'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΓΕΝΝΗΣΗ, Η ΑΚΜΗ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ
ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ»

Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης

          1 Οκτωβρίου 1945: Είναι η ημερομηνία που κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της αθλητικής εφημερίδας «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ», η οποία καθώς διατηρήθηκε στην κορυφή των αθλητικών δρώμενων της ελληνικής κοινωνίας επί 7 δεκαετίες, με μια θαυμάσια ενημερωτική και εκπαιδευτική παρουσία, οδηγούσε τους νέους στο σωστό δρόμο. Ταυτόχρονα αποτέλεσε τη μεγάλη σχολή των Ελλήνων Αθλητικών Συντακτών με επικεφαλής τον Αθανάσιο Σέμπο, πρόσωπο κλειδί και στη δημιουργία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, από το 1951.
          Την «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» ίδρυσαν 4 άνθρωποι. Οι Σέμπος – Ζιρώ – Γεωργαλάς – Καλογερόπουλος. Οι 2 πρώτοι στον συντακτικό τομέα, ενώ οι Γεώργιος Γεωργαλάς και Ηλ. Καλογερόπουλος στο τυπογραφικό. Σύντομα έφυγαν από τη ζωή οι Ζιρώ – Καλογερόπουλος, για να συνεχίσουν με πάθος και υψηλή επίδοση οι άλλοι δυο. Ο Αθανάσιος Σέμπος ως Διευθυντής, ταυτόχρονα με το στρατιωτικό ρεπορτάζ του στην ¨Καθημερινή» και ο Γεώργιος Γεωργαλάς ως ο οικονομικός ηγέτης.
          Η πρώτη διεύθυνση της εφημερίδας ήταν στην (τότε) Στοά Πάππου, όπου και τα Τυπογραφεία της εφημερίδας «Ακρόπολις». Τα γραφεία ήσαν ένα μεγάλο τετράγωνο τραπέζι στο χώρο των λινοτυπικών μηχανών και της στοιχειοθεσίας, όπου οι λιγοστοί συντάκτες συγκεντρωνόμαστε και γράφαμε πλάι – πλάι. Αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1949 περίπου. Στην πρώτη εκείνη περίοδο με αρχισυντάκτη τον Τόλη Γαρουφαλή οι πρώτοι ελάχιστοι και εντελώς νέοι συντάκτες ήσαν οι Μίμης Παπαναγιώτου, Ηλ. Σπορίδης, Μάκης Λέκας, Κώστας Σισμάνης, Βαγγ. Φουντουκίδης, Αλέκος Κονταράτος, Γιώργος Παντούρης και Γιώργος Λιβέρης. Αργότερα ήρθαν να προστεθούν ο Γιάννης Βανδώρος και ο Γιάννης Διακογιάννης. Αρχικά η εφημερίδα κυκλοφορούσε 2 φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια 3: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.
          Ακολούθως για μια διετία (1949 – 1951) η «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» απέκτησε τα πρώτα πραγματικά της Γραφεία στην Γεωργίου Σταύρου, σε μια μικρή αδιέξοδο Στοά, όπου στους αρχικούς συντάκτες προστέθηκαν και οι εξής: Αλέκος Σιδηρόπουλος, Νίκος Γκούμας, Άγης Βούρδουλης, Διονύσης Τζεφρόνης, Πέτρος Λινάρδος, Σταμάτης Γρατσίας, ο σκιτσογράφος Κώστας Μητρόπουλος και ο διορθωτής Πατρίκιος. Την περίοδο αυτή τον αρχισυντάκτη Τόλη Γαρουφαλή αντικατέστησε ο Πάνος Μακρίδης που προήρχετο από την αντίπαλη εφημερίδα «Αθλητισμός».
          Κατά το τέλος του 1951 η «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» μετέφερε τα Γραφεία της σε μια άλλη Στοά, στην οδό Βορέου, όπου μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα καθώς υπήρχε πλέον η δυνατότητα να εργάζονται αρκετοί συντάκτες συγχρόνως, να υπάρχει ιδιαίτερο λογιστήριο και σε παρακείμενο χώρο οι ιδιόκτητες λινοτυπικές μηχανές. Μεγάλο βήμα προόδου για την εποχή εκείνη. Μετά το 1952 προστέθηκαν στο επιτελείο της εφημερίδας οι Θεόδωρος Νικολαϊδης, Νικήτας Τσαγγαρινός, Βύρων Λεβαντής, Γιώργος Δόγας, Ν. Γερακάρης, Ν. Βελισσαράτος, Ντίνος Βεντίκος, αφοι Χατζηγιάννη κ.λ.π.
          Ο Θόδωρος Νικολαϊδης δεν έμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα στην «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ». Γύρω στο 1955 άνοιξε τα δικά του φτερά. Με τόλμη, αποφασιστικότητα και συλλογική προσπάθεια κυκλοφόρησε το «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» με προσανατολισμό τον ΟΣΦΠ. Έτσι άρχισε η πρώτη  αντιπαράθεση, όχι μόνο εκδοτικά αλλά και σε απόχρωση, η οποία επί πλέον είχε και μια καθημερινή αντιπαλότητα  τίτλων και θεμάτων.
          Από την περίοδο εκείνη απέκτησε και η χώρα μας καθημερινό αθλητικό Τύπο, όπως είχε ήδη η Γαλλία με την «L’ EQUIPE» και η Ιταλία με την «GAZETTA DELLO SPORT».
          Η «ΗΧΩ» έμεινε στην Βορέου 15 χρόνια περίπου, πριν αποκτήσει άλλα Γραφεία στην οδό Αθηνάς.
          Η δυάδα Α. Σέμπου – Γ. Γεωργαλά κράτησε δυναμικά (ίσως σκληρά) αλλά τίμια, με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία τη γραμμή της εφημερίδας. Η τακτική της στα οικονομικά ήταν παροιμιώδης, αλλά το βδομαδιάτικο δεν είχε καθυστερήσει ούτε μια ημέρα.
          Ακόμη ήταν πρωτοπόρα σε όλους τους τομείς, όπως την προώθηση όλων των Σπορ στην πρώτη σελίδα, την οργάνωση λαϊκών ανωμάλων δρόμων με αφετηρία και τέρμα το Καλλιμάρμαρο, τη διοργάνωση διαγωνισμών με έπαθλα μοτοσικλέτες «Χόντα», τις δαπανηρές αποστολές στο εξωτερικό για τους Ολυμπιακούς, τους Βαλκανικούς κ.λ.π. Αγώνες και βεβαίως την κατά πόδας παρακολούθηση του Παναθηναϊκού, από το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, μέχρι την Ουρουγουάη.

          Η δύση της δυάδας Α. Σέμπου – Γ. Γεωργαλά σηματοδότησε και την αρχή του τέλους μιας κλασσικής αθλητικής ευρωπαϊκής εφημερίδας. Οριστικά, η «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» παρά τις προσπάθειες οι οποίες έγιναν κυρίως από τον υιό Κλεομένη Γεωργαλά, ανέστειλε την έκδοσή της το 2005, ενώ από μακρού είχε ήδη αποχωρήσει ο έτερος συνέταιρος Βαγγέλης Σέμπος, υιός του Αθανασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες