'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

80.000 θεατές στο Κολλεγιακό Πρωτάθλημα Πάλης των ΗΠΑ - Πώς φτάσαμε εδώ


80.000 θεατές στο Κολλεγιακό Πρωτάθλημα Πάλης των ΗΠΑ - Πώς φτάσαμε εδώ

Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012 13:45Καλόφωνος Χάρης
80.000 θεατές στο Κολλεγιακό Πρωτάθλημα Πάλης των ΗΠΑ - Πώς φτάσαμε εδώ
Δέκα πρωταθλητές, μια πρωταθλήτρια ομάδα, έξι ταπί και 80,000 θεατές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τουΚολλεγιακού Πρωταθλήματος Πάλης των Η.Π.Α για το 2012. Αλλά πώς φτάσαμε να έχουμε μια τόσο μέγαλη και δημοφίλης διοργάνωσει για το άθλημα της πάλης στις Η.Π.Α; Στην Αμερικανική ήπειρο από της αρχές της αποικιακή εποχή υπήρχαν ήδη στυλ πάλης μεταξύ των ιθαγενών Αμερικανών που ποίκιλαν από φυλή σε φυλή μέχρι τον 15ο και 16ο αιώνα, όταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν. Άγγλοι και Γάλλοι που εγκαταστάθηκαν στην ήπειρο της Βόρειας Αμερικής ασχολήθηκαν με τη πάλη αρχικά ως ένα δημοφιλές χόμπι.
Σύντομα, υπήρχαν τοπικά πρωταθλήματα σε κάθε οικισμό, και έπειτα αγώνες μεταξύ τους σε περιφερειακό επίπεδο. Οι άποικοι αρχικά υιοθέτησαν ένα στιλ που μοιάζε περισσότερο με Ελληνορωμαϊκή πάλη. Οι Ιρλανδοί ήταν γνωστοί για τους "κολάρο-και-αγκώνα" στυλ, στο οποίο οι παλαιστές στην αρχή του αγώνα θα καταλάβουν ο ένας τον άλλον από το γιακά με το ένα χέρι και με τον αγκώνα με το άλλο. Από τη θέση αυτή, παλαιστές προσπαθούσαν να επιτύχουν τη πτώση του αντίπαλου τους.
Το 18ο αιώνα, η πάλη αναγνωρίζεται ως νόμιμο άθλημα για το ευρύ κοινό, παρά την τραχύτητα του ως άθλημα. Μεταξύ εκείνων που ήταν γνωστοί για τις τεχνικές πάλης τους ήταν αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ όπως ο Αβραάμ Λίνκολν. Το στυλ κολάρο-και-αγκώνα επίσης αργότερα τελειοποιήθηκε από Ιρλανδούς μετανάστες, και έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα λόγω της επιτυχίας του George William Flagg από το Βερμόντ, ο πρωταθλητής της πάλης του στρατού του Πότομακ. Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, ελεύθερη πάλη άρχισε να αναδύεται ως ενα ξεχωριστό άθλημα, και σύντομα εξαπλώθηκε γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το 1880 η Αμερικάνικη πάλη διεξάγονται συχνά μαζί με αγώνες γυμναστικής και τουρνουά πυγμαχία σε αθλητικούς συλλόγους ανα τη χώρα.
Στης αρχές του 20ος αιώνα η πάλη εισάγεται στα πανεπιστήμια της χώρας. Το 1903, πραγματοποιείται η πρώτη ενδοκολλεγιακη αγώνες μεταξύ του Πανεπιστημίου Yale και του Πανεπιστήμιο Columbia. Η Ανατολική Διαπανεπιστημιακή ένωση Πάλης πραγματοποίησε το πρώτο τουρνουά του αθλήματος το 1905.  [7] Ο Edward Clark Gallagher καθιέρωσε τη πάλη ως επίσημο άθλημα του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και με την ομάδα του ξεκίνησε μια δυναστεία αήττητη για 1.921 - 1.931 αγώνες.
Το 1927, ο Δρ Raymond G. Clapp δημοσίευσε τους κανόνες για συλλογική πάλη, και την επόμενη χρονιά πραγματοποιείται το πρώτο NCAA Πρωτάθλημα Πάλης στης 30 και 31 Μαρτίου στην πανεπιστημιούπολη του Iowa State Κολλέγιο. Οι κανόνες της Αμερικανικής πάλης σηματοδότησε μια έντονη αντίθεση με τους κανόνες της Ολυμπιακής Πάλης. Η συμμετοχή στο άθλημα σημειώνει ιδιαίτερη άνθηση τη δεκαετία του 1930 σε κολεγιακό ακαι σχολικό επίπεδο στης Η.Π.Α. 
Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, το στιλ της Αμερικανικής κολεγιακής πάλη ήταν η πιο δημοφιλής μορφή του αθλήματος στη χώρα σε ερασιτεχνικό επίπεδο και κυρίως στις μεσοδυτικές πολιτείες  Η δεκαετία του 1960 και του 1970 σημειώνονται σημαντικές εξέλιξης στο άθλημα με την εμφάνιση της Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (USWF) (γνωστή σήμερα ως USA Wrestling) καθώς . Η USWF η USA Wrestling σήμερα, προσπάθησε να προώθηση στη χώρα τις Ολυμπιακές μορφές του αθλήματος στη χώρα.
Το 1986 η USA Wrestling αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή ως το επίσημο διοικητικό όργανο της Αμερικανικής Πάλης. Σήμερα πάρα την έντονη παρουσία του USA Wrestling στο δρώμενα του αθλήματος στης Η.Π.Α η κολεγιακή πάλη παραμένει το δημοφιλέστερο στιλ στο εσωτερικό της χώρας. Η δημοφιλέστερες ομάδες σε κολεγιακό επίπεδο είναι οι καουμπόηδες του πανεπιστήμιου της Οκλαχόμα,και η Iowa Hawkeyes απο το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
Για το 2012 το κολεγιακό πρωτάθλημα πάλης διεξάγεται από της 15 έως της 17 Μαρτίου στη πόλη του St. Louis υπό το βλέμμα 80.000 θεατών. Τα βραβεία απονέμονται σε 10 κατηγορίες βάρους, καθώς και ένας τίτλος ομάδας. Για όσους Έλληνες φιλάθλους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τους αγώνες κάντε κλικ εδώ
www.palema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες