Στο www.palema.gr
Επιτέλους η πάλη σώθηκε, αφήστε τα games στα ράφια τους
Γράφτηκε από τον Παγγέας ΧρήστοςΤρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013
Ο Χρήστος Κόλλιας, Λέκτορας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκφράζει τη δική του άποψη για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ο.Ε. να θέσει το άθλημα της Πάλης εκτός των Olympic Games το 2020.
Επιτέλους η πάλη σώθηκε. Ακολουθήστε την και αφήστε τα games στα ράφια τους.
Όλος ο κόσμος έμαθε εμβρόντητος ότι η Εκτελεστική Eπιτροπή της Δ.Ο.Ε. απεφάσισε να θέσει το άθλημα της Πάλης εκτός των Olympic Games το 2020, (απόφαση την οποία θεωρώ μάλλον μη αναστρέψιμη, εφόσον μέχρι σήμερα καμία απόφαση της δεν έχει ανατραπεί από την ολομέλεια της).
Η είδηση αυτή με υποχρεώνει ως άνθρωπο που ασχολείται επιστημονικά με την πάλη να λάβω δημόσια θέση, προκειμένου να ενημερώσω την κοινή γνώμη και ειδικότερα τους γονείς και τους δασκάλους για το τι είναι πραγματικά η πάλη και να θέσω κάθε έναν από μας προ των ευθυνών του, μπροστά στον κίνδυνο μετάλλαξης του Αθλητικού Ιδεώδους σε προϊόν, μετατρέποντας τους πολίτες σε οπαδούς, μετασχηματίζοντας ακολούθως και την κοινωνική ζωή σε αρένα.
Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι η είδηση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών εναντίον των υπευθύνων αυτής της απόφασης (μέχρι και ο Πούτιν πήρε θέση υπέρ της παραμονής της πάλης στα Olympic Games). Διαβάζουμε στο Ίντερνετ δημοσιεύματα ειδικών και μη, γεμάτα αγανάκτηση για το κακό που μας βρήκε..., για τα«καθάρματα» της ΔΟΕ..., «για το αρχαίο πνεύμα αθάνατο....», «η φωνή της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς πρέπει να αντηχήσει στα πέρατα της γης....», και άλλα τέτοια καταναλωτικά.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη γνώμη μου πολύ καλά έπραξε.
Όπως η κλασσική μουσική δεν έχει θέση στα σκυλάδικα(κέντρα διασκεδάσεως), έτσι και η Αθλητική Πάλη δεν έχει θέση στα Olympic Games, γιατί κέντρα διασκεδάσεως είναι και αυτά και μάλιστα Παγκοσμιοποιημένα.
Στην ουσία με την απόφαση αυτή τα Olympic Gamesέφυγαν από την Πάλη. Το μεγαλειώδες αυτό άθλημα ξέφυγε από τα δεσμά της ύλης (από τα ράφια του Ολυμπιακού Πολυκαταστήματος Παιχνιδιών) και απελευθερώθηκε. «Ο θάνατος δεν είναι όταν σβήνουν τα φώτα. Είναι το σβήσιμο της λάμπας επειδή ήρθε η αυγή» (Ταγκόρ, Νόμπελ 1913)..... .... .....
....Η Ελληνορωμαϊκή πάλη είναι ένα τεχνητά δημιουργημένο άθλημα-σύμβολο το οποίο δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα από Γάλλους διανοούμενους, πήρε δε το όνομα Ελληνορωμαϊκή προς τιμή του Ελληνο-ρωμαϊκού πνεύματος και πολιτισμού και οι κανονισμοί του είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε απαγορεύει στον παλαιστή να χρησιμοποιεί το κάτω μέρος του σώματος (τα πόδια), για να αμυνθεί ή να επιτεθεί. Επιτρέπει λαβές μόνο πάνω από την μέση για να ρίξεις και να ακινητοποιήσεις τον αντίπαλο στο έδαφος. Στην ουσία το άθλημα αυτό συμβολίζει την επικράτηση του πνεύματος (λάβές μόνο πάνω από την μέση), επί της ύλης (απαγόρευση χρησιμοποίησης των ποδιών). Έχει δε τεράστια συμβολική και παιδαγωγική αξία, γιατί ο αθλητής χωρίς να χρησιμοποιεί βάναυσες και επώδυνες λαβές που πονούν και ξεφτιλίζουν τον αντίπαλο, όπως συμβαίνει σε άλλα μαχητικά αθλήματα, μπορεί να επικρατήσει με ιπποτικό τρόπο του αντιπάλου του. Θεωρείται ως η πιο ευγενική μεταξύ των Ολυμπιακών και μη Ολυμπιακών μορφών αυτοάμυνας (Kalina, 2000), όπως ακριβώς το Ελληνορωμαϊκό πνεύμα επικράτησε του ενστικτώδους μέρους της ανθρωπότητας.
Κατά τον Πίνδαρο «την μεν των χεριών πάλη εφεύρε ο Θησέας, την δε των σκελών ο Κερκύων» (Κερκύων μυθικός ληστής που έπνιγε τους περαστικούς στην περιοχή της Ελευσίνας, τον οποίον σκότωσε ο Θησέας αφού πάλεψε μαζί του και συμβολίζει τις υλικές έγνοιες της καθημερινής ζωής που πνίγουν τον άνθρωπο).
Ο ιστορικός Ίστρος αναφέρει ότι «στον Θησέα την πάλη δίδαξε η θεά της σοφίας η Αθηνά». Ο συμβολισμός αυτός σημαίνει την απόπειρα του ανθρώπου να κυριαρχήσει στη Φύση και το Περιβάλλον χωρίς να προκαλέσει φθορές σε Αυτό. Και τούτο αποτελεί Ύψιστη Παιδαγωγική Αρετή και έναν από τους διαχρονικούς σκοπούς του Αθλητισμού.
Ανακεφαλαιώνοντας αρχίζουμε να κατανοούμε ότι πάλη κατά λέξη σημαίνει το πέρασμα στην αλήθεια και ο αντίπαλος μας είναι ο ίδιος με τον αντίπαλο του Σωκράτη, δηλαδή, η άγνοια. Να γιατί τα Olympic Games έφυγαν από την Πάλη: γιατί στην ουσία της η πάλη ασκεί μια μυστηριακή επίδραση βοηθώντας τον άνθρωπο να βρει την αλήθεια απελευθερώνοντας τον και κάτι τέτοιο το σύστημα δεν το αντέχει. H αλήθεια είναι ότι κάποιοι κύριοι αρκετά έξυπνοι ομολογουμένως, εξαφανίζοντας την πάλη (ιδίως την Ελληνορωμαϊκή), μας αποκόβουν ουσιαστικά από τις ρίζες μας (δείτε τι μας διδάσκει ο αγαπημένος μας Σωκρατάκος - ο οποίος υπενθυμίζω πάλευε μέχρι τα εξήντα του, δεν έκανε fitness) (Ρίζα = Ροή + ζωή). Και εάν η ροή της ζωής σταματήσει ο "Άνω - Θρώσκων" πάει στο ράφι του πολυκαταστήματος για...
Οι προγονοί μας δημιούργησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι σιγά - σιγά ακολουθώντας νομοτελειακά τη φυσική φθορά μεταλλάχθηκαν σε Ολυμπιακά Παιχνίδια, πιστεύω πως κι εμείς οι γνήσιοι ή οι υποτιθέμενοι γνήσιοι απόγονοί τους, ακολουθώντας το παράδειγμά τους είμαστε υποχρεωμένοι να πάψουνε να παίζουμε στα Games και να τα καταργήσουμε.
Να επανα-στ(ατ) ήσουμε το πνεύμα στις καρδιές μας και την πάλη στα σχολειά μας, για να βρουν τα παιδιά μας την αλήθεια τους. Ας ακολουθήσουμε την πάλη και ας αφήσουμε τα Games στα ράφια τους. Και φεύγοντας να απαιτήσουμε να κατοχυρωθεί ως ονομασία προέλευσης (να παγκοσμιοποιηθεί) το όνομα «Πάλη», γιατί πάλι σύμφωνα με τον παππούλη μας η λέξη Όνομα σημαίνει: óν+oυ+μαίομαι = ον που πρέπει να ερευνώ, γιατί η έρευνα των ονομάτων της ελληνικής γλώσσας, έχει τη δυνατότητα να ανυψώσει την ψυχή προς το «Αγαθό». «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψης» (Αντισθένης). Έτσι τουλάχιστον υπάρχει η πιθανότητα κάτι να μάθουν οι παγκόσμιοι ιθύνοντες του αθλητισμού από αυτή τη λεξούλα (είναι βέβαιο πολύ περισσότερα από την παγκοσμιοποιημένη λέξη που σημαίνει καλάθι, basket ..., ας πούμε). «Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της, είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια» (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft).
Δεν αντέχω θα το πω κι αυτό. Η υπουργάρα μας, άνθρωπος του αθλητισμού κι αυτός,(παλαιότερα προπονητής παιχνιδιού παγκοσμιοποιημένου), έστειλε λέει στη Δ.Ο.Ε. επιστολή διαμαρτυρίας, νομίζοντας έτσι, ότι έπεισε όλους εμάς τους βασιβουζούκους πως έκανε το καθήκον του (στην επιστήμη της προπαγάνδας λέγεται «εσωτερική κατανάλωση»).
Και επειδή η πρόθεση μου δεν είναι να τον αδικήσω, θα του προτείνω, αντί να διαμαρτύρεται ανώφελα προς τη ΔΟΕ., ν' αφήσει τα Olympic Games να συνεχίσουν τη βέβαιη πορεία τους προς την πλήρη απαξίωσή τους από τους λαούς (και πολύ σύντομα μάλιστα) και να ηγηθεί διεθνούς κινήματος για την αναβίωση των Πυθίων αγώνων, τη μεγαλύτερη εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς στην Αρχαία Ελλάδα. Να επιτύχει δηλαδή εκεί που απέτυχε ο Κουμπερτέν, ο οποίος στο τέλος της ζωής του πήρε χαμπάρι το έκτρωμα που δημιούργησε και δεν ξαναπάτησε στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Να είναι βέβαιος ότι έτσι θα μείνει στην Ιστορία (εξ άλλου η Ιστορία με Ιστορία γράφεται) κι ας αποτύχει. Γιατί πολιτικός δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο αλλά αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Χρήστος Κόλλιας, Λέκτορας - Αθήνα 25/02/2013
Διαβάστε περισσότερα:PALEMA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου