'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Η Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ
Η πρώτη Ολυμπιακή Φλόγα σε στάδιο άναψε το 1928 (Αμστερνταμ), ενώ η πρώτη Αφή πραγματοποιήθηκε το 1936 με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η ελληνική μυθολογία, η ιστορία και ο αθλητισμός ενώθηκαν στο γεμάτο συμβολισμούς και μηνύματα τελετουργικό της Ολυμπιακής Φλόγας. Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από το πρώτο ταξίδι της, το 1936, για να φωτίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Στις 21 Απριλίου, στην αρχαία ελληνική κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία, θα πραγματοποιηθεί η Αφή για τη διοργάνωση του Ρίο. Η παράδοση θα γίνει στις 27/4 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο πρωταθλητής της ενόργανης Λευτέρης Πετρούνιας.
Με στοιχεία δανεισμένα από τον μύθο του Προμηθέα και την κλοπή της φωτιάς από τον Δία, η οποία έδωσε ώθηση για τη δημιουργία του πολιτισμού και την ιερή φλόγα της θεάς Εστίας που έκαιγε στον κοινό βωμό όλων των Ελλήνων, η Αφή και η λαμπαδηδρομία ενώνουν σε άρρηκτο δεσμό τη αρχαία διοργάνωση με τη σύγχρονη.
Η πρώτη Ολυμπιακή Φλόγα σε στάδιο άναψε το 1928 (Αμστερνταμ), ενώ η πρώτη Αφή πραγματοποιήθηκε το 1936 με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου, το οποίο ανήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής φυσικής, Σαλτερής Περιστεράκης. Το τελετουργικό που υιοθετήθηκε (η μέθοδος αφής, οι ενδυμασίες των ιερειών και η επίκληση στον θεό του Ηλιου, Απόλλωνα), αποτελεί προσπάθεια αναβίωσης της αρχαιότητας αλλά και σύνδεσης με αυτήν. Φυσικά, η Τελετή επιβεβαιώνει την ελληνικότητα της διοργάνωσης και χαρίζει στη χώρα μας τιμητική θέση.
«Η Αφή της Φλόγας προσδίδει στη χώρα τόσο μεγάλη αθλητική προβολή όσο τίποτα άλλο. Μπορεί όλοι οι Ελληνες να μη γνωρίζουν τους συμβολισμούς της αλλά την έχουν αγκαλιάσει. Η απήχηση στην Ελλάδα είναι κατά 80% θετική. Οταν περνάμε από χωριά, πολλοί κάτοικοι μας προσφέρουν λουλούδια. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό», μας λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Γιάννης Καρράς.
Η πρώτη Αφή έγινε από την πρωθιέρεια Κούλα Πράτσικα, η οποία παρέδωσε τη Φλόγα στον νεαρό αθλητή και μετέπειτα διπλωμάτη, Κωνσταντίνο Κονδύλη. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι: 1948: Κωνσταντίνος Δημητρέλλης (στρατιώτης), 1952: Χρήστος Παναγόπουλος (ιδιώτης), 1956: Διονύσιος Παπαθανασόπουλος (ιδιώτης), 1960: Τάκης Επιτρόπουλος (αθλητής δεκάθλου), 1964: Γιώργος Μαρσέλλος (αθλητής 110 εμπ. και ύψους), 1968: Χάρης Αϊβαλιώτης (αθλητής 100 μ.), 1972: Γιάννης Κιρκιλέσης (19χρονος κάτοικος από την περιοχή), 1976: Τάσος Ψυλλίδης (αθλητής 110 εμπ.), 1980: Θανάσης Κοσμόπουλος (17χρονος μαθητής από την περιοχή, 1984: (δεν έγινε λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους ως διαμαρτυρία για την εμπορευματοποίηση των Αγώνων από τους διοργανωτές του Λος Αντζελες), 1988: Θανάσης Καλογιάννης (αθλητής 400 εμπ.), 1992: Σάββας Σαριτζόγλου (αθλητής σφυροβολίας), 1996: Κώστας Κουκοδήμος (αθλητής μήκους), 2000: Λάμπρος Παπακώστας (αθλητής ύψους), 2004: Κώστας Γκατσιούδης (αθλητής ακοντισμού), 2008: Αλέξανδρος Νικολαΐδης (αθλητής τάε κβον ντο), 2012: Σπύρος Γιαννιώτης (αθλητής κολύμβησης).
«Οσα χρόνια και να περάσουν δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή. Σε αυτή τη διοργάνωση ήμουν και σημαιοφόρος. Η συγκίνηση ήταν ακριβώς ίδια. Ετρεξα μέσα στο Αρχαίο Στάδιο και θυμάμαι ακόμα και τον ήχο από τα φύλλα των δέντρων. Ανεξίτηλες στιγμές», δήλωσε στην «Κ» ο πρώτος λαμπαδηδρόμος του 1964, Γιώργος Μαρσέλλος.
Από το 1936, η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε ξεχωριστές στιγμές, ενώ σε κάποιες λαμπαδηδρομίες είχε και... περιπέτειες. Το 1960 απέτισε φόρο στον ελληνικό και στον ρωμαϊκό πολιτισμό και μεταφέρθηκε από τον Πειραιά στη Ρώμη με το πλοίο «Αμέρικο Βεσπούκι». Ηταν η πρώτη διαδρομή που καλύφθηκε τηλεοπτικά. Το 2004, η Φλόγα πέρασε για πρώτη φορά από τις πέντε Ηπείρους.
Πολλές ήταν οι «περιπέτειες» της Φλόγας στη Λαμπαδηδρομία για τη διοργάνωση του Λονδίνου. Οι διοργανωτές την «επιβίβασαν» σε κανό στα φουρτουνιασμένα νερά των ολυμπιακών εγκαταστάσεων καγιάκ, στο Χερφορντσάιρ, και παρά την προσπάθεια των λαμπαδηδρόμων η Φλόγα έσβησε. Ευτυχώς, υπήρχε το ειδικό φανάρι, στο οποίο μεταφέρεται η «αναπληρωματική» και έτσι το Στάδιο του Λονδίνου φώτισε με το Φως της Αρχαίας Ολυμπίας, το ίδιο που αναμένεται να λάμψει και στις 5 Αυγούστου, στο στάδιο Μαρακανά.
http://www.kathimerini.gr/856876/article/epikairothta/a8lhtismos/h-floga-3ekinaei-to-ta3idi-ths
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες