'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Πέμπτη 11 Απριλίου 2013


Χωρίς προστατευτική κάσκα το 2016 οι πυγμάχοι

11 Απρίλιος 2013

Τέρμα οι προστατευτικές κάσκες των πυγμάχων στους Ολυμπιακούς Αγώνες με αρχή το 2016 και τη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο...

Η διεθνής ομοσπονδία πυγμαχίας αποφάσισε με εισήγηση της υγειονομικής επιτροπής της να ακολουθήσει το σύστημα καταμέτρησης σημείων ή πόντων, αν προτιμάτε, που εφαρμόζεται στο επαγγελματικό μποξ, όπου φυσικά δεν υπάρχουν κάσκες προστασίας του κεφαλιού.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια καινοτομία που αιφνιδιάζει τους ανθρώπους του αθλήματος και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αλλαγών υπό τον φόβο των Ιουδαίων μετά τα όσα συνέβησαν με τον αποκλεισμό της πάλης από το ολυμπιακό πρόγραμμα που όλοι ελπίζουμε να είναι απλά πρόσκαιρος.

Μια σειρά τραυματισμών στο κεφάλι και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο στα τέλη της δεκαετίας του '70 ανάγκασαν κατά κάποιον τρόπο ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες τη χρήση προστατευτικής κάσκας με αρχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984.

Μέχρι τότε, όπως όλοι γνωρίζουν, ερασιτέχνες και επαγγελματίες πυγμάχοι αγωνίζονταν με τα κεφάλια τους ακάλυπτα.


Στην κατεύθυνση καθιέρωσης της κάσκας έπαιξε σημαντικό ρόλο και μια εισήγηση της αμερικανικής ένωσης υγείας που μιλούσε για απαγόρευση του αθλήματος στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κάτι που θα αποτελούσε βέβαια βαρύ πλήγμα στο κύρος του αθλήματος.

Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι το 1912 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης οι Σουηδοί διοργανωτές είχαν απαγορεύσει την πυγμαχία επειδή στην πατρίδα τους θεωρείτο ως βάρβαρο και βίαιο άθλημα.

Κάτι που δεν συνέβη ποτέ ξανά μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα η πυγμαχία διαθέτει παραδοσιακά από τα πιο ακριβά εισιτήρια στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση κατάργησης της προστατευτικής κάσκας έπαιξε μια μελέτη-έρευνα της ιατρικής επιτροπής της διεθνούς ομοσπονδίας που απέδειξε ότι το σύστημα καταμέτρησης πόντων, όπως είναι μέχρι σήμερα στην ερασιτεχνική πυγμαχία, ωθεί τους πυγμάχους για χτυπήματα σχεδόν αποκλειστικά στο κεφάλι.

Η νέα μορφή καταμέτρησης, που θα υπολογίζει και τα σημαντικά χτυπήματα στο σώμα, αφαιρεί μεγάλο ποσοστό γροθιών από το πρόσωπο και οπωσδήποτε μειώνει τους κινδύνους τραυματισμού.

«Η πυγμαχία δεν είναι μια καταμέτρηση φασολιών, είναι κάτι παραπάνω, συνδυασμοί χτυπημάτων» λέει ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής Τσαρλς Μπάτλερ.

Ολοι πλέον ελπίζουν ότι το άθλημα θα αποκτήσει μεγαλύτερη θεαματικότητα, θα αυξήσει το ενδιαφέρον, κυρίως της τηλεόρασης, και ακόμα θα επιφέρει μειώσεις στο κόστος, αν αναλογιστούμε ότι μια μόνο κάσκα κοστίζει από 200 έως 300 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες