστηκαν για την Τράπεζα Γκρίνγκοτς στις δύο τελευταίες ταινίες.

• Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ φόρεσε 160 ζευγάρια γυαλιών στα γυρίσματα όλων των ταινιών. Το περίφημο σημάδι στο μέτωπό του ζωγραφίστηκε 2.000 φορές αγγίζοντας το νούμερο των 5.800 φορών, αν συμπεριλάβει κανείς και τους ηθοποιούς που εργάστηκαν ως αντικαταστάτες του.

πηγη:.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες