'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 

Ο νέος νόμος δοκιμάζει τη βούληση

ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ
Νομοσχέδιο τομή, που εφόσον περάσει από τη Βουλή ως έχει και εφαρμοστεί, θα αλλάξει άρδην το τοπίο του αθλητισμού στη χώρα μας, έδωσε χθες στη διαβούλευση ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με τομές και σαφή προσανατολισμό. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας, η ανάπτυξη του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού και η κατοχύρωσή του για όλους τους Ελληνες. Το τελικό κείμενο θα αντανακλά τη βούληση της κοινωνίας μας, που ζητεί αθλητισμό υγιή, εύρωστο και ανοιχτό για όλους» υποστήριξε ο κ. Ανδριανός. Το νομοσχέδιο θα μείνει στη διαβούλευση έως τις 10 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Στόχος είναι να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Το νομοσχέδιο αγγίζει θέματα ταμπού του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, με σκοπό τη μεγαλύτερη και αναλογικότερη συμμετοχή και διαφάνεια στη συγκρότηση των οργάνων και στις αποφάσεις.

Σημείο–κλειδί αποτελεί το άρθρο 113 που έχει τον τίτλο «ρήτρα επιφύλαξης υπέρ των κανονισμών των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών» και αναφέρει «θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης και δικαιοδοτικών οργάνων των αθλητικών φορέων, καθώς και των οργάνων διαιτησίας, ισχύουν όσα προβλέπονται στον παρόντα νόμο, με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών και κανονιστικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, που βεβαιώνεται με γνωμοδότηση του Court Of Arbitration for Sport (CAS)».

Πρώτες αντιδράσεις

Είναι προφανές πως η παραπάνω παράγραφος αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα για τις αντιδράσεις που αναμένεται να προκληθούν. Ηδη η ΕΠΟ ανεπίσημα κάνει λόγο για «διάλυση του αυτοδιοίκητου» και για επιστολή στη FIFA που θα σταλεί σήμερα. Μεταξύ άλλων ο νέος αθλητικός νόμος προβλέπει:

α) Για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών «κάθε σωματείο διαθέτει μια μόνο ψήφο στη γενική συνέλευση». Αυτό στην περίπτωση της ΕΠΟ σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεκτόρων από 55 εκτοξεύεται στον συνολικό αριθμό των ποδοσφαιρικών σωματείων που είναι χιλιάδες.

β) Τα μέλη του Δ.Σ. των ομοσπονδιών δεν μπορεί να έχουν θητεία μεγαλύτερη των οκτώ ετών.

γ) Δεν επιτρέπεται ο αριθμός των αθλητών που μπορεί μια ομάδα να δανείσει να είναι μεγαλύτερος από δύο στην ίδια κατηγορία.

δ) Δεν μπορεί να είναι μέλος σωματείου και ομοσπονδίας όποιος καταδικάστηκε αμετάκλητα για οποιοδήποτε κακούργημα, όποιος καταδικάστηκε αμετάκλητα για πλημμέλημα που τελέστηκε από δόλο σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και αυτός κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε κακούργημα.

ε) Αλλάζει και εξορθολογίζεται η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ ορίζεται από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας του αθλήματος με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και παύεται οποτεδήποτε, με πλειοψηφία των 3/5 των μελών της, από τη Γενική Συνέλευση της αθλητικής ομοσπονδίας.

στ) Αλλάζει το σύστημα της αθλητικής δικαιοσύνης. Τα πρωτοβάθμια συμβούλια αποτελούνται από συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό που ορίζεται ύστερα από κλήρωση. Μονομελές είναι και το δευτεροβάθμιο όργανο. Δημιουργείται ως τριτοβάθμιο όργανο η Ανώτατη Επιτροπή Αθλητικής Διαφάνειας που αποφαίνεται για σοβαρές υποθέσεις αθλητικής διαφάνειας, βίας ή ντόπινγκ.

Τέλος καταργούνται κρατικές επιτροπές όπως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, το ΑΣΕΑΔ και η ΔΕΑΒ αλλά και η διάταξη που έδινε στην ΕΠΟ το περίφημο «αυτοδιοίκητο» και περιλαμβανόταν στον νόμο του 2006.
http://www.kathimerini.gr/793469/article/epikairothta/a8lhtismos/o-neos-nomos-dokimazei-th-voylhsh
Έντυπηhttp://www.kathimerini.gr/793469/article/epikairothta/a8lhtismos/o-neos-nomos-dokimazei-th-voylhsh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες