'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

AΘΛΗΜΑ...το... ου-σου! ΑΠΟ ΤΗ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ...

Η Κίνα πιέζει τη ΔΟΕ για το... ου-σου!

γράφει ο Τάσος 
Παπαχρήστου 'GOALNEWS'



Το θέμα που θα προκύψει σύντομα στην επικαιρότητα έχει περισσότερο πολιτικές διαστάσεις παρά αθλητικές και αναμένεται να απασχολήσει έντονα τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα.
Η Κίνα, μια υπερδύναμη πλέον στον αθλητισμό, θα εκφράσει την επιθυμία -αν και πολύ θα ήθελε να επιβάλει- να? αποκτήσει το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και το δικό της παραδοσιακό σπορ, τη πολεμική τέχνη ου-σου.
Ο ισχυρισμός της, στο περιθώριο αθλητικών συνεδρίων, είναι απλός στη σκέψη αλλά επίμονος και συνάμα απαιτητικός. Λέει?
Δεν μπορεί η Ιαπωνία να έχει βάλει από το 1964 στο ολυμπιακό πρόγραμμα το δικό της εθνικό άθλημα, το τζούντο και η Κίνα όχι.
Δεν μπορεί η Ν. Κορέα να έχει συμπεριλάβει από το 2000 το τάε κβον ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Κίνα να παραμένει στη λίστα αναμονής όσον αφορά την υλοποίηση των επιθυμιών της.
Οι Κινέζοι, σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο μάλιστα και ιδιαίτερα μετά την επιτυχία των Αγώνων του Πεκίνου, πιέζουν αφάνταστα τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, για την είσοδο του ου-σου στο ολυμπιακό πρόγραμμα.
Με λίγα λόγια δεν δέχονται πλέον επ' ουδενί να συνεχίζεται αυτή η παγιωμένη κατάσταση με το τζούντο και το τάε κβον ντο εντός και το ου-σου εκτός?
Στο Πεκίνο το 2008 πολέμησαν με όπλα την ευγένεια και διπλωματία για την αναγνώρισή του ως άθλημα επίδειξης.
Η ΔΟΕ απάντησε με μια σολομώντεια λύση.
Επέτρεψε το παραδοσιακό άθλημα της Κίνας να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως ένα αθλητικό γεγονός όμως, χωρίς να διαθέτει χαρακτήρα επίδειξης.
Οι Κινέζοι δεν παρατάνε τα όπλα.
Ηδη την προσπάθειά της ενισχύουν προπαγανδιστικά δύο μεγάλες μορφές του αθλήματος, διάσημοι από τις ταινίες τους στο Χόλιγουντ, ο Τσάκι Τσαν και ο Τζετ Λι.
Ο Ρογκ, που από την αρχή της θητείας του προσπαθεί για τη μείωση του αριθμού των αθλημάτων και των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τόσο το ου-σου όσο και το καράτε θα πρέπει να περιμένουν ακόμα?
πηγη:'GOALNEWS'2-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες