Το μέλλον των λαγών
Η Δανία είναι μια μικρή χώρα, αλλά καλά οργανωμένη, με σημαντική αγροτική οικονομία και έντονη κυνηγετική παράδοση. Αρα μια χώρα με σημαντικά και σοβαρά κυνηγετικά δεδομένα. Ενα από αυτά τα δεδομένα είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τον λαγό.
Ο λαγός στη Δανία μειώθηκε δραστικά από το 1955 και μετά. Το συμπέρασμα βγαίνει από την παρακολούθηση και καταγραφή της κυνηγετικής κάρπωσης. Πολύ χρήσιμο για όσους αμφισβητούν την αξία του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ.
Οι Δανοί επιστήμονες (Schmidt, Asferg, Forchhammer) βρήκαν ότι από το 1955 και μετά η Δανία πέρασε μια φάση δραστικών αλλαγών στη γεωργία της. Η καλλιέργεια ριζωματικών φυτών αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από σιτηρά και πιο ειδικά από χειμερινά σιτηρά.
Δεν το αναφέρουν οι επιστήμονες, αλλά είναι γνωστό πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή γεωργία είναι άμεσο αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της γνωστής ΚΑΠ.
Η αλλαγή αποφασίστηκε από γραφειοκράτες των Βρυξελλών, με συγκατάθεση των κυβερνήσεων κρατών-μελών, και είχαν ως αποτέλεσμα το κυριολεκτικό ξεπάτωμα του αγροτικού περιβάλλοντος. Χιλιάδες χιλιόμετρα φυσικού φράχτη ξεριζώθηκαν, ενώ οι γεωργοί ενθαρρύνθηκαν, με επιδοτήσεις, να στραφούν προς νέες εντατικές καλλιέργειες. Η ΚΑΠ αποδείχτηκε γραφειοκρατικό φιάσκο με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τα βοσκοτόπια (όπως το εννοούν στη Δανία), μειώθηκαν δραστικά στην αλλαγή προς την εντατική καλλιέργεια σιτηρών. «Το σημερινό τοπίο της Δανίας είναι ένα μωσαϊκό καλλιεργειών που περικυκλώνουν τα ακαλλιέργητα μέρη» γράφουν οι επιστήμονες.
Αλεπού και ασθένειες
Εδώ και μερικά χρόνια οι λαγοί στην Ευρώπη έχουν πληγεί από τον αιμορραγικό πυρετό των λαγόμορφων. Συχνά η μείωση του λαγού στην Ευρώπη αποδίδεται στην ασθένεια. Ομως οι Δανοί επιστήμονες αναφέρουν μια σειρά μελετών που δείχνουν ότι η ασθένεια, όσο φοβερή και αν είναι, δεν μειώνει τους λαγούς στον ίδιο βαθμό με την αρπακτικότητα της αλεπούς.
«Χρησιμοποιώντας δεδομένα μισού αιώνα, η ανάλυση μας δείχνει ότι η δραματική μείωση του λαγού στη Δανία μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην αρνητική επίδραση της αλεπούς» λένε οι επιστήμονες.
Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι η ανεπαίσθητη επίδραση που είχε στον λαγό η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων. Η Δανία μείωσε δραστικά τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων από τη δεκαετία του 1980. Ενώ η μείωση είχε αισθητή επίδραση στους πληθυσμούς των πουλιών, δεν είχε αντίστοιχη επίδραση στον πληθυσμό των λαγών.
Οι λαγοί ζουν στα όρια χωραφιών και η αλλαγή στην καλλιέργεια, καθώς και στη μεγιστοποίηση του μεγέθους χωραφιών για πιο οικονομική εκμετάλλευση του χώρου, έχει ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό των λαγών στα λίγα κατάλληλα σημεία που απομένουν. Αυτά είναι σημεία που δεν έχουν περάσει σε έντονη καλλιέργεια και δεν έχουν αναπτυχθεί οικιστικά.
Μια περίοδος ήπιων χειμώνων, που ίσως να είναι ένδειξη μιας γενικότερης κλιματικής αλλαγής, ευνοεί την επιβιωσιμότητα και αναπαραγωγή των λαγών.
Ομως οι ήπιοι χειμώνες ευνοούν και την αλεπού και έτσι, καθώς αυξάνονται οι γέννες λαγών, αυξάνεται και η αρπακτικότητα. Οι αλεπούδες, όπως δείχνουν πολλές μελέτες, προτιμούν τα νεαρά ζώα που είναι και πιο ευάλωτα και έτσι πιέζουν τον πληθυσμό του λαγού.
Από αυτή και άλλες μελέτες συμπεραίνουμε ότι αν θέλουμε να έχουμε λαγούς, χρειάζεται μια παροχή κατάλληλου βιότοπου για τον λαγό. Ο λαγός χρειάζεται πρωτίστως κάλυψη και δευτερευόντως τροφή. Επίσης χρειάζεται και μειωμένη αρπακτικότητα από την αλεπού. Εδώ να μην ξεχνάμε ότι ο λαγός δεν είναι λεία μόνο για την αλεπού. Αρπακτικά πτηνά, αδέσποτα σκυλιά και γάτες είναι επίσης θύτες του λαγού. Ομως η αλεπού είναι ο μόνος από τους θύτες που ζει στον ίδιο βιότοπο και κυνηγά τον λαγό αδιάκοπα, κάθε μέρα και ώρα του χρόνου.
Με βάση τα συμπεράσματα αυτών και άλλων μελετών πρέπει να αναρωτηθούμε τι επίδραση θα είχε στον λαγό η θήρευση μιας αλεπούς τον χρόνο από κάθε λαγοκυνηγό. Αν υπολογίσουμε ότι μια αλεπού τρώει έναν λαγό τον μήνα (άκρως συντηρητικός υπολογισμός) τότε θα είχαμε μια σημαντική αύξηση λαγών. Αραγε πόσοι λαγάδες θηρεύουν μιαν αλεπού τον χρόνο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι γνωστή και λέει πολλά...
Κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος
http://www.diananews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου