Το Φίλαθλο Πνεύμα κρίθηκε... αναρμόδιο για τα ελληνικά γήπεδα Συνέντευξη στον Δημ. Λουκακη
Η τοποθέτηση του προεδρεύοντος αντιπροέδρου του Παναθηναϊκού Δημήτρη Γόντικα μετά τη λήξη του ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης», ότι θα έπρεπε να παρέμβει η ΕΦΙΠ για τη συμπεριφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη, έγινε η αιτία ν’ ανακαλύψουν κάποιοι ότι υπάρχει τέτοια επιτροπή!
Κι αυτό γιατί η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος έχει χάσει πλέον την αίγλη της, ενώ ειδικά για το ποδόσφαιρο, χρειάζεται η... ευλογία της ΕΠΟ! Ο πρόεδρος της ΕΦΙΠ, Γιώργος Λενός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους αναφορικά με τον ρόλο που πρέπει να έχει η επιτροπή, αλλά και ποιες ενέργειες θα έκανε από τη θέση του προεδρεύοντος εάν του είχε σταλεί η δικογραφία του ντέρμπι. «Πράγματι, η ΕΦΙΠ δεν έχει πλέον τις αρμοδιότητες που είχε σε προηγούμενες εποχές, όταν είχε καταστεί εφαλτήριο διώξεων πολιτικών αντιπάλων στον αθλητισμό. Και ως εκ τούτου, είχε ξεφύγει του ιερού σκοπού της, ο οποίος είναι να προστατεύει στις αρχές του φιλάθλου πνεύματος», τονίζει χαρακτηριστικά. – Eσείς έχετε αλλάξει αυτή τη νοοτροπία; – Η ΕΦΙΠ, επί προεδρίας μου και με τα νέα πρόσωπα που έχουν υπεισέλθει ως μέλη, ακολουθεί πιστά τους κανόνες, δεν διώκει κανένα για διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, οι αποφάσεις της είναι δίκαιες και αντικειμενικές. Ολα αυτά επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι ουδεμία απόφασή της ανετράπη στο ΑΣΕΑΔ.
– Το ποδόσφαιρο γιατί δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές σας; – Σύμφωνα με το άρθρο 130 παρ. 3 του υπ. αριθμόν 2725/1999 αθλητικού νόμου «για παραβάσεις που αφορούν το άθλημα του ποδοσφαίρου, η ΕΦΙΠ επιλαμβάνεται ύστερα από παραπομπή των οικείων δικαιοδοτικών οργάνων κατά τα προβλεπόμενα στον ΚΑΠ». Πρέπει, λοιπόν, να σταλεί από την ΕΠΟ η αντίστοιχη παράβαση του αθλητικού πνεύματος. – Θεωρείτε ότι σας παραγκωνίζουν σαν επιτροπή; – Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε και η ΕΦΙΠ, η οποία λειτουργεί στην ΕΟΑ και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 3148/1955 (ΦΕΚ 54Α), να έχει δικαίωμα να επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτως όταν διαπιστώνει ότι προβάλλεται το φίλαθλο πνεύμα. – Εάν είχατε δικαιοδοσία, πώς θα χειριζόσαστε την υπόθεση των επεισοδίων του ντέρμπι; – Θα έκανα ό, τι έχω κάνει και σε άλλες περιπτώσεις παραβάσεων της αρχής του φιλάθλου πνεύματος. Θα είχα καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν εξηγήσεις προφορικώς ή εγγράφως για τα συμβάντα και εφ’ όσον έκρινε η επιτροπή, θα ασκούσε πειθαρχική δίωξη για όσα φυσικά η νομικά πρόσωπα θεωρούσε ότι έπρεπε να απαγγελθεί πειθαρχική δίωξη. – Θα επηρέαζε την απόφασή σας η μεταμέλεια; – Φυσικά, όπως και στα δικαστήρια, η μεταμέλεια παίζει σημαντικό ρόλο για την επιβλητέα ποινή. – Γράφεται κατά κόρον ότι οι υπαίτιοι των επεισοδίων πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. – Η βασική μου αρχή είναι: «Mηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις». Δηλαδή, δεν μπορεί ποτέ να καταδικάσεις εάν δεν ακούσεις και τις δύο πλευρές.
– Ποια η άποψή σας για τα γεγονότα στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης»; – Αναντίρρητα συνέβησαν πράξεις που αποτελούν εκδηλώσεις κρουσμάτων της ασύδοτης, απροκάλυπτης και ωμής βίας, σωματικής ή λεκτικής. Εχει προσβληθεί βάναυσα το φίλαθλο πνεύμα. Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζω τα γεγονότα, τα οποία θεωρώ ότι «δηλητηριάζουν» το φίλαθλο πνεύμα και προβάλλουν αντιαθλητική συμπεριφορά, διαμορφώνοντας αντιαθλητικά ήθη.
«Η φιλοσοφία των ΠΑΕ πρέπει να αλλάξει» Ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις του Γιώργου Λενού για την εξάλειψη της βίας από τα γήπεδα. Ο πρόεδρος της ΕΦΙΠ θεωρεί πως χρειάζονται πιο ριζοσπαστικά μέτρα και διαφορετική φιλοσοφία από τους ιθύνοντες των ομάδων. «Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πνεύματος στις ΠΑΕ και, πιο συγκεκριμένα, κατά τη διεξαγωγή των αθλητικών αγώνων, να αποσυνδέονται από τη λογική της “ανώνυμης εταιρείας” και του “επιχειρείν”, όπου ο μόνος σκοπός είναι το κέρδος, ώστε να διαμορφώνεται το ανάλογο κλίμα για να διαχέεται το ιδεώδες των αγώνων και το φίλαθλο πνεύμα». – Πώς νομίζετε ότι μπορεί να γίνει αυτό; – Προς αυτή την κατεύθυνση χρήσιμη θα ήταν η συμμετοχή στις ΠΑΕ ανθρώπων οι οποίοι αγαπάνε το άθλημα, που χαίρουν της κοινής εκτίμησης και του σεβασμού ολόκληρου του φίλαθλου κόσμου. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την εξυγίανση της διαιτησίας, που συχνά αποτελεί τη θρυαλλίδα για την έκρηξη της βίας, την αποφυγή εμπρηστικών δημοσιευμάτων από τον αθλητικό Τύπο και τη βελτίωση των γηπέδων. – Δεν θα πρέπει να υπάρχει και ένα ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο; – Αυτό είναι επιβεβλημένο και θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, ρεαλιστικό και, κυρίως, αποδεκτό.
Επίσης, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί και στη δημιουργία αστυνόμευσης μέσα από τη χρήση της νέας τεχνολογίας, όπως είναι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και το ονομαστικό ηλεκτρονικό εισιτήριο. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου