Οι «αμαρτίες» του Αγίου Κοσμά
Ελλείψεις, εγκατάλειψη και «τσιφλίκια» στο κέντρο του ελληνικού πρωταθλητισμούΤου Ν. Α. Κωνσταντοπουλου
Τι απέμεινε στον ελληνικό αθλητισμό από την περίφημη, και πολυδάπανη, «Ολυμπιακή κληρονομιά»; Ελάχιστα πράγματα. Ενα από αυτά -ίσως το σημαντικότερο- είναι το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝΑΚ). Ενα κέντρο με διττή αποστολή: να στηρίξει και τον υψηλό και τον λαϊκό αθλητισμό. Στίβος, γυμναστική (ενόργανη και ρυθμική), κολύμβηση, πόλο, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, πυγμαχία, ποδόσφαιρο, χόκεϊ σε χόρτο εξυπηρετούνται εκεί. Μάλιστα, στο ΕΑΚΝΑΚ υπάρχει ο μοναδικός πλήρης χώρος ρίψεων σε όλη την Αττική. Ο Αγιος Κοσμάς είναι το κέντρο του ελληνικού πρωταθλητισμού.
Το ΕΑΚΝΑΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η διοίκησή του, διαθέτει ξενώνες, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν 220 πρωταθλητές και προπονητές. Υπάρχουν 104 δίκλινα δωμάτια και 12 «σουίτες». Οι ξενώνες, όμως, έχουν εξελιχθεί σε πληγή και σε πεδίο τριβής των ομοσπονδιών με τους... αθλητές τους. Και τούτο, διότι διατηρούν δωμάτιο ή κρεβάτι αθλητές και αθλήτριες, που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αλλά και άλλοι, εν ενεργεία μεν, που, όμως, δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους, τους οποίους καταρτίζουν οι ομοσπονδίες. Ολοι αυτοί δεν φεύγουν. Κάποιοι, μάλιστα, απειλούν λέγοντας, «ας έλθουν να μας βγάλουν».
Ταυτόχρονα το κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για αθλητές συλλόγων αλλά και για απλούς αθλούμενους. Υπολογίζεται, ότι υποδέχεται κάθε εβδομάδα περί τους 3.000 αθλούμενους. Κι όμως, αυτό το κέντρο ΔΕΝ έχει, εδώ και χρόνια, γιατρό! Δεν χρειάζεται σχόλιο επ’ αυτού.
Η οικονομική κρίση «κτύπησε» και τον Αγιο Κοσμά. Το 2004 η επιχορήγηση ήταν 6,2 εκατ. ευρώ. Πέρσι έπεσε στα 3,6, σύμφωνα με τη νυν διοίκηση ή 3,2, κατά τον πρώην πρόεδρο, Τάσο Παπαναστασίου, αλλά επειδή από το 2009 υπήρξε πλεόνασμα 400.000, είχε 3,6 εκατ. Ομως, η ΓΓΑ περιέκοψε 200.000 και μετά δεν εξόφλησε την τελευταία δόση (235.000). Για το 2011 προβλέπεται επιχορήγηση 2,5 εκατ. Οι ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, ΙΚΑ) είναι 1,920 και τα λειτουργικά έξοδα που εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό, 600.000. Κατά τη διοίκηση, τα έξοδα για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ είναι, περίπου, 300 χιλιάδες και οι ανάγκες για το πετρέλαιο (δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπαρξη κολυμβητηρίων), με τις τωρινές τιμές 750.000. Οπως μας είπαν, χρειάζονται περίπου 4 εκατ. για να μπορεί το κέντρο να λειτουργήσει, χωρίς να ζητάει χρήματα από ομοσπονδίες και αθλούμενους. Το ΕΑΚΝΑΚ έχει έσοδα από άλλους χώρους, που νοικιάζει σε επιχειρήσεις, 500.000. Αρα, λείπει ένα εκατομμύριο.
Ελλείψει της απαιτούμενης επιχορήγησης δεν γίνεται συντήρηση στο Κέντρο. Ο,τι χαλάει, μένει χαλασμένο. Οι πισίνες δεν λειτούργησαν τον χειμώνα, επειδή δεν υπήρχε πετρέλαιο.
Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την ημέρα, που ανακοινώθηκε η μετατροπή του ΕΑΚΝΑΚ σε εθνικό αθλητικό κέντρο, από την τότε πολιτική ηγεσία του αθλητισμού είχε δοθεί η διαβεβαίωση πως, μετά τους Αγώνες, θα παρέμενε ο λαϊκός χαρακτήρας του κέντρου. Τώρα κινδυνεύει να χαθεί αυτός και να μείνει το ΕΑΚΝΑΚ, Κέντρο για υψηλό αθλητισμό (και αυτό, επί πληρωμή, αφού η διοίκηση ζητάει χρήματα από τις ομοσπονδίες για τους χώρους προπόνησης και τα δωμάτια) και βόλτας, δεδομένου ότι ένας - ένας χάνονται οι χώροι για το κοινό. Αντε, κάποιοι να τρέχουν στους ωραίους χώρους του.
Υπάρχουν, όμως, διαφωνίες για τη συγκεκριμένη πολιτική της διοίκησης, γι’ αυτό παραιτήθηκαν τρία από τα επτά μέλη της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου