'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η άρση στα χαρακώματα...

Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ διαψεύδει ότι χτύπησε τον ΝΙΚΟ ΣΚΙΑΔΑ, μιλάει για μάχη παλιού - νέου και υπερασπίζεται όσα έχει κάνει από το 2008 για το άθλημα των δυνατών
«Δεν έχω χτυπήσει άνθρωπο στη ζωή μου. Τα μπράτσα που έφτιαξα στον αθλητισμό δεν τα έχω για να βαράω. Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα;» Ο Πύρρος Δήμας, ο αθλητής που για μια δωδεκαετία «στεκόταν κάτω από την μπάρα», γράφοντας ιστορία με απίστευτες για τα δεδομένα της εποχής διεθνείς διακρίσεις και τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια (τρία χρυσά: 1992, 1996, 2000 - ένα χάλκινο: 2004), βάζει τα πράματα στη θέση τους.
Κατηγορήθηκε ότι «σήκωσε χέρι» στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε μια διένεξη, από τις συνήθεις τους τελευταίους μήνες, με το γενικό γραμματέα της ΕΟΑΒ Νίκο Σκιαδά, εξαιτίας της διοικητικής κρίσης, που μαίνεται εσχάτως, με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Δεν έχω βγει ανοιχτά να μιλήσω, ούτε θέλω να το κάνω, γιατί θεωρώ ότι όλη αυτή η εσωστρέφεια αποβαίνει εις βάρος του αθλήματος, το οποίο έπειτα από τόσες προσπάθειες χρόνων στάθηκε πάλι στα πόδια του και βρίσκεται τώρα σε ικανοποιητικό επίπεδο», είναι η άποψή του, την οποία υπερασπίζεται συνειδητά. Ποτέ άλλωστε δεν του άρεσαν τα πολλά λόγια. Προτιμούσε να μιλάει με πράξεις: τα κατορθώματά του στους αγωνιστικούς χώρους.
Για το επίμαχο περιστατικό, για το οποίο ο Σκιαδάς ισχυρίζεται ότι δέχτηκε χτυπήματα, γι' αυτό μετέβη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, ενώ την επομένη κατέθεσε μήνυση, η πλευρά του Πύρρου επικαλείται τη μαρτυρία υπαλλήλων, αυτοπτών μαρτύρων: «Εφυγε με το μηχανάκι του, όπως πάντα, αφού πρώτα χάιδεψε το σκυλάκι στην πόρτα. Ποιο πρόβλημα τραυματισμού; Μια χαρά στην υγεία του ήταν».
Σύνθετο
Το θέμα βέβαια είναι περισσότερο σύνθετο και συνάμα πολύπλοκο, από ένα απλό θερμό επεισόδιο σε στιγμές εκνευρισμού ή έντασης. Ο πλέον επιτυχημένος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη, όταν χρειάστηκε και έπρεπε, το 2008, στην πιο άσχημη περίοδο του σπορ των δυνατών. Τότε που, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, πιάστηκε ντοπαρισμένη η εθνική ομάδα άρσης βαρών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αθλητών δηλαδή που έτυχε λόγω τραυματισμών να μην ελεγχθούν.
«Εκείνη την εποχή, που τα πυροβόλα της μαζικής ενημέρωσης είχαν στήσει την άρση βαρών στα πέντε μέτρα και την πυροβολούσαν, ο Πύρρος έβαλε ως ασπίδα τα τέσσερα ολυμπιακά του μετάλλια, για να αποκρούσει την επίθεση που θα οδηγούσε με μαθητική ακρίβεια στην αναστολή των δραστηριοτήτων του αθλήματος. Δεν δίστασε, σήκωσε το ανάστημά του, τη φήμη του, το όνομά του, και προάσπισε -ως όφειλε- το άθλημα που τον ανέδειξε. Αξιος επαίνων για την ανιδιοτελή στάση του», σημειώνει ο Γιώργος Π. Παρασκευόπουλος, μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, απ' αυτούς που συνεχίζουν να το στηρίζουν, εν αντιθέσει με την παρέα των επτά - οκτώ συμβούλων, οι οποίοι επιδιώκουν τη ρήξη.
Χαρακώματα
Η διοικητική διαμάχη έχει λάβει μορφή πολέμου χαρακωμάτων, καθώς η αντιπολίτευση προσάπτει στον πρόεδρο ότι είναι «ο μόνος μεγάλης αθλητικής ομοσπονδίας που μείωσε με αυτογκόλ τον προϋπολογισμό μέσα σε δύο χρόνια κατά 49%, από 1.150.000 ― το 2011 σε 595.000 ― το 2013, όταν η αντίστοιχη μείωση στην Ομοσπονδία Πάλης ήταν 30%, στο τζούντο 33%, στην ποδηλασία 30%, στην κωπηλασία 28%». Υποκριτικό εν μέρει, καθώς μέσα στον κυκεώνα των περικοπών, ψαλιδίστηκε και η επιχορήγηση της άρσης βαρών, όχι όμως από τον Δήμα, αλλά από τον Στουρνάρα.
Η απάντηση εδώ έχει να κάνει με κατεστημένες νοοτροπίες του βαθέος, κομματικού κράτους:
«Τριάντα χρόνια διοικούν την άρση βαρών και δεν έχουν μάθει το άθλημα. Οταν ο Πύρρος σκοτωνόταν στην προπόνηση, εκείνοι πήγαιναν την ώρα των επιτυχιών για τις φωτογραφίες. Δημόσιοι υπάλληλοι τόσα χρόνια, είχαν μάθει να μη δουλεύουν, ωφελημένοι με αποσπάσεις από τις εργασίες τους. Είχαν βολέψει μέχρι και τα παιδιά τους, που έβγαζαν χαρτζιλίκι. Ολα αυτά κόπηκαν μαχαίρι, γι' αυτό και ενοχλήθηκαν όλοι αυτοί οι κύριοι».
Στην Εκτελεστική
Μάλλον οι εκλογές θα λύσουν τις διαφορές Σκιαδά - Δήμα στην ΕΟΑΒ..Μάλλον οι εκλογές θα λύσουν τις διαφορές Σκιαδά - Δήμα στην ΕΟΑΒ..Το παλιό φαίνεται ότι αντιδρά στο καινούργιο, που αντιπροσωπεύει κι εκφράζει ο Πύρρος, που λίαν προσφάτως κατέγραψε άλλη μία επιτυχία στο ενεργητικό του. Εκλέχτηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, 1ος μεταξύ 39 υποψηφίων, και μετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο τέλος του μήνα στο Πεκίνο.
«Εγώ μπήκα στην πολιτική για να αλλάξω ακριβώς αυτά τα κακώς κείμενα», επισημαίνει ο τιμημένος ολυμπιονίκης με βαθιά συναίσθηση του χρέους. Και προσπαθεί να αποδείξει εμπράκτως, ότι «δεν ήρθε για την καρέκλα, ούτε για τις... βενζίνες». Τρέχει ανά την Ελλάδα, όπως βεβαιώνουν οι στενοί του συνεργάτες, χτυπώντας πόρτες για να εξασφαλίσει από δήμους αίθουσες γυμναστηρίων για αγώνες και ημερίδες. Κυνηγάει χορηγίες, με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο.
Το 2008, όταν ανέλαβε τα ηνία, βρήκε 98 σωματεία στη δύναμη της ΕΟΑΒ, εκ των οποίων τα μισά ήταν... «μαϊμούδες». Παρόμοια με αυτά που είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο του 2010 η «Ε» στο τζούντο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 48 ενεργά σωματεία, με όλη τη σημασία της λέξης, δηλαδή λειτουργούν και έχουν πλήρη δραστηριότητα. Η... μπουγάδα σιγά σιγά καθαρίστηκε. Μένει πλέον να καθαρίσει και το ομιχλώδες από διοικητικής άποψης τοπίο, το πιθανότερο με εκλογές, εν ευθέτω χρόνω..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες