'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

*****XOYAN ANTONIO SAMARAΝK*****

Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (1920-2010)
Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (1920-2010)

Επιμέλεια: Γιώτα Κουνάλη
Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2010 18:55

SPORT 24

O βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τους διατήρησε ζωντανούς και τους έκανε ξανά τρανούς. Σήμερα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το σημαντικότερο γεγονός του πλανήτη και μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία αναλογεί στον αείμνηστο πλέον Ισπανό άνδρα.

Φυσικά, όπως κάθε μεγάλη προσωπικότητα που κάνει κουμάντο στον αθλητισμό είχε πολλούς υποστηρικτές (ειδικά στη χώρα μας) και φανατικούς εχθρούς. Το ίδιο θα πει κανείς για ανθρώπους σαν τον Σεπ Μπλάτερ, τον Ντέιβιντ Στερν, τον Μπέρνι Έκλεστοουν όταν και αυτοί αποχωρήσουν.

Ο Σάμαρανκ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη. Γόνος εύπορης, αλλά όχι αριστοκρατικής οικογένειας ασχολήθηκε με τα σπορ. Υπήρξε πρωταθλητής στο roller hockey και στο πινγκ πονγκ. Αργότερα άφησε να διαρρεύσει ότι υπήρξε πολύ καλός ποδοσφαιριστής, αλλά εγκατέλειψε το άθλημα λόγω ασθένειας. Ένας αριστοκράτης δεν θα έπαιζε ποτέ ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή.

Όσο ακόμα τον βαστούσαν τα πόδια του, έπαιζε τένις. Δεν έλειψε ποτέ από τα μεγάλα τουρνουά και άλλωστε μία από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν η επαναφορά του σπορ στο ολυμπιακό πρόγραμμα του 1984. Ο γιος του και διάδοχος του στη ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Τζούνιορ δήλωσε ότι ο πατέρας του παρακολουθούσε τον τελικό του τουρνουά Μάστερς στο Μόντε Κάρλο με νικητή τον Ράφα Ναδάλ την περασμένη Κυριακή (18/4), όταν ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, από το οποίο δεν θα έβγαινε ποτέ ξανά ζωντανός.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με σκοπό να αναλάβει την επιχείρηση υφασμάτων, όμως η γνωριμία του με την πλούσια κληρονόμο Μαρία Τερέζα του άνοιξε τις πόρτες της αριστοκρατίας. Σύντομα παντρεύτηκαν, έκαναν δύο παιδιά (τον Χουάν Αντόνιο Τζούνιορ και τη Μαρία Τερέζα) και ο Χουάν Αντόνιο ασχολήθηκε με τη διπλωματία και τον αθλητισμό ως επικεφαλής διαφόρων ομοσπονδιών. Έγινε μέλος του κινήματος του Φράνκο, πηγαίνοντας με το ρεύμα, αν και οι αντίπαλοι του λένε ότι υπήρξε μέλος της νεολαίας του Φράνκο από το 1937. Το 1966 έγινε μέλος της ΔΟΕ και πέντε χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής.

"Δεν ντράπηκα ποτέ για τα όσα έκανα στην Ισπανία. Ο Φράνκο έκανε καλά πράγματα για τη χώρα μου. Μας κράτησε μακριά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημιούργησε τη μεσαία τάξη. Επέλεξε έναν καλό διάδοχο, τον βασιλιά ", υποστήριξε σε συνέντευξη του ο Σάμαρανκ. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ανθρώπου που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο, αναδείχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το φασιστικό παρελθόν του Σάμαρανκ ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία δεν μιλούσαν ποτέ στη ΔΟΕ. Ίσως γιατί οι περισσότεροι "αθάνατοι" βρίσκονται στη ΔΟΕ λόγω του Σάμαρανκ. Ο δημοσιογράφος Άντριου Τζένινγκς έγραψε ένα βιβλίο και παρουσίασε ένα ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση για τη στενή σχέση του Σάμαρανγκ με το φασισμό και το ναζισμό. Ο Τζένινγκς πέρασε πέντε μέρες σε φυλακή της Ελβετίας λόγω του κυνηγητού, όπως ισχυρίζεται, του Σάμαρανκ. Πρόσφατα άλλωστε επανεμφανίστηκε μια φωτογραφία που δείχνει τον Σάμαρανκ να υψώνει το χέρι του ακριβώς όπως έκαναν οι Ναζί. Χρονολογείται το 1974 όταν ήταν ήδη αντιπρόεδρος της ΔΟΕ!

Ο Σάμαρανκ στην προεδρία της ΔΟΕ
Καταρχάς, υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ελληνικής υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μόνο που δεν χαμογελούσε όταν διάβασε την περίφημη φράση"the city who will have the honour and responsibility to organize the Olympics Games of the year 2004 is Athens στη Λοζάνη το 1997. Οι παλιότεροι θυμούνται ότι πίεσε για την ανάληψη των Αγώνων του 1996 από την Αθήνα, αλλά όπως φάνηκε, τα λεφτά των Αμερικάνων της Ατλάντα ήταν αρκετά.

Το όνομα του επίτιμου προέδρου της ΔΟΕ συνδέθηκε με την εμπορευματοποίηση των Αγώνων. Οι μόνιμοι χορηγοί που εξασφάλισε όμως, εξασφάλισαν και τη διαβίωση της διοργάνωσης. Στο ταμείο της ΔΟΕ υπήρχαν 200.000 δολάρια όταν ανέλαβε, τώρα η ΔΟΕ είναι ανεξάρτηση και βοηθάει πολλές μικρές χώρες να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Κι αν ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν ήταν αντίθετος με τη συμμετοχή των γυναικών "κολλημένος" στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην εποχή, ο Σάμαρανκ ενθάρρυνε τη συμμετοχή των γυναικών στους Αγώνες, ενώ έδωσε και σημαντικές θέσεις σε γυναίκες στο ολυμπιακό κίνημα όπως στην Αμερικανίδα Ανίτα ντε Φραντς.

Με μία αμφιλεγόμενη κίνηση τίμησε το 1985 τον επικεφαλής της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ώστε η κομμουνιστική χώρα να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, αναβάθμισε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που πλέον δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους θερινούς, πρωτοστάτησε στη σύσταση της ομάδας της Κοινοπολιτείας το 1992 ώστε να συμμετάσχουν οι πρώην Σοβιετικοί αθλητές στη Βαρκελώνη. Τέλος ένωσε ξανά τις δύο Κορέες και το τελευταίο κατόρθωμα του ήταν να δώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο! Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι χάρη στον Σάμαρανκ οι επαγγελματίες του NBA και του NHL (χόκεϊ στον πάγο) συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και δεν υποβάλλονται σε έλεγχο απαγορευμένων ουσιών.

Φυσικά, άνοιξε την πόρτα της ΔΟΕ σε εύπορους επιχειρηματίες που δεν είχαν σχέση με τον αθλητισμό και ήθελαν σώνει και καλά να γίνουν "αθάνατοι". Ορισμένοι εξ αυτών ήταν αμφιβόλου ηθικής και κατέληξαν στη φυλακή. Χρηματισμοί "αθανάτων" από την οργανωτική επιτροπή "σημάδεψαν" τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ναγκάνο και στο Σολτ Λέικ Σίτι. Η ΔΟΕ με τον Σάμαρανκ στο τιμόνι έκανε τα στραβά μάτια στο ντόπινγκ. Ο Σάμαρανκ ισχυριζόταν ότι δεν είχε ιδέα για το ντόπινγκ στην Ανατολική Γερμανία, αλλά το 1988 στη Σεούλ ντοπέ βρέθηκε μόνο ο Μπεν Τζόνσον. Σήμερα, η ΔΟΕ και ο εκλεκτός διάδοχος του, ο Ζακ Ρογκ συνεχίζουν να "πολεμούν" το ντόπινγκ.

Ο Σάμαρανκ και η Ισπανία
Λένε ότι έδωσε στη γενέτειρα του, τη Βαρκελώνη τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 για να εξιλεωθεί για το παρελθόν του. Ό,τι κι αν τον οδήγησε εκεί, οι συγκεκριμένοι Αγώνες θα παραμείνουν αξέχαστοι και προκάλεσαν τη "μεταμόρφωση" της καταλανικής πόλης και των γύρω περιοχών. Προσπάθησε να δώσει στη Μαδρίτη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016 (μάλιστα τη δεύτερη φορά επικεφαλής ήταν ο γιος του), αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έκλεισε για πάντα τα μάτια του και πρέπει να ήταν ευτυχισμένος. Όχι γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ασφαλείς, αλλά επίσης γιατί η πολυαγαπημένη του Ισπανία έχει εξελιχθεί σε αθλητικό κολοσσό. Από τη Ναβάρα μέχρι την Καστίλλη πενθούν το χαμό του και η είδηση του θανάτου του πρωτοστατεί σε όλα τα ενημερωτικά μέσα της χώρας. Στον άλλο κόσμο τον περιμένουν ο Κουμπερτέν, ο Δημήτρης Βικέλας και ο καλός φίλος του, ο αείμνηστος Νίκος Φιλάρετος. Φυσικά, θα χαμογελούν γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξακολουθούν να υπάρχουν και πρωτοστατούν στα όνειρα όλων των αθλητών του κόσμου.

Ν. Σαρκοζί: Mεγάλη προσωπικότητα του ολυμπισμού o X. Σάμαρανκ

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 18:38

«Πολύ μεγάλη και άξια προσωπικότητα του Ολυμπισμού ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ είναι αυτός που υποστήριξε την προώθηση του Ολυμπισμού στο ανώτερο στάδιο ανοίγοντάς τον σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις χώρες», αναφέρει ο κ. Σαρκοζί στην ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ «συνέβαλε στην ενίσχυση της ενότητας και της ολυμπιακής αλληλεγγύης συνεργαζόμενος με τις διεθνείς ομοσπονδίες, τις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, τους αθλητές για τον διεθνή αθλητισμό».

Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, στην μεγάλη οικογένεια του Ολυμπισμού, σε ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο, στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τον πρόεδρό της, Ζακ Ρογκ.

Φόρο τιμής στον Χούαν Αντόνιο Σάμαρανκ απότισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, Σεμπάστιαν Κόου, χαρακτηρίζοντάς τον «φίλο» και «ηγέτη με αλάνθαστο ένστικτο».

«Ήταν πολύ απλά ο ηγέτης που είχε το πιο μεγάλο και αλάνθαστο ένστικτο που συνάντησα ποτέ μου», επεσήμανε ο κ. Κόου.

«Έχασα έναν φίλο που με ώθησε στον αθλητισμό από τα είκοσί μου., Ο κόσμος έχασε έναν άνθρωπο που είχε μεγάλες εμπνεύσεις», πρόσθεσε.

Σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.


Το νοσοκομείο «Quiron» στο οποίο νοσηλευόταν από την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι ο Σάμαρανκ απεβίωσε λόγω καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ισπανού, η ΔΟΕ εξέφρασε τη λύπη της μέσω ανακοίνωσης στην οποία ανέφερε: «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με βαθύτατη λύπη πληροφορήθηκε σήμερα τον θάνατο του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ».

Ο νυν πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ δήλωσε: «Δεν βρίσκω λόγια για να εκφράσω τη θλίψη της Ολυμπιακής οικογένειας. Προσωπικά είμαι βαθύτατα λυπημένος από τον θάνατο ενός ανθρώπου που 'έχτισε' τους Ολυμπιακούς Αγώνες της μοντέρνας εποχής, ενός ανθρώπου που με ενέπνευσε και του οποίου οι γνώσεις για τον αθλητισμό ήταν πραγματικά εξαιρετικές».

ΚΑΛΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΑΝΤΩΝΙΟ...


Αναγνώστες