ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ Ο «εμποράκος» απέθανεTου Ν. Α. Kωνσταντοπουλου
Ο Αρθουρ Μίλερ εμπνεύστηκε το περίφημο θεατρικό έργο του, ο «Θάνατος του Εμποράκου» από τη ζωή του πατέρα του, ο οποίος είχε κατάστημα με γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη. Στο μεγάλο οικονομικό «κραχ» του 1929 καταστράφηκε και από τότε έπαψε να κοιτάζει τον γιο του στα μάτια, ώσπου, ντροπιασμένος, πέθανε.
Στη σημερινή μεγάλη οικονομική κρίση της Ελλάδος, κάποιος σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας θα μπορούσε να γράψει ένα έργο με τίτλο «Ο θάνατος του ελληνικού αθλητισμού». Με διευκρινιστικό υπότιτλο, «Τουλάχιστον όπως τον ξέραμε».
Στο πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 ανδρών έχουμε... στάση εμπορίου, δηλαδή διακοπή. Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος (ΕΣΑΠΕ) υποστηρίζει, ότι με τον νόμο 1958 του 1991 θεσπίστηκαν τα τμήματα αμειβόμενων αθλητών (ΤΑΑ) και ο νόμος υποχρέωσε τις ομάδες να έχουν τέτοια. Αυτό συνεπάγεται υποχρεώσεις προς τους παίκτες και η Πολιτεία αποφάσισε να βοηθήσει δίνοντας 100.000 ευρώ σε κάθε ΤΑΑ της Α1 ανδρών. Εφέτος τα χρήματα αυτά δεν έχουν δοθεί. Και το χειρότερο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΕΣΑΠΕ, είναι ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, ο κ. Νικητιάδης, δεν έχει βρεθεί για να συναντήσει τους διοργανωτές. Τα χρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τις ομάδες, παρότι όλες έχουν μειώσει τουλάχιστον 50% τα μπάτζετ τους.
Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού αποσύρθηκε από το κύπελλο Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού οι αθλήτριες απειλούν με απεργία αν δεν πληρωθούν. Ο ερασιτεχνικός Ολυμπιακός δεν μπορεί να συγκροτήσει ισχυρή διοίκηση διότι ουδείς ισχυρός οικονομικός παράγων επιθυμεί ν’ ασχοληθεί με τα διοικητικά του συλλόγου, λόγω των πολλών χρεών. Ο ερασιτεχνικός Παναθηναϊκός αναζητεί πρόεδρο και χρήματα. Ο ιστορικός Πανελλήνιος έφθασε στα πρόθυρα της διάλυσης. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι συμβαίνει σε άλλα σωματεία.
Είναι απολύτως βέβαιο, ότι επί πολλά έτη ο ελληνικός αθλητισμός δεν θα είναι όπως τον γνωρίζαμε. Κι όμως, εδώ και αρκετά χρόνια, όταν η κρίση ούτε καν στη φαντασία του Πολ Σάμουελσον και του Πολ Κρούγκμαν (αμφότεροι είναι Αμερικανοί οικονομολόγοι, νομπελίστες) υπήρχε και ο ελληνικός αθλητισμός διήνυε την περίοδο των «παχιών αγελάδων», κάποιοι παράγοντες είχαν προβλέψει τι θα επακολουθούσε στον χώρο τους. Θυμάμαι, ότι κάποιοι από αυτούς έλεγαν, πως και οι ομοσπονδίες και τα σωματεία πρέπει να φροντίσουν να βρουν χορηγούς.
Αρκετές ομοσπονδίες και πολλά σωματεία το έκαναν. Αλλά τώρα, στην περίοδο των ισχνών αγελάδων, οι περισσότεροι χορηγοί εγκατέλειψαν τον αθλητισμό.
Τι θα συμβεί, λοιπόν; Θα επιβιώσουν όσοι σύλλογοι κατορθώσουν να βρουν χρήματα, αλλά, πάνω από όλα, όσοι... μαγείρεψαν πριν να πεινάσουν. Οσοι, δηλαδή, φρόντισαν να καλλιεργήσουν τις υποδομές τους. Μπορεί χωρίς σπουδαίες μεταγραφές να μη κάνουν πρωταθλητισμό και να μην μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στην Ευρώπη, αλλά, τουλάχιστον, θα ζήσουν. Και χωρίς άγχος. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου